Hovedinnhold

Politiet om voldtektssaken mot tre tenåringsgutter:

Jentene ville ikke si fra om voldtekter - redde for horestempel

<p>ALVORLIG: Jentene har ikke tort å anmelde sakene fordi de er redd for å bli stemplet og utstøtt, sier politiadvokat Rita Parnas (til venstre). Bistandsadvokat Iram Ali sier at hennes klient har det tøft.</p>

ALVORLIG: Jentene har ikke tort å anmelde sakene fordi de er redd for å bli stemplet og utstøtt, sier politiadvokat Rita Parnas (til venstre). Bistandsadvokat Iram Ali sier at hennes klient har det tøft.

Foto: Dennis Ravndal
At de voldtektssiktede guttene viste frem bilder og video av overgrepene var godt kjent i ungdomsmiljøet, men ingen turte å si fra til politiet.

Denne saken handler om:

Tips oss

De tre ungdommene skal ha voldtatt minst tre jenter og delt bilder og video av overgrepene seg imellom og med venner på skolen.

– Det dreier seg om seksuelt krenkende adferd og overgrep som stilltiende blir akseptert. Man er redd for å si fra, redd for represalier, redd for å bli utstøtt. Terskelen for å bli kalt hore eller kalle noen for hore er lav, sier politiadvokat Rita Parnas i Oslo politidistrikt til VG.

PÅGREPET: Skal ha vist videoer av seksuelle handlinger i klasserommet

I dag ba hun om to ukers varetekt i full isolasjon for en gutt (19) som er siktet for flere tilfeller av voldtekt.  Både han og de to medsiktede 18-åringene nekter straffskyld.

Et av forholdene i siktelsen skal ha skjedd høsten 2012. Ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett skal hendelsene ha blitt snakket om både i de siktedes og de fornærmedes felles vennegjenger, på skolen og i deres familier. 

Snakker du med barna om nettbruk? Her er ekspertenes råd

Skjellig grunn til mistanke

Retten mente derimot at faren for bevisforspillelse var lav, siden de to medsiktede allerede er løslatt av politiet, og besluttet at han skulle løslates. Politiet anket på stedet og ba om oppsettende virkning, slik at 19-åringen blir sittende i politiets varetekt til over helgen. 19-åringen har gitt fra seg mobil og pc, samt alle passord og koder for tilgang til sosiale medier til politiet. 

– Retten finner at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for forholdene som er omtalt i siktelsen. Retten har lagt særlig vekt på de fornærmedes forklaringer, sa tingrettsdommer Kim Heger da han leste opp kjennelsen i Oslo tingrett i dag.

19-åringen svarte høflig på spørsmål fra retten, sammen med sin forsvarer Thorleif Bruland.

<p>FORSVARER: Thorleif Bruland.</p>

FORSVARER: Thorleif Bruland.

Foto: Dennis Ravndal

– Det skjer mye som er svært uheldig, også på Vestkanten. Jentene stemples som horer, mens guttene slipper unna med at det liksom bare er tut og kjør, sier bistandsadvokat Anne-Kristine Bohinen, som representerer en av jentene.

BAKGRUNN: Politiet om nettovergrep: – Vi avdekker bare toppen av isfjellet

Ressurssterke hjem

De tre guttene kommer alle fra ressurssterke hjem på Oslos vestkant. I sosiale medier viser de bilder av champagneflasker og store fester med glade ungdommer.

Samtidig mener politiet at de har voldtatt flere jenter i ungdomsmiljøet, tatt video eller bilder av overgrepene og spredd dem i sosiale medier.

– Dette har vært kjent i miljøet og vært diskutert både i skoletiden og hjemme. Politiet har blitt kjent med flere av sakene gjennom vitneavhør, og det er politiet selv som har anmeldt flere av forholdene, ikke de fornærmede jentene, sier Parnas.

Minst ett av overgrepene skal ha funnet sted da jenta var ungdomsskoleelev. Andre har skjedd mens de fornærmede var elever på videregående skole. 

Bekymringsfull kultur

Leder for avsnitt for seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, Kari-Janne Lid, sier at politiet har gått tungt inn i saken.

– Gjennom etterforskningen har politiet avdekket et ungdomsmiljø hvor vi ser en bekymringsfull seksualisert ungdomskultur hvor seksuell aktivitet og tilsynelatende frivillig sex filmes og deles på ulike sosial medier, noe som oppleves svært krenkende for dem som blir eksponert, og som har gitt alvorlige helsemessige og sosiale konsekvenser for flere av jentene, forklarer Lid.

Politiet sier de er bekymret både på jentene og guttenes vegne fordi det kan virke som om grensene for hva som er frivillig og lovlig, og hva som er påtvunget og krenkende seksuell atferd og handlinger er utydelige og uklare.

– Det kan virke som at det er et gruppepress for å være med på seksuelle utfoldelser, som filmes og senere deles, i fellesskap med flere til stede. Det er en forventning om at folk skal være med. Dette er en seksualkultur som bekymrer oss, sier Lid, som ønsker et sterkere fokus på hvordan digitale medier brukes blant unge i dag.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks