Hovedinnhold

Tiltale: Jente (16) voldtok jente (18) som sov

• Forsvarer: Nekter straffskyld – ber om frifinnelse
• Bistandsadvokat: Fornærmede tar det tungt

<p/>
<p>MØTES I RETTEN: Advokat Mette Yvonne Larsen forsvarer den tiltalte jenta (16) i straffesaken, mens advokat Christian Flemmen Johansen bistår den fornærmede jenta (18).</p>

MØTES I RETTEN: Advokat Mette Yvonne Larsen forsvarer den tiltalte jenta (16) i straffesaken, mens advokat Christian Flemmen Johansen bistår den fornærmede jenta (18).

Foto: ROGER NEUMANN/TROND SOLBERG
Politiet mener jenta (16) forgrep seg mot en jente (18) som var beruset og lå og sov.

Denne saken handler om:

Tips oss

Nå er den 16 år gamle jenta tiltalt for overgrep og må møte i en tingrett i Sør-Norge neste uke.

Det var en høstnatt i 2014 at det påståtte overgrepet fant sted på en adresse i Sør-Norge, ifølge tiltalen. Den 16 år gamle jenta skal der ha forgrepet seg på den da 17 år gamle jenta.

Ifølge tiltalen, var den fornæremde jenta beruset og lå og sov – slik at hun var ute av stand til å motsette seg handlingen. De to jentene skal ha kjent hverandre godt.

– Ikke foretatt seg noe straffbart

Advokat Mette Yvonne Larsen forsvarer den tiltalte 16-åringen. Hun opplyser til VG at klienten nekter straffskyld.

– Hun er fortvilet og hoderystende over at dette i det hele tatt er en straffesak. Hun er selv mindreårig, to år yngre enn fornærmede, og ble tatt med til den langt eldre jentas leilighet selv om hun er under barnevernets omsorg. Vi mener at hun som senere anmeldte saken gjorde noe ulovlig da hun tok med seg den mindreårige hjem midt på natten, sier Larsen.

– Hva mener tiltalte om forløpet for det påståtte overgrepet?

– Hun har ikke foretatt seg noe som helst straffbart, svarer Larsen.

Forsvareren mener det er trist å se at et barn som er knappe 16 år da dette skjedde blir behandlet slik hun har blitt i straffesystemet.

– Hun ble pågrepet, satt bak i en «maje» (politibil) og avhørt uten verge tilstede. Hun hadde heller ikke advokat, og avhøret ble heller ikke tatt opp på lyd og bilde. Jeg trodde vi hadde kommet lengre i Norge enn dette – særlig fordi FNs barnekomité gir klare retningslinjer som overhodet ikke er fulgt opp i denne saken, sier Larsen, som mener retten må avskjære avhøret som bevis, og at den overgrepstiltalte 16-åringen skal frifinnes.

Saken går for lukkede dører

Det er satt av to dager til forhandlingene.

– Hun tar det selvfølgelig tungt, men hun ser nå frem til å bli ferdig med saken, sier fornærmedes bistandsadvokat Christian Flemmen Johansen ved Advokatfirmaet Elden til VG.

VG har vært i kontakt med statsadvokaten som skal føre straffesaken i retten for påtalemyndigheten. Han ønsker ikke å kommentere saken siden den skal behandles for lukkede dører.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks