Hovedinnhold

Stor økning i antall trusler mot skoler

<p>STENGT: Grünerløkka barneskole måtte holdt stengt to ganger på kort tid på grunn av trusler i november.</p>

STENGT: Grünerløkka barneskole måtte holdt stengt to ganger på kort tid på grunn av trusler i november.

Foto: Ole Gunnar Onsøien, NTB scanpix
Det har blitt rettet like mange trusler mot norske skoler i årets første måned enn hele fjoråret. – Dette er en situasjon vi ser alvorlig på, opplyser politiet.

Denne saken handler om:

Fredag holdt alle skoler i Narvik stengt på grunn av trusler som ble rettet mot en ikke navngitt skole i byen onsdag. Trusselen ble lagt ut på meldingsappen Jodel, og gikk ut på at det var plantet en bombe som ville gå av klokken 12.00 på en av skolene i byen, men det ble ikke spesifisert hvilken skole. Trusselen ble sendt fra en pc med flere brukere på den videregående skolen på Oscarsborg.

Dagen før ble tre ulike Oslo-skoler oppringt med trusler om at det skulle være en bombe på skolens område.

Bombetruslene er noen av en rekke trusler som har blitt rettet mot norske skoler i årets første måned.

– Politiet er kjent med at det i den siste tiden er blitt fremsatt bombetrusler flere steder i landet. Dette er en situasjon vi ser alvorlig på, sier fungerende direktør i Politidirektoratets avdeling for politiberedskap og krisehåndtering, Steffen Ousdal.

Risikerer fengsel i tre år

I januar måned har det blitt fremsatt alvorlige trusler mot åtte ulike skoler landet rundt. VG har gått gjennom mediedekningen det siste året, og den viser at det allerede er rettet like mange skoletrusler i løpet av årets første måned som hele fjoråret sett under ett.

Les også: Skoler i Oslo får varslingssystem mot terror og skoleangrep

– Vi har foreløpig ikke grunnlag for å si om bombetruslene utgjør en trend, eller om det er tilfeldig at det har kommet så mange de siste ukene. Dette er blant de spørsmål vi antar etterforskningen vil avklare, opplyser Ousdal.

Se oversikt over alle skoletruslene lenger nede i artikkelen.

Politiet understreker at å fremme trusler av en slik karakter er en alvorlig straffbar handling som kan medføre fengsel på inntil tre år. Ousdal sier at de har satt inn tiltak for å identifisere hvem som står bak truslene.

Les også: Ungdom trakasseres i ny meldingsapp

– De skaper frykt i befolkningen, og binder opp politiressurser som burde ha vært brukt på andre viktige oppgaver.

Flere av truslene har blitt fremsatt på ulike sosiale medier, deriblant Instagram og den anonyme meldingsappen Jodel. Politiet advarer dem som tror at de kan fremsette anonyme trusler via slike tjenester. 

– Politiet har gjennom sin etterforskning gode muligheter til å finne ut hvem de er, sier Ousdal.

Jodel har selv presisert at brukerne ikke kan forvente å bli holdt anonyme om de fremsetter ulovlige trusler, og presiserer at de samarbeider med politiet om slike meldinger blir lagt ut.

Flere trusler også i utlandet

Norske skoler er langt fra de eneste som har opplevd at truslene har økt i omfang. Bare den siste uken har det vært en bølge av trusler mot skoler i Australia, Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Italia.

Les også: Vestfold-skole holder stengt grunnet trusler

Senest fredag ble flere tusen studenter i Australia evakuert fra skolen etter å ha mottatt trusler om bomber, skriver Tribune.

På torsdag denne uken fikk mer enn 20 skoler i Frankrike, Italia og Storbritannia truende telefoner, og bare to dager tidligere ble seks skoler i Paris og 14 i Storbritannia evakuert etter å ha mottatt bombetrusler.

Les også: Bombetrussel mot barneskole i Oslo

En twitter-konto ved navn Evacuation Squad hevdet å stå bak de sistnevnte truslene, men avviser at de har noe med de nyeste truslene å gjøre, ifølge Tribune.

Avgjørende at skolene er beredte

– Vi følger mediebildet, og ser at truslene har vært hyppigere enn tidligere det siste halvåret, sier Norun Eide i Utdanningsdirektoratet.

Direktoratet har en veiledende rolle i forhold til skolene i kommunene, og Eide forteller at det er den enkelte virksomhet i samarbeid med kommunen og nødetatene som har ansvar for å sikre at de har velfungerende sikkerhet og beredskap ved skolene. En undersøkelse fra direktoratet som ble gjennomført i 2014, viste at 79 prosent av landets skoler har laget eller oppdatert beredskapsplaner de siste tre årene. Derimot svarte kun 39 prosent at de hadde holdt øvelser.

I 2010: Elever sendt hjem etter trussel om massakre mot skole

– Er skolene godt nok forberedt på en krisesituasjon?

–  Jeg tror det er ulikheter, og at det kommer an på hvor godt skolene har jobbet med sin beredskap, at de har hatt øvelser. Noen skoler, spesielt i Oslo og Akershus, er flinke til dette. Men det er kjempeviktig at alle, absolutt alle, skoler har dette i orden, sier hun

Eide bedyrer at det ikke er nok at skolene kun utarbeider en plan for hvordan de skal håndtere en krisesituasjon, det er minst like viktig at alle gjøres kjent med den og at de øver jevnlig.

<p>EVAKUERT: Porsgrunn skole ble evakuert etter trusler.<br/></p>

EVAKUERT: Porsgrunn skole ble evakuert etter trusler.

Foto: Roger Neumann, VG

– Selv om vi ikke har hatt slike alvorlige hendelser i Norge, er det avgjørende at skolene er beredt for en slik situasjon. Truslene må tas på alvor. Det gjør kanskje noe med de ungdommene som legger ut trusler, at de vet at det blir tatt alvorlig og at det får konsekvenser, sier hun.

Beredskapsleder: – Alvorlig kriminell handling

– Det å rette trusler mot en skole, helt uavhengig om man mener noe med den eller ikke, er en alvorlig kriminell handling. Vi anmelder alle slike til politiet og det blir etterforsket, sier assisterende direktør og beredskapsleder i Oslos utdanningsetat, Dag Hovdhaugen.

Les også: Øver på ny beredskap i Norge

Oslo kommune har i flere år jobbet systematisk med beredskap, og direktøren mener skolene er godt forberedt på kriser. Får noen av Oslo-skolene inn noe som kan oppfattes som trusler, tas det alltid til vurdering i samråd med politiet. Flere Oslo-skoler har de siste månedene blitt utsatt for trusler, og Hovdhaugen betegner hendelsene som ekstraordinære.

– Dette er meget uvanlige hendelser. Det er en situasjon som er regnet til å skape utrygghet. Situasjonen på Grünerløkka ble vurdert som så alvorlig at skolen ble stengt, jeg kan nærmest ikke huske det har skjedd før, sier han, og legger til:

–  Vårt dilemma er at vi har ansvar for barn, disse har foresatte som lett blir bekymret, og vi er både opptatt av barna er trygge og at foresatte er trygge på at vi ivaretar dem.

Les også: – Skoleangrep kan skje i Norge

Alle de kommunale skolene i Oslo har egne beredskapsplaner og holder jevnlig øvelser. Når det gjelder øvelser knyttet mot terrorsituasjoner, gjøres disse uten barna til stede.

 – Det er de voksnes ansvar å være forberedt på slike hendelser, ikke barnas, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks