Hovedinnhold

Ndure: - Jeg dyttet henne

<p>TILTALT: Sprinteren Jaysuma Saidy Ndure nekter straffskyld for voldstiltalen, som nå behandles av Nedre Romerike tingrett. Han har ikke ønsket å la seg avbilde i retten, noen han kan nekte etter loven. Bildet er tatt under trening før helgen.</p>

TILTALT: Sprinteren Jaysuma Saidy Ndure nekter straffskyld for voldstiltalen, som nå behandles av Nedre Romerike tingrett. Han har ikke ønsket å la seg avbilde i retten, noen han kan nekte etter loven. Bildet er tatt under trening før helgen.

Foto: Jan Petter Lynau, VG
LILLESTRØM (VG) Jaysuma Saidy Ndure (32) hevder han kun dyttet ekssamboeren og holdt henne fast etter genseren i krangelen som gjorde at han ble pågrepet av politiet.

Denne saken handler om:

SLIK ER TILTALEN:

• I januar 2014 skal han ha slått og spyttet fornærmede i ansiktet.

• På en reise til USA samme år skal han, ifølge tiltalen, ha tatt kvelertak på fornærmede og slått hodet hennes flere ganger i veggen.

• På samme tur skal han angivelig ha sagt: «Hvis du hever stemmen din så er det ikke noe problem for meg å begrave deg i hagen».

• I november i 2014 skal han ha dyttet fornærmede, slik at hun falt i gulvet.

• I en annen episode samme måned skal han, ifølge tiltalen, dyttet, sparket og slått fornærmede. Han skal angivelig også ha tatt kvelertak på henne og dyttet henne inntil en vegg. Det er i etterkant av denne kvelden politiet har sikret bilder av eks-samboerens skader.

• Det siste tiltalepunktet beskriver drapstrusler rettet mot fornærmede og hennes familie. I tillegg er Ndure tiltalt for brudd på besøksforbud.

– Jeg har aldri i hele mitt liv slått en kvinne. Hvorfor skal jeg slå henne, spurte Ndure retorisk i retten.

Friidrettsstjernen mener ekssamboeren – en modell i 20-årene – lyver for politiet og retten da hun sier at han har slått henne flere ganger. Politiet mener imidlertid forklaringen er troverdig og har tatt ut tiltale mot Ndure som omhandler minst seks voldshandlinger og trusler mot modellen.

Nedre Romerike tingrett skal nå vurdere bevisene og avsi en dom.

Forholdet mellom de to har vært preget av sjalusi og beskyldninger fra begge parter. Det er lagt frem flere tekstmeldinger under rettssaken som viser at det gjerne var modellen som ønsket å gjenoppta kontakten etter at de hadde kranglet.

– Hvis hun mener jeg slår henne hver dag, eller flere ganger i uken, hvorfor kommer hun da tilbake? spurte Ndure og henvendte seg direkte til dommerfullmektig Jeanette Westlund Hegna.

Ekssamboeren ristet flere ganger på hodet under forklaringen til Ndure og var tydelig oppgitt. Hun tok også en rekke notater og konfererte med bistandsadvokat Siv Hallgren.

Ndures ekssamboer: «Jeg var som en puddel i det huset»

Ifølge Ndure var det han som gjorde det slutt – kort tid før 8. november. Ifølge friidrettsutøveren ble det gitt klar beskjed om at forholdet var over. Han skal også ha bedt henne om å levere tilbake nøklene til leiligheten og postkassen.

– En dag ringte hun og lurte på om jeg kunne komme på besøk, fordi hun ikke hadde fortalt at det var slutt til moren, som skulle komme på besøk. Jeg svarte ikke, fordi jeg var på trening. Da jeg kom hjem, var hun hjemme hos meg, hun satt på sofaen, fortalte Ndure i retten.

Ifølge friidrettsstjernen bodde de ikke sammen 8. november 2014, men ekssamboeren kom hjem til ham etter at de hadde hatt kontakt tidligere på kvelden. Ndure hadde da vært ute på byen sammen med en annen venninne.

– Jeg sa jeg måtte sove, for jeg skulle trene dagen etter. Jeg ba henne pakke tingene sine. Hun hentet grønne plastposer. De var så små at ingenting passet inn i dem. Så jeg gikk inn på gjesterommet og hentet en stor koffert, og begynte å ta skoene hennes. Da klikket hun, fordi jeg gjorde det. Jeg sa «jeg er ferdig, nå må du flytte», forteller han i retten.

Det er denne kvelden som ender med at ekssamboeren ringer politiet.

­­– Jeg dyttet henne, og så falt hun på en koffert. Hun mistet balansen og falt. Da satt hun der og begynte å gråte, sier Ndure.

Da friidrettsstjernen tok mobilen til modellen og truet med å sjekke innholdet, blusset krangelen opp igjen.

– Hun klikket. Hun begynte å slå meg og jeg dyttet henne ned i sofaen. Hun begynte å sparke med hælen og forsøkte å få tak i mobilen. Hun klarte ikke å ta tilbake telefonen, for jeg er ganske høy. Hun tok på singleten jeg hadde på meg, rev den ned og begynte å sparke. Jeg holdt henne i genseren slik at hun ikke skulle sparke meg. Da sluttet hun og gikk inn på soverommet mitt der mobilen lå, sier Ndure.

<p>AKTOR: Camilla Ek Sørensen i Nedre Romerike tingrett spurte tiltalte Ndure om hvorfor ekssamboeren ringte politiet, dersom han ikke hadde vært voldelig.</p>

AKTOR: Camilla Ek Sørensen i Nedre Romerike tingrett spurte tiltalte Ndure om hvorfor ekssamboeren ringte politiet, dersom han ikke hadde vært voldelig.

Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Modellen brukte mobilen til Ndure da hun ringte politiets nødtelefon klokken 03.04 natt til lørdag 8. november. Politiet var på stedet tre minutter senere og pågrep friidrettsstjernen for familievold.

– Hvorfor tror du hun ringte politiet, spør politiadvokat Camilla Ek Sørensen.

– Hun var veldig, veldig sur. Hun ville forsøke å ødelegge mitt liv og min karriere, svarer Ndure.

– Jeg hadde gjort det slutt med henne, påpekte han etterpå.

Les også: Reagerer på ekssamboerens dårlige hukommelse

Modellen ble hentet i ambulanse og lagt inn på sykehus. Der ble det sikret bilder av merker i ansiktet og på halsen. Ndure mener merkene på halsen kan skyldes at han holdt fast ekssamboeren etter genseren.

– Bortsett fra det har jeg ikke gjort noe. Jeg har ikke tatt kvelertak på henne, sa friidrettsstjernen.

– Hvis jeg hadde tatt kvelertak på henne og dyttet henne oppetter veggen, burde det da ikke være større merker? spurte Ndure videre, henvendt til politiadvokat Ek Sørensen.

Bildene vil først lagt frem for retten onsdag i forbindelse med at førsteamanuensis Arne Stray-Pedersen fra Rettsmedisinsk institutt skal forklare seg om skadene.

Intervju med Ndure: – Det er verre enn å drepe noen; å slå en kvinne


Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks