Hovedinnhold

Hareide:- De fattige ble glemt

ANGRIPER: Knut Arild Hareide tar det for gitt at det vil bli enda flere fattige å se gatelangs i hovedstaten og andre store, norske byer i kjølvannet av finanskrisen. Foto: Scanpix
ANGRIPER: Knut Arild Hareide tar det for gitt at det vil bli enda flere fattige å se gatelangs i hovedstaten og andre store, norske byer i kjølvannet av finanskrisen. Foto: Scanpix
Statens utgifter har økt med 187 milliarder i den rødgrønne regjeringsperioden. De fattige har vært holdt utenfor den formidable veksten.

Denne saken handler om:

KrFs fattigdomsgaranti:

  • Fleksible tiltaksmidler for å gi alle barn og unge mulighet til å delta i aktiviteter.
  • Endre sosialhjelpsutbetalingen slik at den skal være basert på den enkeltes behov, ikke kommuneøkonomiske hensyn.
  • At en person skal kunne komme under gjeldsordning mer enn en gang i livet.
  • Bedre overgang mellom trygd og arbeid.
  • Utvide mulighet for å få lån fra Husbanken, og utvide mulighet til å få boligtilskudd.
  • Bostøtte skal ikke betinges av at boligen er finansiert av Husbanken.

Det mener KrF-nestleder Knut Arild Hareide.

Han vil i sin tale på landsmøtet i morgen garantere at Kristelig Folkeparti som regjeringspartner vil sørge for en skikkelig fattigdomssatsing i Norge.

Les også:KrF: - Kristin har sviktet de fattigste.

Samtidig angriper han dagens regjering for å ha glemt de fattige i regjeringsperioden.

VG Nett dekker KrFs landsmøte i helgen, følg med for oppdateringerher!

Flere fattige

- De rødgrønne lovet å fjerne fattigdommen i Norge. Etter fire år med Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og fattigdomsminister Dag Terje Andersen, har Kjell Inge Røkke fått milliardstøtte mens det samtidig har blitt flere fattige i Norge, sier Hareide til VG.

Les også:Høybråten frykter ikke Frp-oppgjør i KrF.

Han har lagt sammen stigningen i offentlige utgifter på statsbudsjettene fra og med 2006 til og med 2009. I 2006 var statens utgifter på 664 milliarder kroner. I 2009 er statens utgifter inkludert krisepakker 841 milliarder kroner.

Feil fokus

De siste fire årene har han ikke sett snurten av det engasjementet som spesielt SV hadde for de fattige i valgkampen 2005. Han har også merket seg at fattigdomsminister Dag Terje Andersen har lagt mye mer energi i å bruke statlige kroner til aksjehandel med Kjell Inge Røkke enn å støtte de fattige. Det er fullstendig feil fokus, mener Hareide.

Les også:Sp: KrF bør heller gå til venstre.

Han føler seg sikker på at finanskrisen og økende ledighet vil føre til enda flere fattige i Norge. En ytterligere tilnærmet stillstand i størrelsen på sosialhjelp og bostøtte vil føre til at gapet mellom inntektsvekst for folk med arbeid og de fattige vil øke ytterligere.

- I en periode med betydelig økt økonomisk handlingsrom har det ikke vært noen rimelig prosentvis økning i sosialhjelpen. Også i dette perspektivet faller de fattige igjennom, sier Hareide.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks