Hovedinnhold

Spesialenheten: Eirik Jensen har hatt et overforbruk på 1,4 millioner kroner

<p>NEKTER STRAFFSKYLD: Eirik Jensen fikk mandag vite at han tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkoforbrytelse.</p>

NEKTER STRAFFSKYLD: Eirik Jensen fikk mandag vite at han tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkoforbrytelse.

Foto: Heiko Junge, NTB scanpix
Konklusjonen til tallknuserne som har endevendt økonomien til tiltalte Eirik Jensen (58) skal være: Han har brukt mer penger enn han tjente som politileder i Oslo politidistrikt.

Denne saken handler om:

Tips oss

Gjennomgangen av 58-åringens forbruk har vært en sentral del av den to år lange etterforskningen til Spesialenheten for politisaker.

Med lupe har revisorene sammenlignet Jensens inntekter med utgifter over flere år. Penger som er brukt er satt opp mot inntekten han har hatt som politioverbetjent i Oslo politidistrikt, samt andre midler 58-åringen har fått inn.

Ifølge VGs opplysninger viser konklusjonen i en såkalt forbruksanalyse et avvik i millionklassen – at Jensen skal ha hatt et overforbruk på 1,4 millioner kroner. 

Jensen ble mandag informert om at han er tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til omfattende hasjsmugling.

Eirik Jensen – bruttolønn

2004: 448.053 kr.

2005: 466.709 kr.

2006: 490.704 kr.

2007: 604.789 kr.

2008: 556.861 kr.

2009: 591.006 kr.

2010: 636.780 kr.

2011: 666.818 kr.

2012: 657.194 kr.

2013: 709.395 kr.

Kilde: Oslo politidistrikt

Les også: Denne hasjtransporten knyttes til Eirik Jensen

I tiltalen, som er tatt ut etter ordre fra Riksadvokaten, kommer det frem at 58-åringen i perioden 2004–2013 skal ha bistått hasjbaronen Gjermund Cappelen (49) i forbindelse med 49 hasjtransporter.

I bytte mot sensitiv og taushetsbelagt politiinformasjon, skal Jensen ha mottatt penger og tjenester til en samlet verdi av minst 2,1 millioner kroner.

Under et NRK-intervju i tirsdag kveld, hevdet Cappelen at Jensen har fått mer penger enn det som står i tiltalen.

– Det er snakk om mange millioner. Det er ikke noe hokus pokus i det, vi møttes og han fikk penger, sier hasjbaronen i intervjuet.

Cappelen er tiltalt for hasjsmugling og grov korrupsjon.

Les hele Jensen-tiltalen her (PDF)

Jensen har siden han ble pågrepet 24. februar i 2014 stilt seg uforstående til anklagene og nekter straffskyld.

Mandag sa 58-åringen at han gledet seg til å forsvare seg i Oslo tingrett, hvor rettssaken starter 22. august.

<p>TILTALT: Hasjbaronen Gjermund Cappelen er tiltalt for grov narkoforbrytelse og grov korrupsjon. Her avbildet i rettssalen i Asker og Bærum tingrett under saken hvor han senere ble funnet skyldig i oppbevaring og salg av 1,4 tonn hasj.<br/></p>

TILTALT: Hasjbaronen Gjermund Cappelen er tiltalt for grov narkoforbrytelse og grov korrupsjon. Her avbildet i rettssalen i Asker og Bærum tingrett under saken hvor han senere ble funnet skyldig i oppbevaring og salg av 1,4 tonn hasj.

Foto: Terje Bringedal, VG

Forbruksanalysen skal være basert på Jensens økonomi fra 2004 til 2013.

Oslo politidistrikt opplyser Jensen har hatt en bruttoinntekt på drøyt 5,8 millioner kroner i den aktuelle perioden.

Tidligere er det kommet frem at Jensen siden 1989 har eid 27 kjøretøy og tre tilhengere. På listen er det ni Harley Davidson-motorsykler.

Les også: – Umulig tanke at Jensen skal ha gjort noe slik

Politilederen skal ha kjøpt og solgt en rekke kjøretøy i relativ stor skala over flere år via nettstedet Finn.no og andre nettsteder.

– Jensen har hatt veldig mange biler og motorsykler, og vi mener at denne privatforbruksanalysen ikke har fanget opp vesentlige deler av hans økonomi. Spesialenheten har forsøkt å gjenskape hans økonomi ti år tilbake, og det sier seg selv at det ikke er lett, sier forsvarer Arild Holden.

Forsvarerne Holden og John Christian Elden jobber med å få oppnevnt en økonomisk sakkyndig – en statsautorisert revisor.

– Vedkommende vil innhente og supplere med det som politiet mangler, sier Holden.

Nestsjef i Spesialenheten, Guro Glærum Kleppe, er aktor når rettssaken mot Jensen og Cappelen starter 22. august.

Hun ønsker ikke å kommentere regnestykket som danner grunnlaget for påstanden om at politilederen har mottatt økonomiske fordeler til en samlet verdi av minst 2,1 millioner kroner.

Heller ikke konklusjonen om overforbruket, ønsker hun å kommentere.

– Jeg kan ikke kommentere noe rundt dette, da dette er ting som vil bli belyst i retten, sier Kleppe.

<p>AKTOR: Nestsjef i Spesialenheten, Guro Glærum Kleppe.<br/></p>

AKTOR: Nestsjef i Spesialenheten, Guro Glærum Kleppe.

Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Spesialenheten har tidligere vist til hva som er de viktigste bevisene i saken mot Jensen:

• SMS-kontakten

Det er tatt beslag i 1500 SMS-er mellom Jensen og Cappelen. Disse beskrives som kodede meldinger.

Spesialenheten mener politilederen i flere av disse varsler hasjbaronen om politiet er på ham, politiets arbeids- og ressurssituasjon og om hasjtransporter er stanset av politiet eller tollere.

• Pengeoverlevering

I desember 2013 fulgte spanere med på et møte mellom Jensen og Cappelen i Oslo sentrum, hvor et pengebeløp skiftet hender – fra hasjbaronen til politilederen.

Jensen har forklart at det var nedbetaling på et lån han hadde gitt Cappelen i forbindelse med en regning fra et bilverksted. Hasjbaronen hevder det er penger som stammer fra kriminell virksomhet.

• Kontanter i garasjeveggen

Da Jensens bolig på Skarnes i Hedmark ble ransaket, fant etterforskerne 34.300 kroner bak en panelvegg i garasjen. Spesialenheten mener det er pengene fra overleveringen i desember 2013.

<p>PENGER I VEGGEN: I garasjen til Eirik Jensen på Skarnes fant etterforskerne kontanter bak en panlevegg.<br/></p>

PENGER I VEGGEN: I garasjen til Eirik Jensen på Skarnes fant etterforskerne kontanter bak en panlevegg.

Foto: Terje Bringedal, VG

Politilederen hevder at han hadde pengene liggende i tilfelle en akutt krise, hvor han brått måtte forsvinne av hensyn til sin egen sikkerhet.

• Penger inn på konto

Jensen har i en periode over fire år satt inn 303.576 kroner inn på en konto han disponerte. Innskuddene er gjort i flere bankfilialer, og noen ganger er det satt inn penger flere ganger samme dag.

Spesialenheten har blant annet vist til to innskudd Jensen gjorde på en bestemt dag. Tidligere den aktuelle dagen skal han ha hatt et møte med Cappelen.

• Betalte ikke for bad

I 2006 sto en skinnende flott og nytt bad ferdig på småbruket i Nes kommune, hvor Jensen bodde fra 2005–2010. Verdien på oppussingsarbeidet er satt til 292.250 kroner av Spesialenheten.

I avhør har Jensen forklart at han blant annet aldri betalte en regning på 120.000 kroner, fordi han ikke fikk tak i den aktuelle håndverkeren, en mann som døde for noen år siden.

Hasjbaronen hevder det er han som betalte for oppussingsarbeidet.

Se bildene av Jensen-badetSiste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks