Hovedinnhold

Vil dømme overgrepstiltalt musikklærer til 13 års forvaring

**Sendte 63.900 meldinger med samme jente
**Bistandsadvokat: – Ingen straff er for streng

<p>OMFATTENDE: Musikklæreren er tiltalt for å ha begått overgrep mot totalt 107 ofre.</p>

OMFATTENDE: Musikklæreren er tiltalt for å ha begått overgrep mot totalt 107 ofre.

Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix
GJØVIK TINGRETT (VG) Statsadvokat Jo Christian Jordet ber om at den 50 år gamle musikklæreren blir dømt til 13 års forvaring.

Denne saken handler om:

– Tiltalte har vært så grenseløs, så omfattende og han har forgrepet seg på så mange. Det er meget alvorlige saker vi har å gjøre med her, sa aktor Jo Christian Jordet i sin sluttprosedyre i Gjøvik tingrett mandag.

Like etter la han ned påstand om at den 50 år gamle eks-læreren blir dømt til 13 års forvaring for den omfattende tiltalen mot ham, med en minstetid på ni år.

Mannen er tiltalt for 225 lovbrudd mot totalt 107 fornærmede, de fleste jenter i alderen 9 til 15 år. Aktor begrunnet påstanden om forvaring med at det er nærliggende fare for at eks-læreren vil begå nye overgrep.

Les også: Brukte lurenavn for å begå overgrep

– Tiltalte har diagnosen pedofili, som er den direkte drivkraften til å forgripe seg på barn. Han har psykopatiske trekk, og de sakkyndige mener han mangler reell empati. Det er høy risiko for at han vil begå tilsvarende overgrep, sa aktor.

840.000 unike chatmeldinger

Aktor Jordet mener eks-læreren gjennom et helt tiår systematisk har utnyttet barn og unge til å utføre seksuelle handlinger over nett. Eks-læreren har holdt omfattende og langvarig kontakt med flere av de totalt 107 fornærmede i saken. Dette mener han vises gjennom den enorme mengden chatmeldinger som har vært utvekslet med de fornærmede i saken. 

Les også: Ofrene får 7,11 millioner i erstatning

Politiet fant hele 1,9 millioner tekstlinjer med chat i beslaget hos mannen, 840.000 av disse er unike chatmeldinger som er sendt fra og til tiltalte. Selv har han sendt over en halv million meldinger totalt til de fornærmede i saken.

<p>SLUTTPROSEDYRE: Jo Christian Jordet holdt mandag sin sluttprosedyre i den to måneder lange rettsaken.</p>

SLUTTPROSEDYRE: Jo Christian Jordet holdt mandag sin sluttprosedyre i den to måneder lange rettsaken.

Foto: Christina Quist, VG

Han kom i kontakt med dem ved å operere under en rekke fiktive navn som «Timmian», «Linda :D:D», «Tommy», «Anita» og «Trond» på hovedsakelig MSN og Skype. Mot flere av de fornærmede kunne han bruke mange ulike profiler samtidig, og dermed lure offeret til å tro at han eller hun snakket med flere ulike jevngamle samtidig, noen ganger i gruppesamtaler.

Tiltalen: Brukte lurenavn for å begå overgrep

– Det som kjennetegner hans virksomhet er først og fremst hvor utspekulert han har vært, han har spilt på barnas nysgjerrighet og han har vært hensynsløs. Mange av barna var sårbare, enkelte har forklart om det til han uten at det har latt ham stoppe. Etter å ha blitt fortalt om selvskading og mobbing, har han bare fortsatt. Han er uten empati, sier aktor. 

Instruerte til overgrep

Flere av ofrene var så unge at mannen måtte instruere dem i kroppens anatomi, og han instruerte dem dermed til å utføre seksuelle handlinger med seg selv og andre mindreårige foran webkamera.

Dette er saken

En 50 år gammel musikklærer er tiltalt for å ha begått overgrep mot 108 barn og unge. Han ble pågrepet i oktober 2014.

De aller fleste av forholdene er overgrep begått i nettbaserte snakkekanaler som MSN og Skype, men tre jenter har blitt utsatt for fysiske overgrep.


Mannen har erkjent de fleste av de 225 tiltalepunktene, og har erklært seg som pedofil med behov for behandling.


I begynnelsen av mars ble det fremforhandlet et forlik som beløper seg på nærmere 7,2 millioner, som mannen må betale til ofrene til sammen.


Rettsaken mot mannen startet i Gjøvik tingrett i januar, den ti uker lange rettsaken ble avsluttet 9. mars.


Aktoratet har lagt ned påstand om 13 års forvaring med en minstetid på ni år.

I ett tilfelle utgir mannen seg for å være jevngamle «Anita», og han ber to av de fornærmede om å utføre seksuelle handlinger med hverandre.

Sakkyndiges vurdering: – Stor fare for gjentakelse

– Men de forstår ikke hva Anita mener når hun sier «pule». En av de yngste fornærmede hadde nettopp fylt ni år da den tiltalte mannen fikk kontakt med henne, prosederer aktor.

Eks-læreren forklarte da hvor på kroppen den ni år gamle jenta skulle ta, og fikk henne dermed til å utføre seksuelle handlinger med seg selv og med en venninne foran webkamera.

340 meldinger i døgnet

Et av ofrene var 12 år da mannen kom i kontakt med henne, og i løpet av tiden relasjonen mellom dem varte, hadde den tiltalte mannen sendt drøye 63.900 meldinger med jenta ved å bruke flere ulike nettprofiler.

Aktor påpekte også ett annet tilfelle, hvor mannen brukte seks ulike profiler og sendte en 12 år gammel jente hele 27.911 meldinger på knappe to måneder.

– Det blir 340 meldinger i døgnet. Og dette er ei jente som har fortalt tiltalte om sine problemer underveis uten at tiltalte har stoppet. Tiltalte har forklart at han var bekymret, men han fortsatte likevel. Grov utnyttelse, sier aktor Jordal.

Bistandsadvokat: – Ingen straff er for streng

Koordinerende bistandsadvokat Inger Marie Støen mener 50-åringen kynisk og grovt har utnyttet de fornærmede i saken, at han har vært intens og i perioder har bombadert sårbare og ensomme barn med meldinger og oppmerksomhet med den hensikt å utnytte dem.

<p>VIL HA STRENG STRAFF: Koordinerende bistandsadvokat Inger Marie Støen.</p>

VIL HA STRENG STRAFF: Koordinerende bistandsadvokat Inger Marie Støen.

Foto: Christina Quist, VG

– De har sittet foran skjermen og har trodd de var trygge, mener hun.

Støen forteller at flere av de fornærmede sliter i etterkant av overgrepene, og hun påpeker at det er viktig å legge seg på en streng straff i saken for å markere sakens alvor.

– I denne saken er det så mange tilfeller, og alle tilfellene er veldig alvorlige isolert sett. I denne saken mener jeg ingen straff er for streng, sier koordinerende bistandsadvokat Inger Marie Støen.

Vil kjempe mot forvaringsdom

Etter som mannen har erkjent de fysiske forholdene, men ikke misbruk av stilling, vil det viktigste for forsvaret være å kjempe mot forvaringsdom, og forsvarer Per Espen Eid mener det ikke er grunnlag for å idømme mannen dette.

– Dette er ikke den typen fysiske overgrep som ofte kan gi forvaringsdom. Det finnes ingen voldsposter og det har ikke vært noen form for utpressing, sier forsvareren.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks