Hovedinnhold

Kvarme nektet homofil prest jobb

(VG Nett) Biskop Ole Christian Kvarme stoppet ansettelsen av presten Svein Josefsen, fordi han er homofil.
SKAPER REAKSJONER: Oslos biskop Ole Christian Kvarme nektet en prest jobb fordi han lever i et homofilt partnerskap. Foto: SCANPIX Foto:
SKAPER REAKSJONER: Oslos biskop Ole Christian Kvarme nektet en prest jobb fordi han lever i et homofilt partnerskap. Foto: SCANPIX Foto:

Etter seks tunge år som sykmeldt og på attføring på grunn av hjerteoperasjoner, ønsket Josefsen å gjenoppta sitt tidligere yrke. Det satte Kvarme stopper for.

Ved Bryn kirke i Bærum hadde Josefsen allerede ta fatt på prestegjerningen igjen i deltidsstillingen han var lovet. Han hadde forrettet en begravelse og begynt å planlegge sin første preken, da beskjeden fra Oslo-biskop Ole Christian Kvarme kom:

Josefsen var ikke skikket siden han under årene utenfor kirken hadde inngått et homofilt partnerskap, skriver Dagsavisen.

- Knust

- Jeg ble knust. Det var forferdelig nedverdigende. Med unntak av hjerteproblemene er dette den tyngste beskjeden jeg har fått i livet, sier Josefsen til Dagsavisen.

Josefsen jobber nå i et reisebyrå i stedet for å gjenoppta arbeidet som prest.

Kvarme har lenge gått hardt ut mot homofile, ved å åpent gi uttrykk for at han ikke ønsker homofile prester. Nå får han hard kritikk for å ha brukt saken til å trumfe gjennom sin motstand mot å ansette homofile som lever i partnerskap. Kvarme er i mindretall med denne oppfattningen i bispedømmerådet.

- Fikk reaksjoner

Vikariater som varer over en måned, men under et år faller, inn under biskopens ansvarsområde, og her har Kvarme mulighet til å gi uttrykk for sitt syn mot homofile prester i partnerskap.

Kvarme selv mener hans nei til Josefsen er helt i tråd med det synet han tydelig har gitt uttrykk for hele veien, og forklarer at han har drøftet sin vikarpraksis med bispedømmerådet.

- Stor smerte

- Denne type vikariater er det biskopen som har ansvaret for, og jeg har fulgt min kjente praksis med å ikke engasjere personer som lever i et homofilt partnerskap. Jeg fikk også reaksjoner fra deler av menigheten om denne presten, sier Kvarme til Dagsavisen.

For Josefsen selv er det et tungt slag.

- Jeg føler en stor smerte. Dette tramper på og knuser menneskeverdet, og er en forferdelig forskjell fra biskop Stålsetts tid, sier han, ifølge Dagsavisen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks