Hovedinnhold

81 kvinner drept av sine menn

DREPT AV SINE MENN: Siden årtusenskiftet er 81. kvinner drept av sine menn i Norge. Her er noen av ofrene. Foto: VG
DREPT AV SINE MENN: Siden årtusenskiftet er 81. kvinner drept av sine menn i Norge. Her er noen av ofrene. Foto: VG
Dobbeltdrapet på Nesøya føyer seg inn i rekken av lignende saker.

Denne saken handler om:

- Drapene på Nesøya er rene henrettelser. Dette er snakk om drap fulgt av selvdrap. Det er helt feil å kalle dette en familietragedie.

Det sier Tove Smaadahl, leder av Krisesentersekretariatet.

Kvinnen som ble skutt og drept av sin fraseparerte mann utenfor deres tidligere felles hjem på Nesøya i går, er den 81. kvinnen som blir drept av sin mann eller eksmann siden årtusenskiftet.

- Hvorfor kan man ikke kalle dette en familietragedie?

- Hvert drap er en tragedie. Men når en person bevisst går ut og dreper noen slik som det er skjedd her, er det planlagt drap. Da kan vi ikke kalle det familietragedie, sier Smaadahl.

Hun sier at Krisesentrene ofte ber politiet om å følge truede kvinner hjem når kvinnen må hente noe i huset der hun har bodd med mannen hun har flyktet fra.

- Det er en del av sikkerhetsrutinene rundt disse kvinnene. Noen ganger blir politiet irritert over slike oppdrag, men stort sett går det greit å få denne hjelpen, sier Smaadahl.

Flere naboer har fortalt VG at politiet hadde en utrykning til eiendommen for få uker siden. Mannen skal også ha blitt fratatt våpen ved en tidligere anledning, hevder naboer. Dette vil politiet i Asker og Bærum hverken bekrefte eller avkrefte.

- Dette politidistriktet er kjent for å være flinke til å behandle familievold. Men jeg regner med alt som er skjedd i forkant av disse drapene blir grundig gått opp, sier Smaadahl.

Spesial:Drept av sine menn

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks