Hovedinnhold

KrF vil ha bredt forlik om uføre

FORLIK: Kjell Ingolf Ropstad, KrFs representant i arbeids- og sosialkomiteen vil ha bredt forlik om uføre i Stortinget. Foto: Frode Hansen
FORLIK: Kjell Ingolf Ropstad, KrFs representant i arbeids- og sosialkomiteen vil ha bredt forlik om uføre i Stortinget. Foto: Frode Hansen
Kristelig Folkeparti mener regjeringen bør invitere til et bredt forlik om ny uførepensjon, men stiller klare krav til lovforslaget som kommer i april.

Denne saken handler om:

Fakta: Ny uførepensjon

  • Regjeringen skulle før jul ha lagt fram et lovforslag for Stortinget om ny uførepensjon og alderspensjon til personer som har vært uføre. Arbeidet er forsinket, først og fremst fordi det ikke er blitt enighet om hvordan de uføre skal skjermes mot levealdersjusteringer, som innebærer at opptjent pensjon deles på forventet levealder.
  • Årsaken til at uførepensjonen skal endres, er innføringen av pensjonsreformen som bringer med seg nye opptjeningsregler og prinsippet om fleksibel pensjonsalder.
  • Et offentlig utvalg ble nedsatt for å vurdere hvordan uførepensjonen kan endres. Innstillingen ble lagt fram i 2007. Blant forslagene er levealdersjusteringer og redusert alderspensjon, kutt i barnetillegget, skattlegging av uføre som lønnsmottakere og ny pensjonsalder. Regjeringen har allerede avvist flere av disse forslagene, men prinsippet om levealdersjustering av uføres alderspensjoner står fast.

- Det er viktig at vi får et bredt forlik om ny uførepensjon. Når saken kommer til Stortinget i april, vil KrF være innstilt på å jobbe fram en løsning som kan skape forutsigbarhet og trygghet for en svært viktig ordning, sier Kjell Ingolf Ropstad, KrFs representant i arbeids- og sosialkomiteen.

Les også:  Uførepensjon fremdeles i det blå

Ropstad retter samtidig en klar advarsel til regjeringen: Det kommer en tid etter stortingsvalget i 2013.

- Vi vil stille klare krav. Dersom regjeringen ikke kommer oss i møte vil vi heller jobbe for en forbedret løsning med et nytt flertall i Stortinget, sier han.

Gradering

Blant kravene KrF stiller er en sterkere satsing på gradert uførepensjon, som gjør det lettere å jobbe ved siden av uføretrygden.

Hva mener du om KrFs forslag? Delta i debatten nederst i artikkelen!

- KrF ønsker en ordning som sikrer at alle kan få brukt den arbeidsevnen de har. Derfor bør det være mer gradering av uføreprosenten enn i dag, sier Ropstad.

KrF motsetter seg også forslaget fra det såkalte uførepensjonsutvalget om å kutte i barnetillegget til uføre. Etter det NTB forstår skal dette forslaget allerede ha blitt droppet av regjeringen.

Les også:  Uføredilemma venter friskmeldt Bjurstrøm

- KrF vil være konstruktive for å få til en god og bred løsning som kan være bærekraftig, men vi vil også stille krav om å skjerme dem som ikke har mulighet til å kompensere for levealdersjustering gjennom å arbeide, sier Ropstad.

Å finne fram til regler som bidrar til å skjerme uføre mot noe av effekten av levealdersjusteringer, har vært det mest krevende i overlegningene om ny uførepensjon og alderspensjon til dem som kommer fra uføretrygd.

- Avklart

Lovforslaget skulle etter planen ha blitt lagt fram før jul, men arbeidet har trukket kraftig ut i tid. Først i april vil regjeringen legge fram forslaget for Stortinget.

AVKLART: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener at de viktigste politiske stridsspørsmålene ved reformen er avklart. Foto: Frode Hansen
AVKLART: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener at de viktigste politiske stridsspørsmålene ved reformen er avklart. Foto: Frode Hansen

Tidlig i februar sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at de viktigste politiske stridsspørsmålene var avklart, men at det gjensto et omfattende arbeid med de tekniske sidene ved reformen.

Bakgrunnen for at uførepensjonen skal endres, er pensjonsreformen som ble innført fra nyttår. I motsetning til lønnsmottakere, kan ikke uføre stå i jobb for å motvirke virkningene av pensjonsreformens prinsipp om levealdersjustering - altså at den enkeltes pensjonskonto tøyes over flere år fordi nordmenn flest lever lenger.

Spekulerer

Å skjerme uføre helt for effekten av levealdersjusteringer er ikke aktuelt, men ulike modeller for delvis skjerming har vært lansert i pressen.

Ifølge Aftenposten vil uføre over 67 år få et årlig kontantbeløp på toppen av alderspensjonen. Inntektsgrensen heves før stønaden avkortes. NRK har skissert en lignende løsning, og hevder regjeringen faller ned på en mellomløsning som innebærer at effekten av levealdersjusteringer blir omtrent halvparten så stor for uføre som for øvrige pensjonister.

Å bare levealdersjustere årene en uføretrygdet har vært i lønnet arbeid og skjerme resten, er en annen mulighet. Videre er det mulig å tenke seg at uføre får opparbeide seg pensjonsrettigheter i flere år enn lønnsmottakere, noe som øker pensjonskontoen som skal levealdersjusteres.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks