Hovedinnhold

Ndure–saken: Forsvarer: Politiet kastet bevis Politiet: Tiltalte sa «ja» til destruering

<p>UENIGE: Allerede under politiets innledningsforedrag ble det diskusjon mellom forsvarer Mette Yvonne Larsen og aktor Camilla Ek Sørensen da politiet ønsket å redegjøre for forhold som ikke er en del av tiltalen. Sørensen valgte å droppe punktet etter innsigelsene fra forsvarer.</p>

UENIGE: Allerede under politiets innledningsforedrag ble det diskusjon mellom forsvarer Mette Yvonne Larsen og aktor Camilla Ek Sørensen da politiet ønsket å redegjøre for forhold som ikke er en del av tiltalen. Sørensen valgte å droppe punktet etter innsigelsene fra forsvarer.

Foto: MATTIS SANDBLAD
Voldstiltalte friidrettsprofilen Jaysuma Saidy Ndure (32) mener et bitemerke på ryggen beviser at eks-samboeren var voldelig mot ham.

Denne saken handler om:

Tips oss

Hverken Øst politidistrikt eller Oslo statsadvokatembeter har trodd  på 32-åringens påstander, og saken ble endelig henlagt før jul i fjor.

Det var natt til 8. november 2014 at politiet på Romerike pågrep friidrettsprofilen og siktet ham for vold mot hans daværende samboer – en modell i 20-årene.

I forbindelse med den påståtte voldsepisoden hevder Norges raskeste mann at ekssamboeren bet ham i ryggen, noe som førte til at han anmeldte henne for legemsbeskadigelse.

<p>FORSVARER: Advokat Mette Yvonne Larsen.</p>

FORSVARER: Advokat Mette Yvonne Larsen.

Foto: GEIR OLSEN

Forholdet ble etterforsket av politiet – men henlagt.

Refser politiet

Ndures forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, har tidligere vært kritisk til politiets håndtering av denne delen av saken og påstått at politiet destruerte et sentralt bevis – sprinterens t-skjorte fra november-kvelden i 2014.

– Det ble ikke analysert, i stedet ble det destruert. Det er veldig spesielt, har Larsen uttalt til Nettavisen.

Etter det VG får opplyst, mener politiet at uttalesen er direkte feil. Årsak: Etterforskere på saken sier Ndure samtykket til at t-skjorten kunne ødelegges.

Denne t-skjorten vil bli tema under rettssaken. I tillegg vil retten bli forelagt bilder av et bitemerke på ryggen til sprintesset, samt legeundersøkelser av 32-åringen som ble gjort kort tid etter den påståtte voldshandlingen mot samboeren.

– Politiet tar feil. Han spurte politiet om de var ferdig med alle undersøkelser av t-skjorten og om forsvarer hadde godtatt destruering. Det bekreftet de, og dermed ble den destruert. Dersom denne gjenstanden hadde tilhørt fornærmede, så ville den ha blitt undersøkt og ligget hos Rettsmedisinsk institutt ennå, sier Larsen til VG.

Forsvareren mener at t-skjorta aldri ble tilstrekkelig undersøkt.

<p>BEVIS: Her er bitemerket som sprintesset hevder ble påført av eks-samboeren under voldsepisoden som skal ha oppstått mellom dem natt til 8. november 2014.</p>

BEVIS: Her er bitemerket som sprintesset hevder ble påført av eks-samboeren under voldsepisoden som skal ha oppstått mellom dem natt til 8. november 2014.

Foto: PRIVAT

Politiadvokat Camilla Ek Sørensen ønsker ikke å uttale seg om saken før forhandlingene i retten.

Les også: – Jeg er kjempelei meg for å bli beskyldt for dette

Mandag starter straffesaken mot den familievoldstiltalte 32 år gamle friidrettsprofilen i Nedre Romerike tingrett.

32-åringen skal ha slått, sparket, tatt kvelertak, spyttet og lugget en tidligere samboer. Han skal også ha fremsatt drapstrusler.

Ndure nekter straffskyld.

«...ikke noe problem for meg å begrave deg i hagen.»

Tiltalen mot Ndure innholder seks konkrete punker om vold og trusler:

• I januar 2014 skal han ha slått og spyttet fornærmede i ansiktet.

• På en reise til USA samme år skal han, ifølge tiltalen, ha tatt kvelertak på fornærmede og slått hodet hennes flere ganger i veggen.

• På samme tur skal han angivelig ha sagt: «Hvis du hever stemmen din så er det ikke noe problem for meg å begrave deg i hagen».

• I november i 2014 skal han ha dyttet fornærmede, slik at hun falt i gulvet.

• I en annen episode samme måned skal han, ifølge tiltalen, dyttet, sparket og slått fornærmede. Han skal angivelig også ha tatt kvelertak på henne og dyttet henne inntil en vegg. Det er i etterkant av denne kvelden politiet har sikret bilder av ekssamboerens skader.

• Det siste tiltalepunktet beskriver drapstrusler rettet mot fornærmede og hennes familie. I tillegg er Ndure tiltalt for brudd på besøksforbud.

Straffen for vold i nære relasjoner har blitt skjerpet de siste årene. Dersom Ndure blir domfelt vil han normalt få noen måneders ubetinget fengsel som straff.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks