Hovedinnhold

Nær venn i avhør: Galina-siktede snakket om varulver

• Politiet: Full rettspsykiatrisk undersøkelse av 24-åringen

<p>NEKTER SKYLD: 24-åringen som har erkjent å ha tatt livet av sexarbeideren Galina Sandeva (28), kan være alvorlig syk. Nå skal rettsoppnevnte sakkyndige observere og undersøke ham.</p>

NEKTER SKYLD: 24-åringen som har erkjent å ha tatt livet av sexarbeideren Galina Sandeva (28), kan være alvorlig syk. Nå skal rettsoppnevnte sakkyndige observere og undersøke ham.

Foto: Privat
Overfor politiet har den nære vennen som delte leilighet sammen med den siktede Galina-drapsmannen (24), uttrykt at han var bekymret for 24-åringens psykiske helse.

Denne saken handler om:

Tips oss

VG kjenner til at politiet den siste uken har jobbet med å finne ut av i hvilken kontekst siktede har snakket om å være varulv – om det skjedde i rus, om det var en dårlig spøk eller lignende.

Så langt skal dette ikke være klarlagt.

Venner av Hamar-mannen, som har erkjent å ha tatt livet avsexarbeideren Galina Sandeva (28), har tidligere til VG beskrevet ham som en normal 24-åring med vanlige interesser.

Fotball, trening, byliv og jobben som selger, er det som skal ha preget 24-åringens liv. Politiet sitter imidlertid nå på et avhør fra en av hans nære venner som gir et ganske annet bilde, får VG opplyst.

<p>ÅSTEDET: Sexarbeideren fra Bulgaria ble drept i bilen sin på Bispekaia i Oslo 16. september. Drapet ble oppdaget dagen etter. Siktede og avdøde skal ikke ha hatt kontakt før hun plukket ham opp i Kongens gate samme kveld.</p>

ÅSTEDET: Sexarbeideren fra Bulgaria ble drept i bilen sin på Bispekaia i Oslo 16. september. Drapet ble oppdaget dagen etter. Siktede og avdøde skal ikke ha hatt kontakt før hun plukket ham opp i Kongens gate samme kveld.

Foto: Politiet

Les også: Drepte og dro hjem

– Ute på natten

Vennen, mannen som bodde sammen med siktede i leiligheten på St. Hanshaugen i Oslo, har forklart seg om det som skal være 24-åringens mørkere sider.

Til politiet har bofellen forklart at Hamar-mannen gjentatte ganger var ute på nattetid, uten mål og mening, får VG opplyst.

Siktede skal i samtaler snakket om ting som gjorde at vennen ble bekymret for hans psykiske helse.

I avhør har han forklart seg om en samtale hvor siktede snakket om å ta liv for å bli en varulv.

<p>BODDE HER: Drapssiktede bodde sammen med en jevnaldrende mann i en leilighet i denne boligblokken på St. Hanshaugen. I avhør har vennen uttrykt bekymring for siktedes psykiske helse.</p>

BODDE HER: Drapssiktede bodde sammen med en jevnaldrende mann i en leilighet i denne boligblokken på St. Hanshaugen. I avhør har vennen uttrykt bekymring for siktedes psykiske helse.

Foto: Frode Hansen, VG

Les også: Viste hvor han gjemte Galinas mobiltelefon

Samtalen skal ha funnet sted i fjor høst, før det brutale drapet på den bulgarske kvinnen 16. desember.

– Du må drepe noen for å bli en varulv, skal 24-åringen ha uttalt.

Nytt avhør

VG har snakket med andre personer i siktedes omgangskrets, uavhengig av medboeren, som også har gjort seg tanker om han slet psykisk.

Noen av disse er også kjent med uttalelser om den fryktede skapningen fra gammel folketro.

– Vi har avhørt mange vitner, men vi ønsker ikke å gå inn på hva de har forklart i avhør. Dette av hensyn til den videre etterforskningen, sier politiadvokat Tina Bjarkø Helleland i Oslo politidistrikt til VG.

<p>FANT MOBIL: Bare noen timer etter pågripelsen mandag ettermiddag, viste 24-åringen hvor mobilen til den drepte kvinnen lå skjult – under en rist ved St. Hanshaugen senter.</p>

FANT MOBIL: Bare noen timer etter pågripelsen mandag ettermiddag, viste 24-åringen hvor mobilen til den drepte kvinnen lå skjult – under en rist ved St. Hanshaugen senter.

Foto: Bjørnar Tommelstad, VG

I går var siktede i et nytt avhør hos politiet.

24-åringen har oppgitt et motiv for hvorfor han med gjentatte stikk tok livet av Galina Sandeva i bilen hennes på Bispekaia.

Men hverken politiet eller forsvarer, advokat Joar Berg Henjum, ønsker å kommentere dette nærmere.

24-åringen ble pågrepet på arbeidsplassen sin mandag ettermiddag. Teledata og bilder fra overvåkningskameraer skal ha ledet politiet frem til ham.

Rettspsykiatrisk undersøkelse

I dagene før pågripelsen fulgte politiets spanere med på Hamar-mannens bevegelser. Allerede kort tid etter pågripelsen var det klart at psykiatri ville bli et tema i saken.

– Anbefalingen etter den prejudisielle observasjonen er at det bør gjøres en fullstendig rettspsykiatrisk undersøkelse. Vi har startet prosessen med å oppnevne sakkyndige som kan gjennomføre en slik undersøkelse, sier Helleland.

Les også: Drapets karakter gjør det naturlig å se på siktedes psykiske helse

<p>FORSVARER: Advokat Joar Berg Henjum.</p>

FORSVARER: Advokat Joar Berg Henjum.

Foto: Eivind Lindkvist Johansen, VG

En rettspsykiatrisk undersøkelse innebærer en grundig bakgrunnssjekk, observasjon av og samtaler med siktede.

Også samtaler med personer som står siktede nær er noe de rettsoppnevnte sakkyndige vil prioritere. Normalt går en slik undersøkelse over flere måneder, og det vil ta tid før politiet får en endelig konklusjon.

– Jeg støtter politiet i at det gjennomføres en fullstendig rettspsykiatrisk undersøkelse av min klient. Ut ifra strafferettslige vurderinger om en person kan straffes, er det helt sentralt hvordan personens psykiske helse har vært i forkant, sier Henjum.

– Hadde med kniven

<p>FENGSLET: Politiadvokat Tina Bjarkø Helleland (t.v.) og politiadvokat Janne Eckhoff (i midten) begjærte 24-åringen varetektsfengslet i fire uker. Oslo tingrett fulgte begjæringen. Her avbildet sammen med  bistandsadvokat Camilla Wiermyhr.</p>

FENGSLET: Politiadvokat Tina Bjarkø Helleland (t.v.) og politiadvokat Janne Eckhoff (i midten) begjærte 24-åringen varetektsfengslet i fire uker. Oslo tingrett fulgte begjæringen. Her avbildet sammen med  bistandsadvokat Camilla Wiermyhr.

Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

24-åringen har erkjent at det var han som drepte, men han nekter straffskyld.

Ifølge VGs opplysninger var det han som hadde med kniven som politiet mener ble brukt drapskvelden.

Siktede hjalp politiet med å finne avdødes mobiltelefon mandag kveld. Den lå skjult under en rist om lag 100 meter fra leiligheten på St. Hanshaugen.

Det er ikke kjent om politiet har sikret drapsvåpenet. Siktedes leilighet er ransaket og undersøkt av kriminalteknikere.

En rekke beslag er gjort i leiligheten.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks