Hovedinnhold

KrF brøt pappaløftet

Lovte utvidet permisjon også i 2001

TØNSBERG (VG) Økt pappapermisjon lovet KrF før forrige stortingsvalg. Men norske fedre fikk ikke en eneste ny permisjonsdag av Bondevik-regjeringen.

Denne saken handler om:

NYE LØFTER: - Barna, barna, barna, lovet KrF-leder Dagfinn Høybråten på landsmøteåpningen i går. Men barneløftet om økt pappapermisjon fra 2001 er brutt. Foto: Roger Neumann
NYE LØFTER: - Barna, barna, barna, lovet KrF-leder Dagfinn Høybråten på landsmøteåpningen i går. Men barneløftet om økt pappapermisjon fra 2001 er brutt. Foto: Roger Neumann

Med brask og bram lover KrF likevel nå ti ukers pappapermisjon i neste valgperiode.

Dette til tross for at partiet allerede før stortingsvalget i 2001 lanserte det samme løftet med en landsomfattende valgkampaksjon med tittelen «Tid for 10».

180 KrF-lokallag var 16. juni 2001 ute blant folket og lokket velgere med budskapet «nå ønsker vi å utvide pappapermisjonen med seks nye uker».

- Nå har de hatt fire år på seg i regjering, og ikke utvidet fødselspermisjonen med en eneste ny dag. Det viser hvor mye KrFs pappaløfter er verd i praksis, sier Aps familiepolitiske talsmann Trond Giske.

Mange lovnader

Og den landsomfattende aksjonen var ikke eneste gang KrF ga kommende fedre håp om lengre permisjon.

Bare tre uker før valget sa Kjell Magne Bondevik følgende til Aftenposten: «Fedre som har vært hjemme i fire uker, rekker akkurat å bli varme i trøya, og så er det slutt. Vi vil utvide pappapermisjonen med seks uker.»

Så sent som i fjor høst opprettholdt KrF-familieminister Laila Dåvøy løftet om ti ukers pappapermisjon, og sa «det skal vi ta oss råd til. For dette er en ufattelig viktig sak».

I VG i går gikk KrF-leder Dagfinn Høybråten enda lenger og lovte en konkret opptrappingsplan de neste årene, til ti ukers pappaperm.

- Det er akkurat det samme som de lovet sist. Men siden 1981 har hver eneste utvidelse av fødselspermisjon kommet under Ap-regjeringer, sier Giske.

KrF-leder Dagfinn Høybråten innrømmer at de ikke holdt valgløftet fra 2001:

- Nei, vi klarte ikke å gjennomføre dette. Årsaken er at Stortinget vedtok barnehageforliket, som la beslag på ressursene.

Men nå er det gjennomført, og nå står pappapermisjonen for tur, sier Høybråten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks