Hovedinnhold

Sejersted: Breivik røpet mediestrategi - forsøkte å være morsom i retten

SKIEN (VG) Ifølge fengselet er Breivik åpen om at han tar på seg en rolle i retten for å skape oppmerksomhet.

Denne saken handler om:

Under sitt innledningsforedrag, leste regjeringsadvokat Fredrik Sejersted fra flere interne rapporter fra Skien fengsel, der Breivik skal ha vært svært åpen om sin strategi overfor ansatte i fengselet.

– Ved tilsyn hadde to betjenter en lengre samtale. Det dreide seg om mediestrategi. Breivik forklarte at han påtok seg en maske for å skaffe oppmerksomhet. Han kom med uttalelser om Fjordland og kald kaffe i retten for å skape oppmerksomhet, slik at andre leste manifestet og hva han mente, leste regjeringsadvokaten.

BAKGRUNN: Derfor anket både staten og Breivik på dommen

Klaget på Fjordland

Under den første sivile rettssaken i Oslo tingrett, der Breivik fikk medhold i at staten hadde brutt menneskerettighetene hans, forklarte han seg detaljert om alle klagemålene mot fengselet.

– Jeg ble tvunget til inntak av Fjordlands billigste produkter, noen ganger den samme middagen to ganger på rad. Man vil kanskje mene at dette er lite viktig, men alle fra Oslo Vest vil være enig i at dette er verre enn waterboarding, sa Breivik den gangen.

Til ansatte i fengselet sa han at han måtte ha virket «helt fjern» for folk som leste titlene, men at han håpet at noen ville lese videre og se hva han sto for politisk.

Etter rettssaken i april 2016 var han svært opptatt av å prate med alle de ansatte, slik at de forsto at han spilte en rolle under rettssaken, sier regjeringsadvokaten.

Psykiater om Breivik: – Han kommer med vås og gjør seg til

Ville være humoristisk

I oktober i fjor snakket han med en ansatt om den kommende rettssaken, som startet i dag. Blant annet skal Breivik ha fortalt det kunne bli en konflikt mellom ham og hans advokat Øystein Storrvik.

– Advokaten hadde et mål om å vinne saken, men at det viktigste for Breivik var å fremstå som en trygg og god leder. Han ville ikke fremstå som offer. Breivik sa også at han skaffet to humoristiske momenter gjennom å snakke om kald kaffe og fjordland, og at nazihilsenen skapte et bilde som vil vare i mange år, leste Sejersted fra rapporten.

Psykiater Henning Værøy sa til VG den gang at Breivik fremsto som en umoden narsissist, og at formålet var å skaffe seg oppmerksomhet.

– Det er den samme person som sitter foran oss her i dag, som satte seg i bilen morgenen den 22. juli, mener vi, sier regjeringsadvokaten for å understreke hvorfor det er viktig å gjennomgå hvordan Brevik planla og gjennomførte terrorangrepene 22. juli 2011.

Igjen rister Breivik kraftig på hodet.

Lettet på flere tiltak

Videre i innledningsforedrag, kom regjeringsadvokaten inn på flere av de konkrete soningstiltakene til Breivik.

Han har tre celler. På treningsrommet finnes tredemølle, spinningsykkel, multitreningsapparat og treningsmatte. På studiecellen er det skrivebord, elektrisk skrivemaskin, korktavle og stressless med fotskammel. På bocellen har han tilgang til TV med DVD, Playstation, aviser, tidsskrifter og bøker, puslespill og en discman.

– I sommer fikk han adgang til besøk av advokat uten glassvegg mellom dem, men med gitterport. Alle private samtaler er avlyttet i sin helhet, men ikke samtalene med advokat, sier Sejersted.

Han mener også at det har blitt langt færre nakenundersøkelser av Breivik, og at han både får motta og sende flere hundre brev.

– I sum viser dette at soningsforholdene og tiltakene er dynamiske og utvikles over tid, sier regjeringsadvokaten.

Han har også fått kontakt med en ny «telefonvennine», som han snakker med hver 14. dag på telefon.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks