Hovedinnhold

Opplysninger til VG: Skulket jobben for å tjene svarte penger

<p>– BORTE FRA JOBBEN: Den 57 år gamle korrupsjonssiktede kvinnens arbeidsplass er i rådhuset i Drammen, som torsdag badet i sol i det kalde vinterværet på Østlandet.</p>

– BORTE FRA JOBBEN: Den 57 år gamle korrupsjonssiktede kvinnens arbeidsplass er i rådhuset i Drammen, som torsdag badet i sol i det kalde vinterværet på Østlandet.

Foto: Helge Mikalsen, VG
DRAMMEN (VG) Kollegene trodde saksbehandleren (57) var borte fra jobben i Drammen kommune på grunn av sykdom. I stedet skal hun ha jobbet med byggesakene som er en del av korrupsjonssaken.

Denne saken handler om:

Tips oss

57-åringen og kollegaen (44) på byggesaksavdelingen i Drammen kommune ble anmeldt til politiet i midten av oktober i fjor.

– Vi ble anmodet av politiet ikke å gjøre saken kjent hverken internt eller eksternt. Hensynet var at politiets etterforskning ikke skulle bli kjent, sa rådmann Osmund Kaldheim mandag formiddag.

Det var da bare gått noen timer siden korrupsjonssaken var blitt kjent for innbyggerne i kommunen, etter at NRK omtalte saken tidlig på morgenkvisten.

I tre måneder hadde politiet fått jobbe i fred med saken hvor byggetillatelser skal ha blitt gitt i bytte mot store pengesummer.

Politiet satte i gang en omfattende spaningsaksjon mot de to korrupsjonssiktede saksbehandlerne og de mest sentrale utbyggerne – blant dem er nære familiemedlemmer av varaordfører Yousuf Gilani (V).

– Hadde sykefravær

VG kjenner til at etterforskerne har filmet og tatt bilder av de siktede, avlyttet telefoner og gått undercover for å sikre seg bevis i saken.

Særlig har den 57-årige kvinnen blitt fulgt tett.

Hun skal ved minst én anledning ha kontaktet arbeidsgiveren sin – Drammen kommune – og fortalt at hun ikke kom på jobb fordi hun var syk.

Men i stedet for å være hjemme under dynen for å pleie kroppen, skal hun ha møtt utbyggere og jobbet på adresser som knyttes til korrupsjonssaken, får VG opplyst.

Nabo til VG: – Fikk det bare ikke til å stemme at kommunen hadde godkjet huset

<p>ARKITEKTUTDANNET: Denne tegningen skal den korrupsjonssiktede kvinnen ha laget i forbindelse med et nabovarsel i en av byggesakene som etterforskes av politiet.</p>

ARKITEKTUTDANNET: Denne tegningen skal den korrupsjonssiktede kvinnen ha laget i forbindelse med et nabovarsel i en av byggesakene som etterforskes av politiet.

Foto: Privat

Forsvarer Anders Green ønsker ikke å kommentere opplysningene.

Politiet har uttalt at de så langt i saken har avdekket kontobevegelser på over én million kroner.

Flere ganger sammenfaller tidspunkter for når byggetillatelser er gitt i kommunens saksdokumenter med når penger er flyttet fra en konto til en annen.

Det skal i flere tilfeller være mulig å følge pengeflyten fra rammetillatelse, til igangsettingstillatelse og videre til ferdigattest.

I utlandet

Den siktede 44-åringen, en norsk-pakistansk mann, er den som skal ha opprettet kontakt mellom utbyggerne og kvinnen. Begge de to siktede er utdannet arkitekter.

57-åringen er den som har gjort avtaler, laget tegninger, sørget for nabovarsler og satt navnet sitt på byggetillatelsene.

Hun er også den som står sentralt i forbindelse med pengeoverleveringer fra utbyggere, får VG opplyst.

Varaordfører Yousuf Gilani er for tiden i Pakistan. Han understreker at han ikke har «rømt landet», men befinner seg der av familiære årsaker.

Han opplever korrupsjonssaken som svært belastende.

<p>I RETTEN: Torsdag ble også den mannlige saksbehandleren (44) varetektsfengslet i fire uker. Han nekter straffskyld. Her er politiadvokat Hans Lyder Haare avbildet i Drammen tingrett.</p>

I RETTEN: Torsdag ble også den mannlige saksbehandleren (44) varetektsfengslet i fire uker. Han nekter straffskyld. Her er politiadvokat Hans Lyder Haare avbildet i Drammen tingrett.

Foto: Helge Mikalsen, VG

– Jeg fikk vite om saken på søndag. Det var familiemedlemmet som hadde vært i avhør hos politiet som fortalte meg det. Det gikk en kule varmt da jeg fikk vite om det. Dagen etter informerte jeg rådmannen om jeg var inhabil og ikke ville ha noen opplysninger om saken, sier Gilani til VG.

Ferske byggetillatelser

Han sier at anklagene mot familiemedlemmene kom som lyn fra klar himmel.

– De involverte må ta ansvar for sine handlinger. Dette er en utrolig trist sak for Drammen, og jeg har tillit til at politiet og administrasjonen finner ut av alt som er skjedd, sier Gilani.

Familiemedlemmene til varaordføreren som politiet knytter til saken, eier boliger en rekke steder i Drammen. I løpet av 2014 og 2015 er det gitt tillatelser til blant annet tilbygg til og ombygging av eksisterende boligene.

Det er også gitt tillatelser til å bygge om garasjer til boliger. Eiendomsregisteret viser at det ved flere tilfeller er snakk om leiligheter mellom 45 og 60 kvadratmeter, typiske utleieobjekter.

Flere kan bli siktet

Politiet utelukker ikke at flere vil bli formelt siktet i saken, utover de to saksbehandlerne.

– Det er klart, det ligger i sakens forhold. Her har vi 30 tiltak, og det er klart at vi vil snakke med dem, sier politiadvokat Hans Lyder Haare i Sør-Øst politidistrikt.

Han sier vinningskriminalitet som retter seg mot betaling under bordet til kommunalt ansatte nærmest uansett vil regnes som grovt.

– Dette vil avhenge både på de betalte beløpenes størrelse og i hvilken grad de har vært involvert. Noen kan være involverte i flere saker, sier han.

Torsdag ble også den 44-årige norsk-pakistaneren varetektsfengslet i fire uker. Han nekter straffskyld.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks