Hovedinnhold

Derfor snakker ikke Mette-Marit om luksusmoten

MOTEPRINSESSEN: Kronprinsessse Mette-Marit i Pucci-kjole under sjømannskirkeåpningen i Miami for en uke siden. Foto: Scanpix
MOTEPRINSESSEN: Kronprinsessse Mette-Marit i Pucci-kjole under sjømannskirkeåpningen i Miami for en uke siden. Foto: Scanpix
(VG Nett) Kronprinsesse Mette-Marit (38) ønsker å fremme norsk design, men det betyr ikke at hun føler seg forpliktet til selv å bruke det.

Denne saken handler om:

«Pucci-prinssessen», skrev minMote.no  da det tidligere denne uken ble kjent at den røde kjolen Mette-Marit bar i Miami for en uke siden, er signert den norske designervennen Peter Dundas. For selv om designeren er norsk, skaper han klær for det italienske motehuset Pucci.

Kronprinsessen er en svært motebevisst kvinne, og smaken er dyr. Valentino er blant favorittene, og Mette-Marit har kjoler i 60-70.000 kroners klassen hengende i garderoben.

Les på minMote: Valgte designervenn igjen 

Les på minMote: Bryllupsdagskjole til 73.000 

73.000 KRONER: Kjolen som Kronprinsesse Mette-Marit bar på ti-års-bryllupsdagen tidligere i år, er signert Giambattista Valli og har en prislapp på 73.000 kroner. Foto: Scanpix
73.000 KRONER: Kjolen som Kronprinsesse Mette-Marit bar på ti-års-bryllupsdagen tidligere i år, er signert Giambattista Valli og har en prislapp på 73.000 kroner. Foto: Scanpix

Gjentatte ganger har Mette-Marit fått fokus på seg for sin store eksklusive samling av designervesker, sko, smykker og kreasjoner. De dyre vanene både fascinerer og provoserer.

Under Ghana-besøket i vår, som det vises klipp fra i dokumentaren, bar Mette-Marit en Prada-veske. Flere medier skrev da om at «vesken lyste opp i et slavefort».

Mette-Marit kommenterte ikke veskebruken sin den gangen, og heller ikke ellers.

- Vil ikke snakke

I andre del av NRK-dokumentaren om Mette-Marit, som vises på TV i kveld, kommer temaet mote og klær så vidt på banen. Men kronprinsessen selv er taus.

NRK forklarer at «kronprinsesssen vet at det blir oppmerksomhet rundt klærne, men hennes eget forhold til klær og mote vil hun ikke snakke om».

Eks-stabsjef: - Klar beskjed

Gry Mølleskog, venninne til Mette-Marit og tidligere stabssjef, er blant dem som er intervjuet i dokumentaren. Hun legger ikke skjul Mette-Marits motvilje mot å utdype sine klesvaner for offentligheten:

- Det var klar beskjed fra kronprinsessen at det var en av tingene man skulle bruke mindre tid på, sier Mølleskogi TV-dokumentaren.

- Man skulle fokusere på norsk design, men mer som industri, noe vi kan leve av i Norge, og som hun kunne stimulere. Men ikke i den sammenhengen hva hun skulle ha på seg. Så det var noe vi fikk beskjed om. Når det gjaldt antrekk og den typen ting, skulle det brukes lite tid på det, sier Mølleskog.

I GHANA: Mette-Marit fikk kritikk for denne Prada-vesken da hun besøkte Ghana i vår. Foto: Scanpix
I GHANA: Mette-Marit fikk kritikk for denne Prada-vesken da hun besøkte Ghana i vår. Foto: Scanpix

minMote: Ti år som kronprinsesse: Fra jeansjente til moteprinsesse 

Allerede i 2005 ble Mette-Marit kritisert for å være en salgsplakat for italienske merker. Tidligere moteredaktør i norske Cosmopolitan, Sara Skjold, var blant dem som hevet røsten.

- Den overdrevne bruken av dyr design gjør at hun distanserer seg fra folket. Som Norges kronprinsesse burde hun være kreativ nok til å velge en overvekt av norske designere fremfor det dyreste av kommersiell italiensk design, sa Skjold til VG den gangen.

Les på minMote: Mette-Marit elsker hudfargede pumps 

Første del av Mette-Marit-dokumentaren forrige søndag, lokket nesten en million TV-seere . Dokumentaren har i etterkant for refs fra flere hold for ikke å være kritisk nok, og NRK har blitt beskyldt for å fungere som et mikronfonstativ for kronprinsessen.

Les også: - Et svik mot journalistikken 

I kveldens sending viser NRK en mer bestemt Mette-Marit. Flere i omgivelsene uttaler seg også om hennes sterke temperament.

LES I DAGENS PAPIR-VG: - Ikke gøy å være uenig med henne

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS 

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK 

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys