Hovedinnhold

Stor overgrepssak på Østlandet:

Politiet: Minst ti barn utsatt for seksuelle overgrep

** Tre menn og to kvinner siktet
** Tre politidistrikt involvert
** Etterforskningen holdt hemmelig

<p>POLITIADVOKAT: Monica Hanø i Søndre Buskerud politidistrikt ledet den svært omfattende overgrepssaken, som nå er ferdig etterforsket og oversendt statsadvokaten.<br/></p>

POLITIADVOKAT: Monica Hanø i Søndre Buskerud politidistrikt ledet den svært omfattende overgrepssaken, som nå er ferdig etterforsket og oversendt statsadvokaten.

Foto: Magnar Kirknes, VG
Politiet bekrefter at et tosifret antall barn er fornærmet i overgrepssaken der totalt fem personer er siktet. To av barna er under ti år.

Denne saken handler om:

Tips oss

– Det er mange fornærmede i denne saken. Jeg vil ikke kommentere relasjonen mellom de fornærmede og de siktede, men det er et tosifret antall barn som er fornærmet i saken, sier politiadvokat Monica Hanø i Søndre Buskerud politidistrikt til VG.

Det var Drammens Tidende som først omtalte saken der fem personer er siktet for overgrep. To av de siktede er kvinner. Alle de siktede er i 20- eller 30-årene og bor i tre ulike politidistrikt på Østlandet, henholdsvis Søndre og Nordre Buskerud, samt Romerike politidistrikt.

– Svært omfattende siktelser

Saken involverer en rekke seksuelle straffbare handlinger. Deriblant overgrep mot barn, produksjon og spredning av seksuelle fremstillinger av barn og forsøk på å lokke barn til sex, såkalt grooming.

Groomingen skal gjelde kontakt med flere jenter under 16 år for å avtale seksuelle handlinger.

– Det er svært omfattende siktelser og jeg ønsker ikke å kommentere dem detaljert da saken nå er oversendt statsadvokaten for vurdering av tiltalespørsmålet, sier Hanø.

Tidligere i dag bekreftet hun til VG at tre av personene er siktet for seksuell omgang med barn under ti år. Videre er en kvinne siktet for produksjon og spredning av barneporno. 

Hemmeligholdt etterforskningen

Til tross for at politiet gikk til pågripelse i fjor høst, har ikke saken blitt kjent før nå. Politiet har fått rettens medhold i at saken skulle unntas offentlighet og kjennelser fra fengslingsmøter har derfor ikke vært tilgjengelig for pressen.

Overgrepene skal ifølge politiet ha pågått fra tidlig i 2013 for det ene barnet og fram til pågripelsene i august.

Espen Wangberg er forsvarer for en av de mannlige siktede i saken.

– Min klient erkjenner straffskyld for en mindre del av siktelsen, sier Wangberg til VG.

Kripos har bistått i etterforskningen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks