Hovedinnhold

– Låste seg inn og drepte sovende far (83)

<p>FUNNET DØD: 83-åringen skal ha ligget syk i sengen da sønnen låste seg inn og tok livet av ham, ifølge kjennelsen fra Nedre Telemark tingrett.</p>

FUNNET DØD: 83-åringen skal ha ligget syk i sengen da sønnen låste seg inn og tok livet av ham, ifølge kjennelsen fra Nedre Telemark tingrett.

Foto: Roger Neumann, VG
52-åringen har forklart politiet at han hadde planlagt drapet på faren (83).

Denne saken handler om:

I dag ble 52-åringen varetektsfengslet i fire uker, med de to første ukene i full isolasjon.

Mandag fant politiet den 83 år gamle mannen død i eneboligen utenfor Skien sentrum. Sønnen ble pågrepet og siktet for drap samme kveld, og lagt inn til observasjon på psykiatrisk avdeling.

Funnet i sengen

«Avdøde ble funnet i sengen på sitt soverom med skader forenlig med siktedes forklaring rundt voldshandlingen», skriver retten i kjennelsen om varetektsfengsling.

Der kommer det også frem at 52-åringen har forklart seg grundig om hva han har gjort og tenkt før faren døde.

«Selv om siktede har erkjent de faktiske forhold, gjenstår det etterforskning med tanke på omstendighetene rundt drapet og i hvilken grad siktede har planlagt drapet», skriver retten.

Tilsto samme kveld: Innlagt på psykiatrisk etter avhør

Gammel og syk

Etter det VG får opplyst, hadde 83-åringen vært syk og fysisk dårlig en periode før han ble funnet død. Sønnen har forklart seg om hvorfor han skal ha tatt livet av faren, men dette har ikke politiet ønsket å kommentere.

«Faren var en 83 år gammel, syk og lå og sov i sitt eget hjem da sønnen skal ha låst seg inn og utsatt ham for vold. Videre forklarer han at han planla voldshandlingen. På bakgrunn av handlingens grovhet og omstendighetene rundt drapet anses det at løslatelse vil være egnet til å støte allmennhetens rettsfølelse», skriver retten i sin kjennelse.

52-åringen samtykket til fengsling, men har ikke tatt stilling til straffskyld.

<p>ETTERFORSKNINGSLEDER: Politiadvokat Guro Siljan ønsker ikke å uttale seg om motivet 52-åringen har oppgitt.<br/></p>

ETTERFORSKNINGSLEDER: Politiadvokat Guro Siljan ønsker ikke å uttale seg om motivet 52-åringen har oppgitt.

Foto: Roger Neumann, VG


Ba om glattcelle

Funn på avdøde og på stedet gjorde at politiet først etterforsket dødsfallet som mistenkelig. Kriminaletterforskere undersøkte åstedet, før 83-åringen ble fraktet til obduksjon.

Sønnen var innsatt i arresten lørdag. Han ringte da selv til politiet ved 02-tiden på natten, og ba om å bli hentet inn, siden han var overstadig beruset. Han var da ute på byen i Skien, ifølge politiet.

En politipatrulje reiste ut snakket med 52-åringen. De fant at han var svært beruset, og valgte å kjøre ham til arresten i Skien.

– Dette var lørdag. Han satt i vel åtte timer før han ble dimmitert. Vi ser ikke noen sammenheng mellom dette og drapet så langt, sier politiadvokaet Guro Siljan.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks