Hovedinnhold

Krever tannprøver i Ndure-saken

• Vil anmelde fornærmedes mor

<p> SENTRALT BEVIS: Dersom tannprøver av voldstiltalte Jaysuma Saidy Ndures (32) eks-samboer viser at hun bet ham under krangelen 8. november 2014, så kan det få betydning for skyldspørsmålet, ifølge hans forsvarer Mette Yvonne Larsen.</p>

 SENTRALT BEVIS: Dersom tannprøver av voldstiltalte Jaysuma Saidy Ndures (32) eks-samboer viser at hun bet ham under krangelen 8. november 2014, så kan det få betydning for skyldspørsmålet, ifølge hans forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Foto: JAN PETTER LYNAU/PRIVAT
Forsvareren til den voldstiltalte friidrettsprofilen Jaysuma Saidy Ndure (32) krever tannprøver av 32-åringens eks-samboer før straffesaken fullføres i retten.

Denne saken handler om:

Tips oss

Årsak: Da Norges raskeste mann ble anmeldt for vold 8. november 2014 ble det oppdaget et bitemerke på ryggen til 32-åringen som han ikke vet hvem som har påført ham.

Sprinterens forsvarer, Mette Yvonne Larsen, gjorde bitemerket til et tema under rettssaken fordi en forutgående krenkelse kan frita for straff eller redusere straffen.

Ndures fornæremde eks-samboer nekter for at hun bet 32-åringen under krangelen i november 2014.

<p>ENIGE: Politiadvokat Camilla Ek Sørensen ved Øst politidistrikt (t.v.) og Ndure-forsvarer Mette Yvonne Larsen synes begge det var riktig å utsette straffesaken.</p>

ENIGE: Politiadvokat Camilla Ek Sørensen ved Øst politidistrikt (t.v.) og Ndure-forsvarer Mette Yvonne Larsen synes begge det var riktig å utsette straffesaken.

Foto: MATTIS SANDBLAD

– Bittet avsatt av fornærmede

− Vi ønsker å benytte tiden til å få gjort de etterforskningskritt som politiet ikke utførte. Siden t-skjorten er kastet, så må vi gå direkte til «kilden» (journ.anm. eks-samboeren). Vi mener at bittet i ryggen er avsatt av fornærmede, og dersom hun mener at det ikke er henne, så burde det være en fordel for henne også å få dette utelukket, sier Larsen til VG.

− Hvilken betydning kan en positiv prøve får for saken?

− For det første at hennes troverdighet slår store sprekker, og for det andre fordi hun har påført han en legemsbeskadigelse denne natten. Dette får betydning for skyldspørsmålet, svarer forsvareren.

Les også: Ndures ekssamboer: «Jeg var som en puddel i det huset»

Rettssaken ble imidlertid utsatt på grunn av strid rundt skadene den fornærmede eks-samboeren skal ha blitt påført i forbindelse med voldshandlinger fra Ndure.

– Fornærmedes skader forenlig med halsgrep

Da rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen vitnet i straffesaken sist uke konkluderte han med skadene som var påført eks-samboeren er forenlig med et halsgrep.

Friidrettsstjernens tidligere samboer har forklart at han tok grep rundt halsens hennes mens de lå i sengen − og i en senere episode løftet henne opp fra gulvet med hendene rundt halsen. Selv nekter han for å ha klemt til rundt halsen hennes.

SLIK ER TILTALEN:

• I januar 2014 skal han ha slått og spyttet fornærmede i ansiktet.

• På en reise til USA samme år skal han, ifølge tiltalen, ha tatt kvelertak på fornærmede og slått hodet hennes flere ganger i veggen.

• På samme tur skal han angivelig ha sagt: «Hvis du hever stemmen din så er det ikke noe problem for meg å begrave deg i hagen».

• I november i 2014 skal han ha dyttet fornærmede, slik at hun falt i gulvet.

• I en annen episode samme måned skal han, ifølge tiltalen, dyttet, sparket og slått fornærmede. Han skal angivelig også ha tatt kvelertak på henne og dyttet henne inntil en vegg. Det er i etterkant av denne kvelden politiet har sikret bilder av eks-samboerens skader.

• Det siste tiltalepunktet beskriver drapstrusler rettet mot fornærmede og hennes familie. I tillegg er Ndure tiltalt for brudd på besøksforbud.

– Forklaringen til fornærmede sammenfaller med den kliniske undersøkelsen av henne, opplyste Stray-Pedersen i retten.

Les også: Ndure-intervju: – Det er verre enn å drepe noen; å slå en kvinne

Rettsmedisineren undersøkte fornærmede halvannet døgn etter hendelsen som endte med at Ndure ble pågrepet − natt til 8. november i 2014.

Uenige om vold

Siden Ndure og ekssamboeren var alene i leiligheten da krangelen fant sted − og har motstridende forklaring om hva som skjedde − er rettsmedisinerens undersøkelse av skadene et sentralt bevis i saken.

Sprintprofilens forsvarer mener imidlertid at merkene på halsen kan komme fra en skjønnhetsbehandling – en såkalt «Dracula treatment» − som eks-samboeren gjennomførte ved minst én anledning på en klinikk i Oslo om høsten 2014.

Politiet forsøkte flere ganger under rettsforhandlingen å få tak i den behandlende legen ved klinikken – uten hell.

Varsler ny legeundersøkelse

Til slutt fikk rettens aktører beskjed fra klinikken om at en utenforstående hadde bedt dem om ikke å uttale seg i saken, uten at det ble klart for retten hvem denne utenforstående personen var.

<p>INGEN KOMMENTAR: Bistandsadvokat Siv Hallgren ved Advokatfirmaet Elden vil avvente politiets etterforskning i straffesaken før hun eventuelt kommenterer saken i media. Her er advokaten i samtale med politiadvokat Camilla Ek Sørensen under rettssaken sist uke.</p>

INGEN KOMMENTAR: Bistandsadvokat Siv Hallgren ved Advokatfirmaet Elden vil avvente politiets etterforskning i straffesaken før hun eventuelt kommenterer saken i media. Her er advokaten i samtale med politiadvokat Camilla Ek Sørensen under rettssaken sist uke.

Foto: NTB SCANPIX

− Vi vil anmelde fornærmedes mor for påvirkning av aktør i rettsvesenet. Vi gjør dette fordi hun forklarte at hun hadde ringt legen og bedt henne endre forklaring etter at legen hadde bekreftet at fornærmede hadde fått utført «Dracula treatment», sier Larsen.

Forsvareren vil også be om en ny og uavhengig vurdering av undersøkelsene som rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen gjorde av skadene som Ndure skal ha påført eks-samboeren.

− V i mener at det har kommet frem opplysninger i saken som setter den opprinnelige rettsmedisinske vurdering i et annet lys, sier Larsen.

Bistandsadvokat Siv Hallgren ønsker ikke å kommentere saken utover at de avventer politiets videre etterforskning.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks