Hovedinnhold

PST: 40 fra Norge tilsluttet IS i Syria akkurat nå

<p>FREMMEDKRIGER: En av mange tusen unge menn som har reist fra Vesten for å kjempe for terrorgruppen flere og flere nå kaller Daesh, men som er best kjent som IS. Mannen på bilde har amerikansk aksent og FBI søkte i fjor høst informasjon om ham.<br/></p>

FREMMEDKRIGER: En av mange tusen unge menn som har reist fra Vesten for å kjempe for terrorgruppen flere og flere nå kaller Daesh, men som er best kjent som IS. Mannen på bilde har amerikansk aksent og FBI søkte i fjor høst informasjon om ham.

Foto: Handout, Reuters
Av rundt nærmere 90 personer som har reist fra Norge til Syria, mener PST at omkring 40 av disse fortsatt lever og at de aller fleste kjemper for terrorgruppen.

Denne saken handler om:

Tips oss

Siden borgerkrigen i Syria brøt ut, har nærmere 90 menn og kvinner fra Norge reist for å slutte seg til terrorgruppen IS.

I dag regner Politiets sikkerhetstjeneste (PST) med det finnes rundt 40 personer fra Norge tilknyttet IS i Syria som fortsatt er i live.

Det bekrefter seniorrådgiver Martin Bernsen i sikkerhetstjenesten overfor VG.

– Vi mener rundt 40 personer som har reist fra Norge til Syria i dag er i live og tilsluttet Daesh, sier Bernsen.

PST har den siste tiden begynt å bruke «Daesh» om Islamsk stat (IS), som er det arabiske ordet for gruppen og som gjerne forstås nedsettende av terroristene selv.

Har du informasjon om denne saken eller om nordmenn i Syria eller Irak? Klikk her.

Minst ni kvinner

Ifølge VGs opplysninger er minst ni av disse 40 personene kvinner. Én av kvinnene er norskfødte Aisha Shezadi (24) fra Bærum som kjemper en propagandakamp for terrorgruppen fra IS-områder.

Det er usikkerhet knyttet til flere av de rundt ti kvinnene i Syria. Noen av dem, deriblant de såkalte «Syria-søstrene» fra Bærum, skal ha ytret ønske om å komme seg hjem til Norge fra IS-områder.

En annen er konvertitten Kim Andre Ryding (25) fra Moss.

De resterende 50 personene deler PST opp i to kategorier: Hjemvendte og døde.

18 drept – 30 hjemvendt

Minst 18 av disse 50 regnes som drept på slagmarken i kamp blant annet for IS eller andre væpnede grupperinger før ISIL brøt ut av Al-Qaidas syriske Nusrafront i april 2013, erobret store områder i løpet av våren 2014 og erklærte sitt såkalte kalifat i juni samme år.

Blant de 18 drepte finnes blant annet konvertitten Thom Alexander Karlsen (24) fra Halden.

Det betyr at rundt 30 personer har kommet hjem til Norge. Etter Paris-angrepene, som kobles til IS og vestlige terrorkrigere, har frykten for hjemvendte Syria-farere økt.

Les også: Torleif fra Fredrikstad var en av jentene – nå er han IS-terrorist

Ti siktet eller dømt

Ti av disse er siktet eller dømt for deltakelse i IS i Syria siden vinteren 2014. En ellevte person, en 18-åring fra Oslo, er varetektsfengslet og siktet for forsøk på å reise ned.

Blant de dømte er Ishaq Ahmed (24), som var del av et multietnisk radikalisert miljø i Fredrikstad før han reiste til Syria september 2013 og returnerte i februar året etter med skuddskade. Han har nå akseptert dommen på åtte år fra Oslo tingrett, selv om han mener den er uriktig.

– Hjemvendte følges opp

De cirka 20 personene som da er igjen i regnestykket, er personer som har returnert, men ikke straffeforfølges og lever i samfunnet.

Bakgrunnen for at de ikke straffeforfølges er at mange av dem kom tilbake enten før det sommeren 2013 ble innført en såkalt «fremmedkrigerparagraf», før gruppen gjorde sitt terrorvelde kjent for hele verden eller av individuelle grunner VG ikke har kjennskap til.

Felles for alle de 20 er imidlertid at det ikke knyttes spesielt stor bekymring til dem, ifølge VGs opplysninger.

– De blir fulgt opp på ulike måter, sier Bernsen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks