Hovedinnhold

- Ungdommen trenger litt perspektiv

Derfor vil KrF ha samfunnstjeneste for alle

VIL HA ENDRING: Knut Arild Hareide har ledet programkomiteen i KrF som torsdag la frem sitt forslag til partiprogram den neste stortingsperioden. Han mener det er helt nødvendig med en endring i vernepliktsordningen. Foto: Bjørn Thunæs, VG
VIL HA ENDRING: Knut Arild Hareide har ledet programkomiteen i KrF som torsdag la frem sitt forslag til partiprogram den neste stortingsperioden. Han mener det er helt nødvendig med en endring i vernepliktsordningen. Foto: Bjørn Thunæs, VG
(VG Nett) KrF mener dagens vernepliktsordning ikke er holdbar i lengden. Derfor vil de se på muligheten for å sende samtlige 19-åringer ut i samfunnstjeneste.

Denne saken handler om:

Dette vil partiet gjøre dels for å rette på urettferdigheten de mener oppstår ved at to av tre norske menn ikke gjennomfører førstegangstjenesten, men også for å gi flere ungdommer en annen type ballast.

- Med respekt å melde, så må jeg si at all ungdom som drar til Hemsedal for å feste kan ha godt av et litt annet perspektiv, sier Knut Arild Hareide.

I dag presenterte den tidligere miljøvernministeren forslaget til politisk program for KrF den kommende stortingsperioden. Blant de nye forslagene er å utrede muligheten for en kraftig utvidelse av dagens samfunnstjeneste.

Les hele forslaget på KrFs nettsider

Les også:Vil stoppe skattekutt

Kan også gjelde kvinner

Hareide sier til VG Nett at bakgrunnen for forslaget er at partiet ønsker en fortsatt verneplikt for unge menn, men at dagens ordning ikke er holdbar i lengden ettersom de fleste menn og nær alle kvinner ikke gjennomfører.

Derfor kan løsningen bli å legge til rette for at alle må gjennom en periode med samfunnstjeneste. Dette kan også tenkes å gjelde kvinner.

- Dersom vi skal gjøre noe med dagens ordning, så er alternativet enten å ha en hær bestående av profesjonelle soldater, eller å utvide samfunnstjenesten. KrF vil gjøre det siste, sier Hareide til VG Nett.

DISKUTÉR:Bør samfunnstjeneste bli obligatorisk for alle?

Fra korps til bistand

Den tidligere nestlederen i partiet har ikke tenkt noe særlig på om dette vil slå an blant de andre partiene på Stortinget, men på direkte spørsmål sier han at han tror forslaget er av en slik karakter at det burde være mulig å få andre med på en slik utredning.

Hareide er klar over at gjennomføringen vil kreve et relativt stort administrativt apparat, men han tror likevel det er verdt å vurdere.

Les også:KrF stiller ultimatum

- Det kan være snakk om å jobbe i en frivillig organisasjon, et korps, et idrettslag, med bistandsarbeid eller på et sykehjem. I starten er det ikke sikkert dette bør være et helt år, men kanskje fire eller seks måneder.

- Jeg tror ungdommer kan ha godt av å få et litt annet perspektiv. Dette tror jeg de får både i militæret og ved å ha samfunnstjeneste, sier Hareide.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks