Hovedinnhold

Foreldrepar siktet for babydrap

Moren: Googlet «Shaken baby» for å vise til faren

** Drapssiktet far varetektsfengslet i fire nye uker
** Politiet: Baby døde av «filleristing»

<p>I RETTEN IGJEN: Politiadvokat Kari Kirkhorn er aktor i saken. Her sammen med den drapssiktede farens forsvarer Arne Gunnar Aas.<br/></p>

I RETTEN IGJEN: Politiadvokat Kari Kirkhorn er aktor i saken. Her sammen med den drapssiktede farens forsvarer Arne Gunnar Aas.

Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
OSLO TINGRETT (VG) Moren til babyen som døde, skal flere ganger ha gitt uttrykk for at hun mente den nå drapssiktede faren var hardhendt mot barnet.

Denne saken handler om:

Tips oss

Den 29 år gamle mannen som er siktet for drap eller medvirkning til forsettlig drap på sin ti uker gamle sønn, ble fredag formiddag varetektsfengslet  i fire nye uker i Oslo tingrett.

Politiet mener det var hans handlinger som forårsaket at barnet døde, og retten var enig i at det var særlig grunn til å tro at dette er riktig.

– Vi mener barnet døde etter såkalt «filleristing». Ristingen ble gjort med så stor kraft at vi mener den som gjorde det har forstått at det medfører stor fare for barnet. Vi mener dette har skjedd ved flere anledninger, sa politiadvokat Kari Kirkvold under fengslingsmøtet.

Les også: Babyen skal ha dødd av hodeskader

Døde av hodeskader

VG har tidligere fått opplyst fra familiemedlemmer at den vesle gutten skal ha dødd av hodeskader. 

Dette stemmer overens med obduksjonsrapporten, som viser at barnet døde av hodeskader som følge av skader påført på ulike tidspunkter. Skadene skal ikke kunne være selvpåførte, og kan heller ikke ha oppstått som følge av fall fra lav høyde. De passer derimot godt overens med skader forårsaket av såkalt «filleristing».

Babyens mor, en 30 år gammel kvinne, er fremdeles siktet for drap eller medvirkning til drap, men ble løslatt tidligere denne uken. Den siktede faren ville ikke forklare seg på nytt i retten, men begjærte seg ikke skyldig etter siktelsen.

Bakgrunn: To måneder gammel baby døde - foreldrene siktet

I retten kom det frem at babyens mor i avhør har forklart at hun flere ganger mente faren var hardhendt med barnet. Etter en hendelse, skal hun ha googlet «Shaken baby» for å vise søkeresultatene til faren. Hun skal da ha funnet flere sider som beskrev hendelser hvor barn døde av såkalt «Shaken baby syndrome».

Hun har også forklart at hun ved en anledning skal ha reagert på farens behandling av barnet ved å si:

– Dette er mishandling!

Faren har i avhørt forklart at det kan ha hendt at han har tatt opp barnet litt ekstra brått og holdt det fast hardere enkelte ganger, men kjenner seg ikke igjen i drapssiktelsen.

Les også: Politiet: Barnet ble påført flere skader

Forsvarer: – Umulig å vite hvem som påførte skadene

Den drapssiktede faren begjærte seg løslatt, men sa seg villig til å pålegges møteplikt hos politiet hvis han blir løslatt. Siktede ble avhørt av politiet senest torsdag.

Den drapssiktede mannens forsvarer Arne Gunnar Aas, mener det ikke er noen bevis for at det er hans klient som har påført barnet de dødelige skadene.

– I lang tid forklarte barnets mor at hun ikke klarte å forstå hvordan faren kunne ha forårsaket skadene på babyen. Så, i midten av september, forklarte hun seg om én hendelse. Men heller ikke denne hendelsen kan forklare hvordan babyen fikk de dødelige skadene. Det er rett og slett ikke mulig å vite hvem som har påført babyen skadene, sa Aas i retten.

Utvidet siktelsen

Det var 17. desember i fjor at paret kom til Akershus universitetssykehus (Ahus) med sin alvorlig skadede ti uker gamle baby. Etter at sykehuset sendte en bekymringmelding ble foreldrene ble pågrepet og siktet for legemsbeskadigelse.

Gutten ble sendt videre til Rikshospitalet, hvor han døde 20. desember. Foreldrene ble løslatt etter avhøret.

I midten av september ble siktelsen utvidet for dem begge til å gjelde drap eller medvirkning til drap, og paret ble varetektsfengslet.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks