Hovedinnhold

Gutt (10) død - mor siktet for omsorgssvikt:

Klassekamerater fikk kryptisk dødsbudskap med hjem i skolesekken

<p>BAK LUKKET DØR: Rester av polititapen henger igjen på døren inn til leiligheten der en tiåring ble funnet død i slutten av august.</p>

BAK LUKKET DØR: Rester av polititapen henger igjen på døren inn til leiligheten der en tiåring ble funnet død i slutten av august.

Foto: Mattis Sandblad, VG
En ti år gammel gutt møtte ikke opp til skolestart i høst. Så fikk klassekameratene med seg et kort brev hjem om at gutten var død – men ikke hvorfor.

Denne saken handler om:

Tips oss

Det var i slutten av august, kort tid etter at en ti år gammel gutt var funnet død i sitt hjem i Oslo, at elevene på samme trinn ble sendt hjem til foreldrene med det kortfattede dødsbudskapet i skolesekken. 

To måneder senere, i går, ble moren til den døde gutten fengslet i Oslo tingrett. Hun er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge.

Sa han var syk

Pulten til tiåringen hadde stått tom i nær to uker siden skolestart da dødsbudskapet nådde klassen og foreldrene. Guttens mor hadde ringt inn til skolen ved skolestart og fortalt at sønnen var syk.

Dette gjorde hun også før sommerferien, og politiets etterforskning handler nå derfor mye om å kartlegge bevegelsene til den siktede moren og hennes nå døde sønn i de varme sommermånedene.

Etter det VG kjenner til, fortalte ikke lappen i skolesekken noe om hvorfor gutten var død og etterlot foreldre og elever med flere spørsmål enn svar.

Gutten var bare død – det sto ikke noe om det dreide seg om sykdom eller en ulykke.

Saken har derfor vært et mysterium også for skolen i de to månedene som er gått siden moren fant gutten livløs, og ifølge politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby, selv ringte etter ambulanse.

Gjennomfører avhør i nærmiljø

På skolens hjemmesider ble dødsbudskapet også gjengitt dagen etter at han ble funnet død:

«Vi har fått en melding om at en av våre elever på 5. trinn dessverre er død. Dødsfallet har gjort et dypt inntrykk på oss alle, og det vil prege både elevene og lærerne i lang tid fremover.»

I det stille innleder politiet i høst en etterforskning, som nå har vart i flere uker, kommer det frem etter gårsdagens fengslingsmøte.

De har jobbet med avhør av familie, klassekamerater, naboer – og skole.

– Våre tanker går både til ham, hans familie og andre nære. Vårt hovedfokus nå er å ta vare på skolens elever og ansatte, skriver rektor ved guttens skole til VG i en e-post.

Obduksjonsrapport

Mandag ble en kvinne 30-årene ført inn i sal 152 i Oslo tingrett, siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge.

Hun er mammaen til den døde 10-åringen.

Kvinnen ble fengslet i fire uker, ettersom politiet hadde mottatt opplysninger om at hun kunne være i ferd med å reise til hjemlandet og slik unndra seg eventuell straff.

Det er uklart hva som faktisk skjedde i hjemmet hos den lille familien i tiden før dødsfallet. En obduksjonsrapport som ferdigstilles i midten av måneden, vil trolig gi politiet flere svar.

– Det er en alvorlig og spesiell sak. En mor er siktet for ikke å ha gitt den omsorgen som sønnen skulle ha, slik at han dør, sier Hjort Kraby ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, til VG.

Kraby forteller at politiet ikke har tilstrekkelig opplysninger på nåværende tidspunkt til å sikte alenemoren for noe annet enn grov omsorgssvikt.

<p>FENGSLINGSMØTE: Mandag ble moren i 30-årene fremstilt for fengsling. På bildet politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby og to politibetjenter.<br/></p>

FENGSLINGSMØTE: Mandag ble moren i 30-årene fremstilt for fengsling. På bildet politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby og to politibetjenter.

Foto: Karin Beate Nøsterud, VG

Bekymringsmelding

Tidligere i år mottok barnevernet en bekymringsmelding om den nå døde 10-åringen. Etter én enkelt undersøkelse ble saken avsluttet, og det kun etter en snau uke, ifølge Kraby.

Barnevernet er én av flere instanser politiet nå etterforsker.

– Vår mistanke er rettet mot mor. Men i vår etterforskning vil vi se på rollen til ansvarlige institusjoner og personer, og hva de har gjort. Dette gjelder skole og barnevern, som så vidt har vært inne i bildet, sier Kraby til VG.

Barnevernet i bydelen vil ikke kommentere saken.

– Det er tragisk når barn dør. Som barnevernsansatte blir vi oppriktig lei oss når sånt som dette skjer, og for familien er dette en tragedie, sier barnevernssjefen til VG.

Skolen vil ikke kommentere om gutten fikk ekstraordinær oppfølging ut fra hva som er vanlig i skolehelsetjenesten.

<p>FORSVARER: Bjørn Rudjord representerer kvinnen som er siktet for grov omsorgssvikt.<br/></p>

FORSVARER: Bjørn Rudjord representerer kvinnen som er siktet for grov omsorgssvikt.

Foto: Erlend Aas, NTB scanpix

Forsvarer: Trist at ingen oppdaget noe

– Hun er fortvilet og tungt preget av situasjonen. Hun mener hun ikke kan klandres for det som har skjedd, sier forsvarer Bjørn Rudjord til VG.

Han spør seg også om den ti år gamle gutten kunne vært i live i dag.

– Det er ekstremt trist at ingen oppdaget dette, slik at gutten kunne vært reddet. Da tenker jeg på offentlige instanser som var i kontakt med gutten og hans mor, sier Rudjord.

Han ønsker ikke å kommentere sin klients psykiske helse.

– Nå undersøkes hun av rettspsykiatere og vi får avvente deres konklusjon, sier Rudjord.

Helsetilstanden hennes krever «maksimalt tilsyn», heter det i fengslingskjennelsen.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks