Hovedinnhold

- Kvinner bør ikke få barn

Mener morsrollen gjør kvinner mindre lykkelige enn menn

ADVARER: All statistikk viser at kvinner taper på å få barn, mener Ingunn Yssen (foran) og Marie Simonsen. Foto: Scanpix
ADVARER: All statistikk viser at kvinner taper på å få barn, mener Ingunn Yssen (foran) og Marie Simonsen. Foto: Scanpix
Hvis kvinner vil bli likestilte, bør de hverken gifte seg eller få barn.

Fakta om likestilling

  • Kvinner bruker fortsatt mer tid enn menn på barn og husarbeid. Særlig i småbarnsfasen er kjønnsrollene mest markante: Her bruker far bruker i snitt dobbelt så mye tid på jobb som mor.
  • Over 40 prosent av alle sysselsatte kvinner jobber deltid. For mødre med barn under 16 år er andelene nærmere 50 prosent.
  • Kvinners månedslønn utgjorde i gjennomsnitt 85 prosent av menns månedslønn i 2008.
Kilde: SSB

Brannfakkelen kommer fra tidligere LO-topp og likestillingsdirektør Ingunn Yssen og Dagbladet-redaktør Marie Simonsen.

Les også:- Krev pensjon av mannen din

I en kronikk i VG i dag skriver de at «kvinner med barn kommer dårligere ut på alle statistikker som måler penger, fritid, karriere og lykke mens det er omvendt for menn. Kvinner burde med andre ord hverken gifte seg eller få barn.»

- Dette er selvfølgelig en spissformulering. Poenget vårt er at hvis kvinner hadde handlet rasjonelt, så ville de ikke fått barn. All statistikk viser at kvinnen taper på det, utdyper Yssen.

Les hele kronikken her!

Tilbakesteg

Kronikkforfatterne mener likestillingskampen har gjort et kraftig tilbakesteg de siste årene, og viser blant annet til at det tilsynelatende er blitt mer og mer «trendy» å være hjemmeværende husmor.

- De senere årene har vi sett en veldig dyrking av morsrollen. Morsrollen er hellig, og fremstilles som det eneste saliggjørende og «kvinnelige». Det er ingen som dyrker farskapet på samme måte, sier Simonsen til VG.

VGD:Diskuter saken her!

Kvinner opplever å bli «mødregjort» - de fanges i morsrollen når de blir gravide og får barn, hevder de.

- Det tror jeg alle kvinner har følt litt på. Hvis man er gravid eller har fått barn, så er det dét du handler om, det er dét som blir det viktige ved deg. Klart vi elsker barna våre og passer på dem, men de fyller ikke hele livet vårt! Vi er også biologer og ingeniører og lærere, sier Yssen.

Les også:Vil sikre alle kvinner lønnet ammefri

Også kvinner som ikke får barn er offer for morsrolledyrkingen, ifølge kronikkforfatterne: «Det hviler noe suspekt over kvinner som av en eller annen grunn ikke har barn når de er 30. De har valgt karriere og det ligger i kortene at det er noe egoistisk og rått over et slikt valg», skriver de.

Helt crazy

- Dette tror jeg alle kvinner som ikke har barn har følt på. Men ingen stiller spørsmål ved hvorfor en mann ikke har fått barn, sier Simonsen.

Les også:- Økt pappaperm gir bedre likestilling

Ikke bare morsrollen, men også barna i seg selv, dyrkes mer enn noen gang, ifølge Yssen:

- Vi er helt crazy i forhold til barn. Sannheten er vel at barn aldri har blitt mer passet på eller hatt mer rettigheter og omsorg enn i dag. Tidligere generasjoner var ikke i nærheten av å dyrke barna så mye som vi gjør i dag. Samtidig snakker vi om at vi må være mer hjemme med dem.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks