Hovedinnhold

Odd Raymond Olsen, syvbarnsmor og 20-åring dømt for båldrapet

<p>PÅ ÅSTEDET: Under rettssaken ble det gjennomført rekonstruksjon. Her er alle de tre tiltalte tilbake på åstedet, her sammen med en politimann helt til venstre i bildet. </p>

PÅ ÅSTEDET: Under rettssaken ble det gjennomført rekonstruksjon. Her er alle de tre tiltalte tilbake på åstedet, her sammen med en politimann helt til venstre i bildet. 

Foto: Frode Hansen, VG
Odd Raymond Olsen (36) er dømt til 20 års fengsel for drapet på Nils Olav Bakken. En kvinne (44) og hennes sønn (20) er begge dømt til 19 års fengsel.

Denne saken handler om:

Natt til 3. september i fjor ble Nils Olav Bakken (49) drept på en skogsvei på Veståsen i Søndre Land. Han ble funnet sterkt forbrent i et bål.

Nå er Odd Raymond Olsen dømt til 20 års fengsel, mens syvbarnsmoren og hennes sønn er dømt til 19 års fengsel for drapet.

Dro på ferie: Slik ble de avslørt

Bakken ble knivstukket flere ganger av Olsen før han ble dynket med bensin og påtent. Tingretten mener at mor og sønn medvirket til dette.

– Klar hovedmann

Tingretten omtaler Olsen som en «klar hovedmann»:

«Olsen er den som utførte direkte de handlinger som førte til døden. Og slik retten ser det var det fra et tidspunkt for Olsen hensikten at Bakken skulle dø. Selv om retten ikke har konstatert at drapet var planlagt foreligger det et element av planlegging slik at drapet ligger nært opp til grensen for planlagt drap. Retten finner at disse momentene samlet må medføre at han får en noe strengere straff enn de to andre tiltalte.»

– Anken er allerede sendt inn. Han er skuffet over at de ikke er blitt dømt for forsettlig drap, som han mener det har vært. Han er ikke blitt trodd på at det ikke var planlagt, sier Per Espen Eid, Olsens forsvarer, til VG.

20-åringen og syvbarnsmorens forsvarere opplyser til NRK at de ikke vil kommentere dommen nå.

Omstridt rekonstruksjon: Slik forklarer Olsen drapet

Alvorlig handling

I retten forklarte de tre tiltalte at de hentet Bakken i bilen den kvelden for å snakke med ham om en påstått alvorlig handling de tre mente Bakken hadde begått mot en av deres nærstående. 

De ønsket alle at Bakken skulle innrømme denne alvorlige handlingen. Syvbarnsmoren var sjåfør opp til Veståsen, som skulle bli åstedet for drapet.

Om både 20-åringen og syvbarnsmoren skriver retten at det framstår «helt usannsynlig» at de ikke forstod at det hele bar galt av sted og at de ikke gjorde noe for å hindre at situasjonen utviklet seg. 

Det fremgår av dommen at det lå et hevnmotiv bak drapet og at volden startet da Bakken tilsto den alvorlige handlingen han skulle ha begått.

«Det var også en tilnærmet helt hjelpeløs mann de gikk til angrep på», skriver retten under vurderingen av straffeutmålingen. 

«Retten ser det slik at drapet nærmest var en ren henrettelse.»

– Team

Tingretten skriver at drapet er begått med overlegg av de tre tiltalte, noe som innebærer at de mener at drapet på Bakken var en overveid handling, ikke en impulshandling.

«Sett fra Olsens side kan det ikke være tvil om at han oppfattet å være sammen med et samhandlende team.» skriver dommer Helle Rolstad.

Olsen erkjente straffskyld for drap, mens mor og sønn nektet. Alle tre nektet for at drapet på Bakken var planlagt.

Krass kritikk fra forsvarere: – Helt ufattelig

Retten skriver at syvbarnsmoren fremskaffet strips og var med på å binde Bakken, samt at hun sørget for at Olsen kom i besittelse av kniven.

Olsen forklarte i retten at 20-åringen hentet bensinkannen og fyrstikkene som ble brukt til å tenne på Bakken med, noe 20-åringen nektet for. Retten trodde på Olsen. 

«Retten kan ikke se at Olsen har noen grunn til å lyve om disse omstendigheter. Hans forklaring ellers synes i det hele å stemme med kriminalteknikernes funn og han har ikke hatt noen strategi med å endre/tilpasse sin forklaring.»

20-åringen erkjente i retten at han hadde sparket Bakken i hodet, men hevdet han ikke visste at Bakken var knivstukket da. 

Sint på Olsen

Etter at aktor Thorbjørn Klundseter hadde lagt ned påstand om 20 års fengsel for alle tre, uttalte syvbarnsmoren til VG at hun var sint på Olsen, som hun tidligere hadde et kjæresteforhold til.

Olsen hevdet i retten at han spurte 20-åringen og syvbarnsmoren «skal vi ta'n» og at han da mente å drepe da han satt oppå Bakken. Dette nekter mor og sønn for.

– Hva har du sagt til Odd Raymond om dette?

– Jeg er så sint på ham for det. Han må forholde seg til det han vet han husker, men han husker ikke. Han må ikke si ting han faktisk ikke husker, sa hun til VG.

Aktor Klundseter kalte drapet for en ren hevnaksjon i sin prosedyre og var klar på at smerten Bakken må ha følt da han ble påtent, er langt utenfor hva man forestille seg. 

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks