Hovedinnhold

Politiet om korrupsjonssaken i Drammen: Millionbeløp har skiftet hender

•  Varaordførerens nære familie knyttes til saken

<p>RYSTET: Politikere og innbyggere i Drammen er preget etter at to saksbehandlere er siktet for grov korrupsjon. De to jobbet på avdelingen for byggesaker her i Drammen rådhus.</p>

RYSTET: Politikere og innbyggere i Drammen er preget etter at to saksbehandlere er siktet for grov korrupsjon. De to jobbet på avdelingen for byggesaker her i Drammen rådhus.

Foto: Bjørnar Tommelstad
Den ene saksbehandleren skal ha hatt kontaktene og hentet inn «kundene». Kollegaen fikset byggetillatelser og satte navnet sitt på saksdokumentene.

Denne saken handler om:

Tips oss

De to saksbehandlerne for byggesaker i Drammen kommune er begge siktet for grov korrupsjon.

– Så langt har vi avdekket kontobevegelser på til sammen over én million kroner, men revisoren vår er ikke ferdig med gjennomgangen ennå. Samtidig mistenker vi at mye har skjedd svart, med kontanter, sier politiadvokat Hans Lyder Haare i Sør-Øst politidistrikt til VG.

Onsdag pågrep politiet en norsk-pakistansk mann (44). Det er den andre pågripelsen i korrupsjonssaken som har rystet innbyggerne i Drammen.

Fra før er en 57 år gammel kvinne pågrepet og varetektsfengslet i saken.

Nabo til VG: – Fikk det bare ikke til å stemme at kommunen hadde godkjet huset

Kvinnens navn på dokumenter

Ifølge VGs opplysninger mener politiet at det var 44-åringen som hadde kontaktene.

Han skal ha hanket inn majoriteten av de 25 utbyggerne, som mistenkes for å ha betalt penger under bordet for byggetillatelser.

Over 20 av utbyggerne er av ikke-norsk opprinnelse.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld for grov korrupsjon. Som saksbehandler har han vært involvert i svært få av de aktuelle sakene, sier forsvarer Preben Justin Askø i Advokatfirmaet Sølverud.

Videre skal hans kvinnelige kollega ha gjort avtaler, reist rundt på de aktuelle byggeplassene på fritiden, tatt bilder og laget tegninger.

57-åringen skal ha tatt betaling underveis, og det er hennes navn som står på saksdokumentene.

Ifølge Drammen kommune hadde hun skaffet seg tilgang til en elektronisk ledergodkjenning, og på den måten gikk sakene gjennom kommunens systemer.

Inhabil varaordfører

<p>INHABIL: Varaordfører Yousuf Gilani (V) har bedt om ikke å bli informert om korrupsjonssaken.</p>

INHABIL: Varaordfører Yousuf Gilani (V) har bedt om ikke å bli informert om korrupsjonssaken.

Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix

Varaordfører i Drammen, Yousuf Gilani (V), har meldt seg inhabil i alt som har med korrupsjonssaken å gjøre, skrev Drammens Tidende onsdag ettermiddag.

– På søndag ble jeg informert om at noen i min slekt er involvert i en kommende korrupsjonssak. Da ga jeg beskjed til rådmannen om at jeg ikke ønsker noen informasjon i denne saken, for å holde prosessen ryddig, uttalte Gilani til NRK.

Varaordføreren har ikke besvart VGs henvendelser. 

Fylkesleder i Buskerud Venstre, Rebekka Borsch, opplyser til VG at Gilani er på en lengre planlagt reise til Pakistan. 

Gilani varslet i desember at han ikke tok gjenvalg som leder av Drammen Venstre - ifølge Borsch - for å kunne bruke mer tid på vervet som varaordfører i Drammen.  

Flere medlemmer i hans nære familie er knyttet til minst ti byggesaker som politiet etterforsker.

Eiendomsregisteret viser at det i løpet av 2014 og 2015 ble gitt tillatelser til bygging av primært mindre leiligheter, trolig ment for utleie, på adresser knyttet til familiemedlemmene.

Byggefirma: Saksbehandleren kontaktet oss

Et lite håndverkerfirma står oppført som kontaktperson på flere av adressene i forbindelse med byggearbeidene.

– Hun (den siktede 57-åringen) har kontaktet og hyret oss inn i flere saker. Ofte var det hun som laget tegningene. Vi har vært med i arbeidet med rammetillatelse i flere prosjekter og gjort selve byggearbeidene i et par prosjekter, sier eieren i det aktuelle firmaet.

Han bekrefter kontakt med medlemmer av Gilani-familien.

Alle utbyggerne i saken er siktet, men det er ikke skrevet en formell siktelse mot noen av dem ennå.

57-åringen er tidligere straffedømt for omfattende NAV-bedrageri. Hun har selv oppgitt å ha hatt anstrengt økonomi i flere år.

De siste årene har hun vært i flere økonomiske konflikter og tvister i rettssystemet.

Kvinnens forsvarer, advokat Anders Green, ønsker ikke å kommentere saken.

Se listen over kommunens funn i saken mot kvinnen

<p>ETTERFORSKES: Dette huset er sentralt i saken mot de to saksbehandlerne. Politiet mener de mottok penger under bordet for å gi byggetillatelser.</p>

ETTERFORSKES: Dette huset er sentralt i saken mot de to saksbehandlerne. Politiet mener de mottok penger under bordet for å gi byggetillatelser.

Foto: Bjørnar Tommelstad

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks