Hovedinnhold

Ektemannen gjorde kvinnen blind

- Det han har gjort, er mye verre enn å drepe meg

SAVN: - Jeg savner øyekontakt og det å se at noen smiler til meg. En del av meg lærer blindeskrift, en annen del stritter imot. Da godtar jeg at jeg aldri får synet tilbake, sier den 41 år gamle kvinnen. Foto: KRISTIAN HELGESEN
SAVN: - Jeg savner øyekontakt og det å se at noen smiler til meg. En del av meg lærer blindeskrift, en annen del stritter imot. Da godtar jeg at jeg aldri får synet tilbake, sier den 41 år gamle kvinnen. Foto: KRISTIAN HELGESEN
Ektemannen skal ha presset tomlene inn i øynene hennes og trykket til begge var ødelagte.

Denne saken handler om:

Siden 15. august har hennes eksmann sittet i varetekt - siktet for å ha utøvet vold på «en særlig smertefull måte», ifølge Oslo tingrett.

I dag er det ett år siden VG startet sin prisbelønnede artikkelserie om kvinner som blir drept av sine menn.

Les også:Hevder 17-åring mishandlet moren fra han var ni

Den libanesisknorske kvinnen, som nå velger å fortelle sin historie, ble ikke en av dem. Men hun er helt sikker på at hun fikk lov til å leve fordi hennes ektemann heller ville vansire henne for livet.

- Det han har gjort, er mye verre enn å drepe meg. Han ville skade meg, ødelegge mitt liv. Nå er jeg blind. Det har jeg med meg hver eneste dag resten av livet, sier kvinnen.

LES OGSÅ:5 nye kvinner er drept

Skremmende

Siden onsdag 13. august har alt vært mørkt. Den libanesisknorske kvinnen som i sommer flyttet fra sin ektemann etter 15 år i vold og fornedring, visste at hevnen ville komme. Ektemannen er norsk statsborger, men er opprinnelig kurder fra Irak.

- Det var helt stille fra ham, og det var fryktelig skremmende. Jeg var helt hysterisk. Natten før dette skjedde, sov jeg ikke. Jeg var så redd, sier kvinnen.

Les også:Ingen lik - ingen drapssak

Da eksmannen slapp tommelgrepene på øynene hennes, forteller hun at han sa: Se på meg!

- Jeg så lysglimt, som når en blitz går av. Smertene var voldsomme, og det blødde veldig. Så ble det mørkt.

Kvinnen forteller at han fortsatte: - Nå er du blind, det har du fortjent. Den som ikke kan se, kan ikke synde.

- Så gikk han og vasket hendene før han dro hjem for å lage frokost til barna, sier kvinnen.

Opptrening

Hun var helt klar i hodet.

- Jeg tenkte at nå må jeg ta vare på de sporene som er her. Jeg famlet meg fram til døren og fikk låst. Jeg ropte etter hjelp ute på terrassen og fant mobilen så jeg fikk ringt 112. Jeg var veldig opptatt av at politiet måtte dra hjem til ham før han fikk vasket av seg sporene.

Eksmannen ble pågrepet samme dag. Kvinnen ble lagt inn på sykehus med store skader, men er nå under opptrening. Men ifølge legene er synet hennes ødelagt for alltid.

Mannens forsvarer, advokat Torkjell Solbø, sier hans klient ikke har vært på åstedet og stiller seg uforstående til anklagene.

Tviler på DNA-bevis

- Vi mener at DNA-analyser kan være med på å frikjenne ham fordi det er en mangel av DNA fra ham i leilighetenes hennes og på henne, sier Solbø.

- Min klients DNA er funnet under hans negler. Det er også funnet hennes blod på hans bukse, sier kvinnens bistandsadvokat Anne Hazeland Tingstad i advokatfirmaet Hestenes og Dramer.

- Det er ingen angivelse av hvor gammelt dette blodet er, sier forsvarer Torkjell Solbø som også mener det er tvil rundt DNA-sporene under hans negler. Han vil nå begjære ny etterforskning knyttet til DNA-funnene.

Les også:Konedrapssiktet i Bygland var tilregnelig

Nå starter den universitetsutdannede 41-åringen på nytt: Blindeskrift, lydbøker, matlaging og husstell i stummende mørke. Tenåringsbarna treffer hun en gang i uka.

- Det er noen veldig tunge dager, der alt føles meningsløst og urettferdig. Da tenker jeg at knekker jeg, så vinner han. Det skal han ikke få gjøre, sier kvinnen og smiler.

- Jeg har også fremgang og lærer fort. Jeg kan godt lage arabisk kaffe til dere!

Ingen beskyttelse

Hun synes det er godt å kunne smile og smiler ofte selv om temaet er forferdelig dystert.

- Jeg fikk ikke lov til å smile når det var andre menn til stede. Jeg har venninner jeg har kjent i nesten ti år. Mennene deres har aldri sett meg smile. Det kan jeg gjøre nå, sier kvinnen.

Hun bad sin imam i Libanon om hjelp til skilsmisse flere ganger, men fikk det ikke.

- Jeg sa at mannen min truer meg, han har prøvd å drepe meg. Han respekterer meg ikke. Jeg kan ikke leve med ham. Imamen sa at han ikke kunne hjelpe meg. I min kultur er det mennene som har alle rettigheter. Kvinner får ingen beskyttelse. De er en del av mannen, hans eiendom. Han har all makt. Slik kan det ikke fortsette å være. Denne behandlingen av kvinner er et fenomen i vår kultur som må forskes på og som det må gjøres noe med. Det vil ta tid og det må følges opp, sier kvinnen.

Hennes imam i Norge har nå gitt henne skilsmisse.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks