Hovedinnhold

– Meget målbevisst og manipulativ i jakten på seksuell omgang

** Risikerer 15 års forvaring
** Tiltalte forlot retten etter lunsj

<p>OMFATTENDE: Rettsaken mot den tidligere musikklæreren har vart i nærmere to måneder.</p>

OMFATTENDE: Rettsaken mot den tidligere musikklæreren har vart i nærmere to måneder.

Foto: Heiko Junge, NTB scanpix
GJØVIK TINGRETT (VG) Statsadvokat Jo Christian Jordet mener musikklæreren som er tiltalt for overgrep mot 110 fornærmede manipulativt har utnyttet sin stilling i jakten på seksuelle opplevelser med barn.

Denne saken handler om:

– Tiltalte har vist seg som meget målbevist og manipulativ i jakten på seksuelle omgang. Det kan ikke være tvil om at tiltalte har vært seg bevisst og at han har utnyttet tillitsforholdet sitt som autoritet. Det er ingen tvil om at han må dømmes.

Statsadvokat Jo Christian Jordet er klinkende klar i sin sluttprosedyre i rettsaken mot musikklæreren som er tiltalt for hele 225 punkter mot totalt 107 fornærmede, de fleste jenter i alderen 9 til 15 år.

Dette er saken

En 50 år gammel musikklærer er tiltalt for å ha begått overgrep mot 108 barn og unge. Han ble pågrepet i oktober 2014.

De aller fleste av forholdene er overgrep begått i nettbaserte snakkekanaler som MSN og Skype, men tre jenter har blitt utsatt for fysiske overgrep.


Mannen har erkjent de fleste av de 225 tiltalepunktene, og har erklært seg som pedofil med behov for behandling.


I begynnelsen av mars ble det fremforhandlet et forlik som beløper seg på nærmere 7,2 millioner, som mannen må betale til ofrene til sammen.


Rettsaken mot mannen startet i Gjøvik tingrett i januar, den ti uker lange rettsaken ble avsluttet 9. mars.


Aktoratet har lagt ned påstand om 13 års forvaring med en minstetid på ni år.

Bakgrunn: Tiltalt for overgrep mot 110 barn

Saken, som er en av de mest omfattende overgrepssakene som er ført i en rettssal i Norge, har de to siste månedene vært ført i Gjøvik tingrett og nærmer seg nå slutten.

Statsadvokat Jordet har brukt de ti ukene for å belyse hvordan påtalemyndigheten mener musikklæreren over et helt tiår systematisk har utnyttet barn til å utføre seksuelle handlinger foran webkamera, samt ha begått fysiske overgrep mot tre mindreårige jenter.

Les også: Brukte lurenavn for å begå overgrep

De neste tre dagene i retten er satt av for sluttprosedyrene fra aktor, forsvarere og bistandsadvokater. Jordet har tidligere lagt ned påstand om at mannen blir dømt til 15 års forvaring, men det er foreløpig uklart om dette vil endre seg i løpet av dagen.

Tiltalte forlot retten etter lunsj

Den tidligere musikklæreren støttet seg på krykker idet han entret rettsalen i Gjøvik tingrett mandag morgen. 

Hans forsvarer Per Espen Eid ba om at mannen fikk følge rettsaken fra bakrommet fordi han slet med kraftig migrene, noe retten tok til følge.

Les også: Ofrene får 7,11 millioner i erstatning

Den tiltalte mannen ba flere ganger om at retten tok pause fordi han slet med migrene og kvalme. Like etter lunsj forlot den tiltalte musikklæreren bakrommet og tinghuset fordi han ikke klarte å følge rettsaken lengre.

Forsvarer Eid forteller til VG at mannen har tilbrakt store deler av rettsaken på bakrommet på grunn av helseproblemene sine.

– At vi har klart å gjennomføre er godt i seg selv, og det er godt det går mot slutten nå, sier Eid.

<p>FORSVARER: Advokat Per Espen Eid forsvarer den overgrepstiltalte mannen.<br/></p>

FORSVARER: Advokat Per Espen Eid forsvarer den overgrepstiltalte mannen.

Foto: CHRISTINA QUIST, VG

Mannen har erkjent alle de faktisk forhold han er tiltalt for, men han bestrider at han har misbrukt stillingen sin for å begå overgrep.

– Han har tidlig erkjent at han er pedofil og har en seksuell tenning mot barn. Det ligger i sakens natur at han dermed har forsøkt å oppnå tilfredsstillelse, sier Eid til VG.

For forsvaret vil det viktigste være å kjempe mot forvaringsdom, og Eid mener det ikke er grunnlag for å idømme mannen dette.

– Dette er ikke den typen fysiske overgrep som ofte kan gi forvaringsdom. Det finnes ingen voldsposter og det har ikke vært noen form for utpressing, sier forsvareren.

Aktor: – Han har lurt dem

Tiltalen mot den 50 år gamle mannen er svært omfattende, og han er blant annet tiltalt for å ha utnyttet sin stilling som musikklærer for å skaffe seg seksuell omgang med mindreårige jenter.  Flere av dem er barn mannen hadde kontakt med gjennom sine jobber som lærer.

Tiltalen: Brukte lurenavn for å begå overgrep

Mannen skal ved flere anledninger også ha fått mindreårige til å ha sex med hverandre mens han instruerte dem over Skype og MSN.

– Han har lurt dem, instruert dem. Barna har gjort som han har bedt om, som han har mast om. Uten hans eksplisitte, målrettede medvirkning hadde ikke den seksuelle handlingen foregått, prosederte aktor Jordet.

Nærmere 29.000 overgrepsbilder

Mannen opererte under flere ulike kallenavn i sosiale medier, og utga seg for å være både mindreårige jenter og gutter. Da han ble pågrepet hadde han nærmere 29.000 bilder og nesten 421 timer med film som viser seksuelle overgrep av barn eller seksuelle fremstillinger av barn.

Flere av disse filene skal mannen ha delt videre i sosiale medier. Han skal blant annet ha sendt bilder av fornærmede i saken til andre fornærmede, slik at de ble lurt til å tro de kommuniserte med jevngamle.

De sakkyndige i saken mener den 50 år gamle mannen er pedofil, har psykopatiske trekk og at det er stor fare for gjentakelse.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks