Hovedinnhold

KrF:- Betal lappen med studielån

PAPPA BETALER: Mathilde Lange tar kjøretimer hos Arve Nilsen. - Pappa betaler, og jeg bidrar litt selv, men det koster så mye, så det hadde vært fint med støtte fra Lånekassen, sier 19-åringen. Foto: Helge Mikalsen
PAPPA BETALER: Mathilde Lange tar kjøretimer hos Arve Nilsen. - Pappa betaler, og jeg bidrar litt selv, men det koster så mye, så det hadde vært fint med støtte fra Lånekassen, sier 19-åringen. Foto: Helge Mikalsen
Alle som vil ta førerkort bør få mulighet til lån i Lånekassen, foreslår KrF i sitt nye partiprogram.

Denne saken handler om:

- I mange jobber er det helt nødvendig å ha førerkort. Men mange har ikke råd til å betale det førerkortet koster. Da bør de få muligheten til å få lån og stipend gjennom Lånekassen, sier KrFs Knut Arild Hareide.

I morgen legger han fram det nye KrF-programmet for de neste fire årene, og han ønsker at alle typer førerkort skal omfattes av ordningen.

Les også: Tar opp lån for å få råd til lappen.

- For ungdom er det mye lettere å få seg for eksempel deltidsjobber og sommerjobber hvis du har førerkort, påpeker han.

Betaler senere

Som tidligere miljøvernminister må Hareide innrømme at miljøbevegelsen kanskje ikke vil juble for et forslag som gjør det lettere å bli bilist.

Les også:Regjeringen slakter forslag fra Trygg Trafikk.

- Det er nok riktig. Men samtidig er Norge et land der de aller fleste av oss trenger bil, sier Hareide.

Han påpeker at en viktig fordel med lån i Lånekassen, er at renter og avdrag ikke begynner å løpe før man er ferdig med utdanningen. Dermed innebærer KrFs forslag at kostnader til førerkort som 18- eller 19-åring, først betales ned når man er over i ordinær jobb.

Tar pause

Hos trafikklærer Arve Nilsen på Bjølsen i Oslo vekker forslaget begeistring.

Les også:Flertall for førekort på prøve.

- Førerkortet innebærer en stor utgift når du er ung, men samtidig er det noe du har glede av hele livet. Derfor kan dette være en god idé. Vi merker jo at mange må ta pause underveis fordi de må skaffe penger til å fortsette opplæringen, sier Nilsen.

Ifølge Autoriserte Trafikkskolers Landsforening (ATL) koster førerkortet for personbil (klasse B) i gjennomsnitt 25 000 kroner.

- Gir støtte

- Statens lånekasse for utdanning gir allerede støtte til opplæring av yrkessjåfører - hvis opplæringen skjer på nivå med videregående skoler, opplyser seniorrådgiver Wenche Merli ved Lånekassen til VG.

Det gjelder for eksempel enkelte videregående skoler som har yrkessjåføropplæring. Merli vil ikke kommentere KrFs forslag om rett til lån for alle som vil ta førerkort - uansett førerkortklasse.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks