Hovedinnhold

Prest underslo 16 millioner - vil inngå forlik

<p>VIL BETALE: Are Blomhoff var forstander og administrerende direktør i stiftelsen Betanien. I 2013 ble det avslørt at han hadde underslått millioner av stiftelsens penger.</p>

VIL BETALE: Are Blomhoff var forstander og administrerende direktør i stiftelsen Betanien. I 2013 ble det avslørt at han hadde underslått millioner av stiftelsens penger.

Foto: Johannes Morken, Vårt Land
BERGEN (VG) Presten Are Blomhoff (63) ble dømt for å ha underslått nær 16 millioner kroner fra stiftelsen han ledet. Nå vil Blomhoff betale tilbake deler av beløpet, mot å slippe et søksmål.

Denne saken handler om:

26. februar er det berammet et møte mellom partene i Drammen tingrett, og tingrettsdommer Laila Ingebrigtsen bekrefter overfor VG at det er et rettsforlik mellom Blomhoff og Betanien som skal undertegnes. En halv time er satt av til signeringen.

I fjor høst ble det kjent at Betanien hadde tatt ut stevning mot eksdirektøren, men etter at partene nå ser ut til å komme til enighet blir det ingen sivil rettssak.

Forliket innebærer at Blomhoff skal betale tilbake en del av beløpet han underslo. Men hvor mye penger stiftelsen Betanien nå får tilbake, er ifølge styreleder Filip Rygg ikke klart.

For tidlig å kommentere

– Det er for tidlig å kommentere detaljer, sier Rygg.

Styrelederen sier at partene vil være i en prosess frem til 26. februar da signeringen av rettsforliket er berammet.

– Det ser ut som saken skal gå mot en avslutning, og jeg tror vi er veldig nære nå. Dette er en sak som har vært veldig krevende, og som har pågått lenge, sier Rygg.

Blomhoffs advokat, Per-Erik Gåskjenn, sier at han ikke kan kommentere detaljer i avtalen.

– Jeg regner med at vi skal komme frem til en løsning som gjør at denne saken nå kan avsluttes, er alt Gåskjenn vil si.

Les også: Jaktet på skjult formue

<p>TAUS: Filip Rygg er styreleder i stiftelsen Betanien.</p>

TAUS: Filip Rygg er styreleder i stiftelsen Betanien.

Foto: Privat

Blomhoff ble i januar i fjor dømt til tre års ubetinget fengsel for å ha underslått 15,8 millioner kroner fra Betanien, men ifølge en granskingsrapport skal det underslåtte beløpet ha vært på rundt 21 millioner.

I tillegg krevde stiftelsen syv millioner kroner for tapte renter og granskingsomkostninger, til sammen 28 millioner kroner.

–  Jeg har spurt meg mange ganger om hvordan han kunne bruke så mye penger. Det er et spørsmål vi ikke har svaret på, har tidligere styreleder Christian Hysing-Dahl uttalt til VG.

Bakgrunn: Slik var prestens dobbeltliv

Har advart mot søksmål

Overlege Arne Nakling, som er tillitsvalgt for overlegene i stiftelsen Betanien, mener det er fornuftig av Betanien-styret å inngå et forlik med Blomhoff.

– Vi som er tillitsvalgte har unisont advart mot et sivilt søksmål mot Blomhoff, fordi det generelt ville hatt store menneskelige omkostninger. Det mener vi må veie tyngre enn et relativt beskjedent beløp som Betanien har mulighet til å få tilbake. Etter mitt syn må det meste av pengene som ble underslått regnes som tapt, sier Nakling, som legger til:

– Både det gamle og det nye styret har seg selv å takke for at det har vært så vanskelig å få til et forlik. De glemmer at saken også har en moralsk side. Alle kaster sten på Blomhoff, men ikke alle steinkasterne er like rene, sier han.

<p>DREV SYKEHJEM I SPANIA: I 2001 etablerte stiftelsen Betanien «Fundación Betanien», som driver et sykehjem i spanske Alfaz del Pi. Underslaget skjedde ved at Are Blomhoff, som var styreleder ved sykehjemmet, fikk overført penger til en fiktiv vedlikeholdskonto tilknyttet sykehjemmet i Spania.</p>

DREV SYKEHJEM I SPANIA: I 2001 etablerte stiftelsen Betanien «Fundación Betanien», som driver et sykehjem i spanske Alfaz del Pi. Underslaget skjedde ved at Are Blomhoff, som var styreleder ved sykehjemmet, fikk overført penger til en fiktiv vedlikeholdskonto tilknyttet sykehjemmet i Spania.

Foto: Helge Mikalsen, VG


Eks-pastoren Are Blomhoff fra Drammen var forstander og administrerende direktør i Stiftelsen Betanien Bergen, og styreleder ved stiftelsens sykehjem Fundación Betanien i Alfaz del Pi i Spania fra 2001.

Hoveddelen av inntektene til Betanien er offentlige tilskudd. Stiftelsen driver både sykehus, sykehjem, barnehager og en egen høyskole.

Saken kom til Betanien-styret høsten 2012 via en varsler. I januar året etter ble Blomhoff konfrontert av styret, og la kortene på bordet. Underslaget ble anmeldt i november 2013, og få uker senere pågrep politiet Blomhoff. Han erkjente i stor grad straffskyld.

Les også: Hudflettet ny styreleder

<p>TILLITSVALGT: Arne Nakling er tillitsvalgt for overlegene ved stiftelsen Betanien i Bergen.<br/></p> <p>Foto: JAN PETTER LYNAU, VG</p>

TILLITSVALGT: Arne Nakling er tillitsvalgt for overlegene ved stiftelsen Betanien i Bergen.

Foto: JAN PETTER LYNAU, VG

Fester med prostituerte

Under tilståelsessaken i Drammen tingrett fortalte Blomhoff at pengene blant annet var gått til fester med prostituerte i Spania over en periode på syv år. Men noen nøyaktig kartlegging av pengestrømmen finnes ikke.

– Blomhoff har ikke klart å redegjøre konkret for hvor pengene har tatt veien. Vi har spurt, men ikke fått svar, har Hysing-Dahl sagt i et intervju med VG.

Stiftelsen Betaniens advokat, Ørnulf Samdal, vil ikke kommentere saken overfor VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks