Hovedinnhold

Ndure tiltalt for familievold: – Han var en annen person hjemme

• Nekter straffskyld

<p>I RETTEN: Politiadvokat Camilla Ek Sørensen (t.h.) ved Øst politidistrikt fører saken for påtalemyndigheten. Advokat Siv Hallgren ved Advokatfirmaet Elden er bistandsadvokat for den fornæremde eks-samboeren til voldstiltalte Jaysuma Saidy Ndure (32). </p>

I RETTEN: Politiadvokat Camilla Ek Sørensen (t.h.) ved Øst politidistrikt fører saken for påtalemyndigheten. Advokat Siv Hallgren ved Advokatfirmaet Elden er bistandsadvokat for den fornæremde eks-samboeren til voldstiltalte Jaysuma Saidy Ndure (32). 

Foto: MATTIS SANDBLAD
LILLESTRØM (VG) Ekssamboeren til sprintprofilen Jaysuma Saidy Ndure (32) hevder 32-åringen var en helt annen person på hjemmebane enn i sosiale lag.

Denne saken handler om:

Tips oss

Mandag startet straffesaken mot den 32 år gamle friidrettskjendisen i Nedre Romerike tingrett.

Ndure kom inn i rettslokalene iført hvit skjorte, sort slips og grå dress. 32-åringen ønsket ikke at pressefotografene skulle ta bilder av ham i forbindelse med rettsforhandlingene, og etter norsk lov er det da forbudt å avbilde ham.

<p>NEKTER STRAFFSKYLD: Norges raskeste mann  Jaysuma Saidy Ndure (32) er uenig i innholdet i tiltalen hvor han beskyldes for familievold, trusler og brudd på besøksforbudet mot eks-samboeren – en modell i 20-årene. 32-åringen vil ikke la seg avbilde i Nedre Romerike tingrett.</p>

NEKTER STRAFFSKYLD: Norges raskeste mann  Jaysuma Saidy Ndure (32) er uenig i innholdet i tiltalen hvor han beskyldes for familievold, trusler og brudd på besøksforbudet mot eks-samboeren – en modell i 20-årene. 32-åringen vil ikke la seg avbilde i Nedre Romerike tingrett.

Foto: JAN PETTER LYNAU

Han nekter straffskyld etter tiltalen for familievold og brudd på besøksforbud mot eks-samboeren – en modell i 20-årene.

Les også: Reagerer på ekssamboerens dårlige hukommelse

På motsatt side av salen sitter sprinterens fornærmede ekssamboer ved siden av sin bistandsadvokat, Siv Hallgren fra Advokatfirmaet Elden.

Det var ekssamboeren som startet med å forklare seg i retten.

Hun brast i gråt under sin forklaring. Dommeren avbrøt og lot henne få ta en pause. Ndure satt samtidig stille ved siden av sin forsvarer, uttrykksløs.

Ifølge kvinnens forklaring var forholdet til Ndure preget av mye sjalusi.

De kranglet blant annet om at Ndure hadde datingappen Tinder på mobiltelefonen.

– Jeg spurte hvorfor han hadde appen da han var i et forhold. Han lo det bare vekk. Lot som om det ikke var viktig, men for meg var det viktig. Dette var en mann jeg elsket og hadde lyst til å være sammen med, forklarte eks-samboeren.

– Når du er i et forhold er det ikke greit at du dater andre, la hun til.

Hun forklarte videre at diskusjonene ofte endte med at Ndure ble sint og voldelig.

– Han var en helt annen person da han var hjemme hos meg, enn da han var ute blant folk. Det var som en maske han tok på da han kom hjem, fortalte eks-samboeren i retten.

Under forklaringen hevdet ekssamboeren at sprintprofilen var voldelig et par ganger i måneden.

– Om jeg var heldig, så gikk det en uke uten at det skjedde noe. Jeg la ut bilder i sosiale medier og lot som om alt var bra – men det var ikke det, sier hun.

Ekssamboeren fortalte også at hun forsøkte å beskytte seg selv.

– Men jeg fikk ikke alltid til det siden jeg var uforberedt. Etter volden gikk han som regel ut. Hvis han bare hadde kommunisert istedenfor å slå …, sier hun gråtkvalt.

Les også: Ndure om tiltalen: Det er verre enn å drepe noen; å slå en kvinne

I løpet av fire dager i tingretten vil totalt 17 vitner forklare seg om sin kjennskap til saken og de to hovedpersonene: Ndure og eks-samboeren.

I tillegg vil både aktoratet og forsvarer legge frem dokumentasjon som de mener taler for sin egen sak, deriblant en rekke bilder, legeerklæringer, tekstmeldinger og e-post.

Les også: Bitemerke blir stridstema i retten

SLIK ER TILTALEN:

• I januar 2014 skal han ha slått og spyttet fornærmede i ansiktet.

• På en reise til USA samme år skal han, ifølge tiltalen, ha tatt kvelertak på fornærmede og slått hodet hennes flere ganger i veggen.

• På samme tur skal han angivelig ha sagt: «Hvis du hever stemmen din så er det ikke noe problem for meg å begrave deg i hagen».

• I november i 2014 skal han ha dyttet fornærmede, slik at hun falt i gulvet.

• I en annen episode samme måned skal han, ifølge tiltalen, dyttet, sparket og slått fornærmede. Han skal angivelig også ha tatt kvelertak på henne og dyttet henne inntil en vegg. Det er i etterkant av denne kvelden politiet har sikret bilder av eks-samboerens skader.

• Det siste tiltalepunktet beskriver drapstrusler rettet mot fornærmede og hennes familie. I tillegg er Ndure tiltalt for brudd på besøksforbud.

Ristet på hodet over innholdet i tiltalen

Ndure reiste seg da politiadvokat Camilla Ek Sørensen leste opp tiltalepunktene, og ble stående og se ned i bordet. Han svarte nei på spørsmål om straffskyld og ristet på hodet.

Politiadvokaten opplyser i sitt innledningsforedrag at politiet på Romerike fikk en nødmelding fra sprintstjernens daværende samboer klokken 03.04 natt til lørdag 8. november 2014.

Tre minutter senere var politiet på stedet, ifølge politiadvokaten.

– Fornærmede meldte at hun var utsatt for vold av samboeren og sin tidligere kjæreste, Ndure. Politiet møter fornærmede utenfor boligen, og på bakgrunn av hennes forklaring og observasjoner på stedet, så ble det iverksatt etterforskning, sier Ek Sørensen.

Opphetet diskusjon mellom aktor og forsvarer

Allerede under politiets innledningsforedrag ble det diskusjon mellom forsvarer Mette Yvonne Larsen og aktor Camilla Ek Sørensen da politiet ønsket å redegjøre for forhold som ikke er en del av tiltalen.

Sørensen valgte å droppe punktet etter innsigelsene fra forsvarer.

Politiadvokaten valgte også å ta opp om forsvarers bevisoppgave og mente den var helt i grenseland opp mot hva som er tillatt etter straffeprosessloven.

<p>FORSVARER: Advokat Mette Yvonne Larsen bistår voldstiltalte Jaysuma Saidy Ndure (32).</p>

FORSVARER: Advokat Mette Yvonne Larsen bistår voldstiltalte Jaysuma Saidy Ndure (32).

Foto: MATTIS SANDBLAD

– Vi vil ikke be om avskjæring foreløpig, men vi ber retten fortløpende ta stilling til hvorvidt vitnene til forsvarer er relevante, sa politiadvokaten.

Forsvarer Larsen er uenig.

– Når noen er tiltalt for vold og de nekter straffskyld, er det helt vanlig at man fører karaktervitner. Det er ikke slik at de kan si noe om det har skjedd vold, men de kan beskrive personen som står tiltalt, sier Larsen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks