Hovedinnhold

Fylkeslegen har åpnet tilsynssak etter barnedødsfall:

Jente (12) døde hos fosterforeldrene - Kripos koples inn

* Fosterforeldre, barnevernet og fastlege er anmeldt

<p>«TRAGISK SAK»: Regionslensmann Arne Johannessen i Sogn informerte torsdag om at etterforskere fra Sunnfjord og Sogn har hatt et samordningsmøte med Kripos denne uken. Teamet jobber nå med å klarhet i omstendighetene rundt dødsfallet til en 12 år gammel jente.</p>

«TRAGISK SAK»: Regionslensmann Arne Johannessen i Sogn informerte torsdag om at etterforskere fra Sunnfjord og Sogn har hatt et samordningsmøte med Kripos denne uken. Teamet jobber nå med å klarhet i omstendighetene rundt dødsfallet til en 12 år gammel jente.

Foto: Hallgeir Vågenes, VG
Det er igangsatt full etterforskning etter at en 12 år gammel jente ble funnet død hjemme hos fosterforeldrene sine i Sogn og Fjordane.

Denne saken handler om:

Både jentas fosterforeldre, fastlege og barnevernet i kommunen er anmeldt i saken.

I dag meldte Bergens Tidende at Kripos er koblet inn i etterforskningen.

– Kripos er koblet inn fordi dette er en svært alvorlig sak. Det som ligger i anmeldelsen er svært alvorlig, og vi tar dette med det største alvor, sier regionslensmann i Sogn Arne Johannessen.

– Fikk ikke medisinsk hjelp

Den tolv år gamle jenta ble i starten av februar funnet død hjemme hos fosterforeldrene sine. Jentas biologiske foreldre har via advokat anmeldt fosterforeldrene for uaktsomt drap, fordi de mener fosterforeldrene ikke ga henne nødvendig medisinsk hjelp.

Jenta hadde i mange år hatt epilepsi, men etter en periode med bedring, mente foreldrene at hun igjen trengte medisinering, ettersom symptomene var på full fart tilbake. Fosterforeldrene, i likhet med barnevern og fastlege, skal imidlertid ha avvist dette, ifølge de biologiske foreldrenes advokat Louis Anda.

Den foreløpige obduksjonsrapporten tyder på at dødsfallet skyldes epilepsi, ifølge  advokat Anda.

Har åpnet tilsynssak

Nå har Fylkesmannen i Sogn og Fjordane ifølge NRK åpnet tilsynssak, både mot Sogn barnevern og mot fastlegen som har vært involvert i jentas sak:

– Vi har valgt å gå bredt ut i denne saken. Grunnen til det, er at vi ønsker mest mulig informasjon om hva som har skjedd, sier fungerende fylkeslege Jacob Andersen til VG.

Han sier tilssynssaken innebærer at fylkeslegen vil innhente opplysninger som ellers er taushetsbelagte, samt innhente uttalelser fra alle involverte aktører.

Fylkeslegen har allerede innhentet opplysninger og gjennomført intervjuer med personell i barnevernet i den aktuelle kommunen.

– I den grad det blir aktuelt, vi vil også bistå politiet med opplysninger, sier Andersen.

Flere avhør

Politiet har gjennomført flere avhør i saken.

– Vi har lagt en plan for etterforskningen videre. Det er tatt flere avhør, og vi har planlagt nye allerede på mandag. Vi ønsker å gjøre en skikkelig etterforskning, og å få en raskest mulig avklaring, sier Johannessen.

– Det er jo en forferdelig tragedie når en 12-åring dør, og vår jobb nå blir å finne ut hva som egentlig har skjedd, legger han til.

– Har du allerede nå grunn til å si at ansvarlige omsorgspersoner ikke har gjort det de skulle for denne jenten?

– Nei, det er altfor tidlig å si. Så langt er vi ikke kommet i etterforskningen ennå.

– Ba instendig om hjelp

Advokat Anda, som representerer de biologiske foreldrene, er imidlertid tydelig på at han mener flere har neglisjert jobben sin:

– Verken fosterforeldrene, barnevernet eller fastlegen har sørget for at denne jenten fikk nødvendig helsehjelp. Og det til tross for at vi gjentatte ganger, gjennom både telefoner og brev, ba instendig om at jenta måtte få helsehjelp. Men ingenting ble gjort. Det har forvåldt hennes død, og de er ansvarlige for dette, sier advokaten til VG.

I anmeldelsen har han også bedt politiet granske rollen til jentas fastlege, som han mener ikke har tatt jentas symptomer alvorlig nok.

Ingen barn å miste

Det lokale barnevernet ønsker ikke å uttale seg, og viser til ordføreren i kommunen.

– Vi bruker nødvendige ressurser på de som trenger det nå. I et lokalsamfunn som dette har vi ikke noen barn å miste, og vi har all mulige medfølelse til de som er rammet i denne saken, sier ordfører Jarle Aarvoll i Sogndal kommune til VG.

– Nå får politiet gjøre sitt, og så skal vi bistå så godt vi kan. Dette er en trist sak, og det gjør noe med oss. Jeg håper vi får svar på alle spørsmål i denne saken, legger han til.

VG har foreløpig ikke vært i kontakt med noen talsmann eller advokat for de anmeldte fosterforeldrene, ettersom det fortsatt er uklart hvem som vil bli oppnevnt som deres advokat.

<p>ANMELDTE SAKEN: Advokat Louis Anda jr. har anmeldt fosterforeldrene og barnevernet for uaktsomt drap av den 12 år gamle jenta som ble funnet død i starten av februar.<br/></p>

ANMELDTE SAKEN: Advokat Louis Anda jr. har anmeldt fosterforeldrene og barnevernet for uaktsomt drap av den 12 år gamle jenta som ble funnet død i starten av februar.

Foto: Erlend Haukeland, VG

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks