Hovedinnhold

Reagerer på foredrag under KrF-møte

Hevdet Utøya-massakren kan ha vært advarsel fra Gud

KRITISK: KrF-leder Knut Arild Hareide reagerer kraftig på foredraget som ble holdt i regi av KrF i Sarpsborg. Foto: Scanpix
KRITISK: KrF-leder Knut Arild Hareide reagerer kraftig på foredraget som ble holdt i regi av KrF i Sarpsborg. Foto: Scanpix
(VG Nett) På et møte i Sarpsborg KrF ble det hevdet at massakren på Utøya kan skyldes at Gud tar et oppgjør med Arbeiderpartiet.

Denne saken handler om:

Leder av Sarpsborg KrF, Inger Marit Sverresen, tar ikke avstand fra foredraget, som ble holdt av statsviter Per Haakonsen.

- Slik jeg oppfattet det, mener han ikke at dette var en straff for ungdommene på Utøya eller familiene deres, men at det var en advarsel til dem som styrer landet og andre som tar avstand fra Gud om at noe enda verre kan komme. Han ønsker altså å advare oss, sier Sverresen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Det var onsdag i forrige uke at lokallaget til KrF i Sarpsborg inviterte Haakonsen til å holde foredrag i bystyresalen. Haakonsen er magister i statsvitenskap og har blant annet gitt ut boken «Israel Guds folk».

Sarpsborg Arbeiderblad har fått tilgang til manuset for talen som ble holdt på møtet til KrF. Haakonsen sier til avisen at han står inne for alt i manuskriptet.

- Knyttes til Israel

Av manuset fremgår det at følgende ble sagt:

«Utøya-massakren kan sees i lys av det stadig mer betente forhold mellom Israel og Norge og de diplomatiske kontroverser som har vært i den senere tid.»

LOKALLEDER I KRF: Inger Marit Sverresen. Foto: KrF
LOKALLEDER I KRF: Inger Marit Sverresen. Foto: KrF

Haakonsen trakk også frem at Alexander Kielland-ulykken, som krevde 123 menneskeliv, skjedde kort tid etter at Norge nektet å selge olje til Israel.

«Det er tankevekkende at de to største ulykkene i Norge etter krigen, begge kan knyttes til Norges forhold til Israel. Uvilkårlig må vi spørre: Kunne disse ulykkene ha vært unngått dersom vi hadde hatt et mer positivt forhold til Israel?», heter det i manuset.

Krever unnskyldning

AUF-leder Eskil Pedersen karakteriserer uttalelsene som «ufattelig respektløse». Han reagerer kraftig på at lokallagslederen i Sarspborg ikke tar avstand fra det som ble sagt på møtet.

- Det at KrF i Sarpsborg inviterer en slik person til å holde foredrag, og deretter kommer med uttalelser som må tolkes som en støtte til det som blir sagt, er nesten ikke til å tro. Jeg forventer nå at lokallagslederen tenker seg om, og deretter kommer med en unnskyldning, sier Pedersen til VG Nett.

Han understreker at mange av dem som er direkte berørt av Utøya-tragedien reagerer med avsky på koblingen.

REAGERER: AUF-leder Eskil Pedersen krever en beklagelse fra KrF. Foto: Scanpix
REAGERER: AUF-leder Eskil Pedersen krever en beklagelse fra KrF. Foto: Scanpix

- Vi har etterhvert fått en høy terskel på å reagere på slike uttalelser, men når de kommer på et møte i et stortingsparti i en større by, så må vi reagere, sier han.

- Uakseptabel kobling

KrF-leder Knut Arild Hareide ble mandag morgen orientert om de oppsiktsvekkende uttalelsene. Han karakteriserer koblingen mellom Utøya-tragedien og Norges forhold til Israel som «uakseptable».

- Det er uakseptabelt å hevde at det skulle ligge noen dypere mening bak tragedien i sommer. Det som skjedde 22. juli var fullstendig meningsløst, sier Hareide, som også leder Stortingets egen gransking av terrorangrepene.

Han understreker at flere KrF-medlemmer som deltok på møtet reagerte på uttalelsene.

- Jeg forstår at slike uttalelser kan virke sårende, men jeg håper mange ser at dette er tanker langt utenfor det normale. Jeg deltar i mange kristne fora, og har aldri tidligere hørt noen som har tatt til orde for en slik kobling, sier Hareide til VG Nett.

Tar ikke avstand

Sarpsborg KrF-leder Sverresen tar ikke avstand fra budskapet i talen.

- Haakonsen er en mann med mye utdannelse og kunnskap, som har studert dette. Når en som ham kommer med slike advarsler, synes jeg ikke man skal lage oppslag om hvor fælt det er, men heller tenke etter og forske litt på om han kanskje har rett, sier hun til Sarpsborg Arbeiderblad.

Lokallagslederen hevder Norge har fjernet seg fra Gud ved innføring av abortloven, ekteskapsloven og ved at kristendom ikke lenger er obligatorisk i skolen.

- Vi er under Guds beskyttelse, men når man fjerner seg fra Gud, kan han ikke lenger beskytte oss. Det bør vi minnes på, sier Sverresen til lokalavisen.

Hareide bekrefter at KrF vil ta kontakt med lokallagslederen i løpet av dagen for å klargjøre partiets syn.

Haakonsen opplyser til Sarpsborg Blad at advarselen gjelder det norske folk som helhet, ikke bare Ap og AUF. Han ønsker også å holde den samme talen for Arbeiderpartiet.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks