Hovedinnhold

Kripos' Cold case-gruppe skal se på forsvinningen til Therese Johannessen på nytt

<p>GJENOPPTAR SAKEN: For 29 år siden forsvant ni år gamle Therese Johannessen. Nå gjenopptar politiet etterforskningen.</p>

GJENOPPTAR SAKEN: For 29 år siden forsvant ni år gamle Therese Johannessen. Nå gjenopptar politiet etterforskningen.

Foto: Tore Berntsen, VG
Therese Johannessen forsvant for 29 år siden da hun var ni år gammel. Nå skal Cold case-gruppen til Kripos endevende etterforskningsmaterialet.

Denne saken handler om:

– Det er utmerket at man setter nye ressurser på dette nå. Dette er noe vi har håpet på, men ikke trodd, sier bistandsadvokat Fridtjof Feydt til VG.

Ingen vet hva som skjedde med den lille jenta da hun ble borte 3. juli i 1988, fra bydelen Fjell i Drammen. Nå skal Cold case-enheten ved Kripos ta opp igjen saken, melder ABC Nyheter.

Inger-Lise Johannessen, Thereses mor, skrev i en bok fra 2013 at hun tror jenta ble bortført til Pakistan i 1988, og at hun lever.

– Vi mener at det er en reell mulighet for at Therese er blitt bortført til Pakistan og at hun fortsatt er i live. Det viktigste er at familien til Therese får et svar på hva som har skjedd med henne, sier Feydt.

Dette sporet er blitt løftet i VGs podcast Uløst, og går ut på at Therese kan ha blitt tatt med på et fly til Pakistan. Teorien går ut på at familien til en pakistansk mann skal ha trodd at han var Thereses biologiske far.

Hørt podcasten? Her er hele den spennende serien om Thereses forsvinning

Ingen nye tips

– Jeg kan bekrefte at Cold case-gruppa skal bistå i denne saken. Vi har hatt dialog med dem og drøftet oss frem til at de kan hjelpe oss med Therese-saken, sier fungerende påtaleleder i Sør-Øst politidistrikt, Kjell Johan Abrahamsen, til VG.

Vet du noe som kan løse denne saken? Ta gjerne kontakt med VGs journalist.

– Dette er en åpen anmodning om hjelp til å se på muligheter for oppklaring av denne saken.

– Har det kommet inn nye tips i det siste som har gjort at dere ser på dette på nytt?

– Nei, det er ikke nye tips som har utløst at vi ser på dette nå. Men mer generelt at vi har denne alvorlige saken som fortsatt er uløst, sier Abrahamsen.

Dette betyr at politiet vil måtte se på Therese-saken som en forsvinningssak, ettersom foreldelsesfristen har gått ut. Saken er fra 1988, og omfattes av foreldelsesfristen på drapssaker som i 2013 var 25 år. Foreldelsesfristen for drapssaker ble fjernet i 2014.

Omfattende kriminalsak

Niåringens forsvinning var i sin tid den dyreste og mest omfattende kriminalsaken i Norge.

Riksadvokaten besluttet i 1998 å overføre Therese-saken til Sverige, og i ettertid har all etterforskning vært forgjeves. Den psykiatriske pasienten Thomas Quick, som egentlig heter Sture Bergwall, hadde da hevdet at han hadde bortført og drept den ni år gamle jenta.

Bergwall ble først dømt for drapet på Therese i 1998, men saken mot ham ble frafalt i 2011 etter at Quick hadde trukket tilståelser.

Den formelle anmodningen om bistand fra Kripos ble oversent 15. juni fra Sør-Øst politidistrikt. Det er ikke klart når politiet vil intensivere arbeidet med saken.

Hele historien: Hva skjedde med Therese etter hun hadde vært i kiosken og kjøpt godteri? Hvorfor gikk hun ned den «skumle veien»?

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks