Hovedinnhold

Valen må tilbringe natten på glattcelle

Forsvarer: For sliten til å avgi avhør fredag kveld

Komiker Kristian Valen blir sittende i arresten på politihuset på Grønland etter at han fredag kveld ikke ønsket å avgi et langt avhør.

Denne saken handler om:

Ifølge Valens forsvarer Martin Holst-Olsen ved advokatfirmaet Hammervoll Pind var komikeren for sliten til å avgi noe avhør i kveld. 

– Vi har begjært han løslatt i kveld men det har ikke politiet etterkommet. De velger å holde han videre, til tross av at Valen kan avgi en kortere forklaring nå også et lengre avhør senere, sier Holst-Olsen da VG møter ham sent fredag kveld.

Valen ble fredag pågrepet og siktet etter trusler mot politiet.

– Hvorfor de velger å holde på ham fremstår som uklart, de sier ikke noe annet enn at de mener det er bevisforspillelsesfare og fare for at Valen skal gjøre noe straffbart. Jeg ser ikke at det er noen grunn til å hevde det overhodet. Det hele fremstår som en meget unødvendig og overdreven reaksjon, sier Holst-Olsen da VG møter ham sent fredag kveld.

– Men han skriver på Facebook at han vil ha navn og bostedsadresse på de politibetjentene som har vært hjemme hos han. Er det ikke da nærliggende å tro at politiet ser på dette som en trussel?

– Jeg skal ikke foregripe det han skal si senere, eneste jeg ønsker å si er at han har en naturlig forklaring på dette. Hvis man ser på det han har skrevet så fremgår det ikke noen direkte trussel der, det må man eventuelt infortolke, og det tas litt ut av sammenheng.

<p>MELDINGEN: Denne Facebook-meldingen førte til at Kristian Valen ble siktet fredag. <br/></p>

MELDINGEN: Denne Facebook-meldingen førte til at Kristian Valen ble siktet fredag. 

Terje Bringedal VG

Mener det er en overdreven reaksjon

Fredag morgen kom ambulansepersonell til leiligheten til Valen etter melding om en ulykke. Deretter ankom politiet leiligheten, og Valen la ut en melding på Facebook.

<p>FOR SLITEN: Martin Holst-Olsen, sier til VG at hans klient var for sliten til å avgi et avhør fredag kveld, men at Valen var villig til å forklare seg. Holst-Olsen sier at politiet ikke var interessert i dette, og at de derfor valgte å sette han på glattcelle.<br/></p> <p><br/></p>

FOR SLITEN: Martin Holst-Olsen, sier til VG at hans klient var for sliten til å avgi et avhør fredag kveld, men at Valen var villig til å forklare seg. Holst-Olsen sier at politiet ikke var interessert i dette, og at de derfor valgte å sette han på glattcelle.


Foto: Trond Solberg, VG

Den oppfattet politiet som truende.

Derfor ble han pågrepet: «10 000 kroner til de som kjenner og vet hvor disse folkene bor!»

– Kan du si noe om det som foregikk i leiligheten til Valen i dag?

– Det er ikke noe vi har hatt fokus på i dag. Han synes politiet har en overdreven reaksjon, og istedenfor å spørre han om han mener dette er en trussel, så har man altså valgt ta han inn, sette han på en glattcelle og holde han der, sier Holst-Olsen før han legger til:

 – Han har aldri ment at dette skulle være en trussel. Han lurer jo også hvorfor politiet valgte å ransake hjemmet hans.

Trodde han så en skikkelse i leiligheten: Valen skjøt dusjen i fillebiter

– Helt klart en trussel

Stasjonssjef Tore Soldal sier i en tekstmelding til Nettavisen at Valen vil bli holdt til lørdag.

– Det vil da bli foretatt en ny vurdering hvorvidt det er gjentagelsesfare, skriver stasjonssjef Tore Soldal i en tekstmelding til avisen.

Komikeren er siktet etter straffelovens paragraf 155, som omhandler vold og trusler mot offentlig tjenestemann. Bestemmelsen straffes med bøter eller fengsel i inntil tre år.

Ifølge Soldal rykket politiet natt til fredag ut til en leilighet, etter anmodning om hjelp fra AMK-sentralen.

– Da våre folk kom på stedet, ble de tatt bilde av og dette bildet ble lagt ut på sosiale medier av Kristian Valen, der han la ut en slags belønning på 10.000 kroner for opplysninger om disse tjenestefolkene. Vi så det helt klart som en trussel mot politifolkene, og trusler mot polititjenestemenn tar vi selvfølgelig meget alvorlig. Det ble derfor tatt beslutning om å pågripe Valen og han sitter nå i varetekt i påvente av avhør. Han er dermed å betrakte som siktet i saken, uttalte Soldal til VG tidligere i dag.

Valens kanon-år: Sopte inn 19 millioner

Valen ble avhørt fredag kveld, og først lørdag vil det altså bli tatt stilling til om han skal fremstilles for varetektsfengsling eller løslates.

Jourhavende jurist ved Grønland politistasjon sier til VG fredag kveld at politiet ikke vil uttale seg i saken før lørdag morgen.

Dette er ikke første gang Valen får politibesøk - i 2007 tok bevæpnet politi seg inn i leiligheten hans og beslagla flere våpen. I et åpenhjertig intervju med VG fortalte Valen senere selv om dramaet - som endte opp med et fullstendig knust dusjkabinett og 25 beslaglagte våpen.


Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks