Hovedinnhold

Mann dømt til 15 års fengsel for voldtekter, trusler og overgrep

<p>EN UNIK SAK: Advokat Christian Lundin mener denne overgrepssaken er helt unik både i omfang og grovhet.</p>

EN UNIK SAK: Advokat Christian Lundin mener denne overgrepssaken er helt unik både i omfang og grovhet.

Foto: Robert S. Eik, VG
En 27 år gammel mann er dømt i en av de hittil mest omfattende nettovergrepssakene i Norge, blant annet for ti voldtekter og syv voldtektsforsøk

Denne saken handler om:

27-åringen jobbet tidligere på en skole- og fritidsordning i Oslo. Mandag ble han dømt for å ha utført 74 seksuelle overgrep over nettet mot tilfeldige jenter mellom 12 og 18 år. I ti av sakene ble han dømt for voldtekt, for å ha truet jentene til å utføre seksuell omgang med seg selv likestilt med samleie på en særlig krenkende eller smertefull måte.

Det startet med at han møtte dem på chatte-tjenester på nettet. Etterhvert fikk han dem til å sende bilder av seg selv, ofte på Snapchat, der de var delvis avkledd. Så truet han med å legge bildene ut på nettet, hvis de ikke gjorde det han sa. 

I retten ble det lagt fram en chatt-logg fra en samtale med en mindreårig for få år siden. Der utga mannen seg for å være russ med tilgang til russebuss. Jenta skulle få bli med å rulle om hun sendte noen bilder der hun var delvis avkledd. Uten at hun var klar over det, lagret han bildet. Da hun ba ham sende det til henne fikk hun til svar:

«da skal du være slaven min", "og gjøre ALT".

Grove ydmykelser og overgrep

Chatt-loggen viser så hvordan han ydmyket fornærmede på det groveste. Nedtelling mot publisering av bildene ble brukt som virkemiddel for å true henne til å gjøre alt han ba om. Han kontaktet henne flere ganger etter hendelsen.  

I en chat med et annet offer, spurte den dømte 27-åringen om jenta ville bli voldtatt. Da hun svarte nei, fortsatte han å ydmyke henne og kroppen hennes, og kom med nye krav. 

Seks av de 17 jentene mannen er dømt for å ha voldtatt eller forsøkt å voldta var mindreårige på gjerningstidspunktet.

I tillegg til voldtekter og voldtektsforsøk, er mannen dømt for 57 andre seksuelle overgrep og trusler. Til sammen er det 74 overgrepssaker og 53 ofre. Alle er jenter i alderen 12 til 18 år.

– Det er et enormt omfang og handlingene er så grove. Han ville lage sin egen porno, og truet dem til å begå disse handlingene, selv om de tryglet og ba om å få slippe, forteller koordinerende bistandsadvokat Christian Lundin, Advokatfirmaet Ness Lundin DA.

– Dette er en unik sak

I dokumentene fra tingretten understrekes det at saken samlet sett er svært alvorlig, og det finnes ingen andre direkte sammenliknbare saker. Dette er bakgrunnen for at mannen er idømt 15 års fengsel, noe som er høyere enn normalt i voldtekts- og overgrepssaker.

– Det er en lang fengselsstraff og høye oppreisningsbeløp, men med dette omfanget og denne grovheten er det riktig, mener Lundin, og legger til:

– Dette er en unik sak med en ekstrem utspekulert utnyttelse av unge jenters sårbarhet. Han fornedret og ydmyket jentene, og handlingene har klare sadistiske trekk.

Mannen har erkjent straffeskyld for alle forhold han er tiltalt for. Han er i tillegg dømt til å betale nesten tre og en halv million kroner i gjenoppreisning til ofrene.

I utgangspunktet var fengselsstraffen noe høyere, men den ble satt ned til 15 år da mannen erkjente straffeskyld.

Lundin påpeker at mannen neppe vil ha mulighet til å betale all erstatningen selv, men at ofrene da vil kunne få erstatningen gjennom den statlige volddsoffererstatningsordningen

Bare to jenter anmeldte

44 av ofrene var for seksuelle overgrep og trusler var under 16 år, og 29 var mellom 12 og 14 år på gjerningstidspunktet. Overgrepene ble begått over en periode på omtrent ett år og to måneder mellom mars 2014 og mai 2015.

– Det er bare to av jentene som har anmeldt. Resten har ikke turt å gjøre det. De har vært livredde, forteller Lundin.

Seks av ofrene for voldtekt og voldtektsforsøk over nettet var mindreårige.

De fornærmede har i følge rettsloggen forklart at de innledningsvis trodde tiltalte var 18 år, russ og med tilgang til russebuss. Han fremsto først vennlig, og de snakket om hverdagslige ting før kropp og utseende ble et tema.

I flere tilfeller skal jentene ha fått beskjed om at de måtte bestå en «test», som gikk ut på at de måtte sende delvis avkledde bilder på Snapchat for å få bli med på rulling på russebussen. Det var disse bildene som ble lagret, og senere brukt som trusler.

For retten fremstår det at fornedring og ydmykelse av jentene var et mål i seg selv, og at han likte makten og kontrollen han fikk over dem.

– Streng straff

– Dette er en veldig, veldig streng straff og det må vi ha tid til å bearbeide. Jeg har rådet min klient til å ta betenkningstid fram til ankefristen, sier forsvarer Jørgen Mowinckel til NRK.

Ettersom 27-åringen har erkjent det han sto tiltalt for, og samarbeidet med politiet, mener advokaten at hans klient burde fått høyere tilståelsesrabatt.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks