Hovedinnhold

Kriminalomsorgen:

Hetsing av tidligere straffedømte ødelegger håpet om normalt liv

Når en tidligere straffedømt utsettes for trusler og hets, vanskeliggjør det Kriminalomsorgens arbeid med å tilbakeføre dem til et nytt og stabilt liv.

Denne saken handler om:

Det forteller leder for friomsorgskontoret i Vestfold, Jo Inge Svendsen. En av deres viktigste oppgaver, er sørge for at domfelte kommer ut av kriminalitet og inn i en stabil situasjon. Det er ikke alltid en like enkel oppgave.

– Vi er kjent med at noen løslatte opplever stigmatisering, særlig hvis de slipper ut igjen i sitt eget lokalmiljø. Det er imidlertid vanskelig å si noe om hvor mange som opplever dette, sier Svendsen.

– Hendelser som dette, skaper store vansker når det gjelder rehabilitering. Særlig er det problematisk når hets og trusler spres i sosiale medier, sier han.

Mer om netthets? NRK-profil utsatt for grov rasisme

Svendsen forteller at det er store variasjoner i hvordan hver enkelt av de domfelte takler å bli hetset.

– For sårbare personer kan dette medføre følelsesmessige vansker og utfordringer så vel som praktiske utfordringer knyttet til det å skaffe seg eller ivareta for eksempel bolig og sysselsetting, sier han.

Drapsmann drapstruet

Torsdag startet politiet etterforskningen av en video som er spredd på Internett. I videoen blir prøveløslatte Jan Helge Andersen, den drapsdømte mannen i Baneheia-saken, konfrontert av en mann på en 7-eleven-kiosk.

– Øøøy! Pedo! Smil til kamera. Hva er det du kaller deg nå, da? Du skal flytte fra denne byen her. Skjønner du det? Du, Baneheia-jævel? Forstår du det, eller? Du skal vekk fra denne byen, sier mannen til Andersen.

Drapsmannens mor: – Hevnlysten må ikke overta

Mannen la så ut videoen på sin Facebook-side. Der ble den i løpet av kort tid sett 24.000 ganger, og delt videre av over 300 personer. I kommentartråden under videoen kommer både Andersens adresse og konkrete drapstrusler mot ham. Kriminalomsorgen bestemte seg derfor for å gå til anmeldelse av videoen.

– Vi har mottatt anmeldelsen fra Kriminalomsorgen, så må vi avhøre ham som la ut filmen, sier Knut Erik Ågrav, som leder etterforskningsavsnittet ved Tønsberg politistasjon.

Politiet har ikke fått noen anmeldelser som går på trusler mot Andersen, men er kjent med at det har kommet sterke utsagn i kommentarfeltene.

– Dette får vi se på og vurdere underveis, sier Ågrav.

Christoffer-dømte får hets

Thomas Randby, forsvareren til den siktede moren i Christoffer-saken, forteller at hans klient har vært gjennom et mareritt, men at Christoffers stefar nok er den som har fått sterkest medfart.

<p>CHRISTOFFER-SAKEN: – Hun kommer fra en liten by der «alle» vet hva som er hva og hvem som er hvem, sier Thomas Randby som forsvarer moren til Christoffer.</p>

CHRISTOFFER-SAKEN: – Hun kommer fra en liten by der «alle» vet hva som er hva og hvem som er hvem, sier Thomas Randby som forsvarer moren til Christoffer.

Foto: Jan Petter Lynau, VG

– For min klient har saken i seg selv vært er mareritt. Aller verst har det selvsagt vært å miste sønnen sin, men som en tilleggsbelastning har saken fått veldig mye negativ og ensidig oppmerksomhet i media, sier han.

– Hun kommer fra en liten by der «alle» vet hva som er hva og hvem som er hvem, men jeg ønsker ikke å gå videre inn på hennes opplevelser i etterkant av sakens behandling i retten.

Henlagt sak: Christoffers stefar utsatt for vold i fengsel

Ikke så vanlig

Forsker Ragnar Kristoffersen ved Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS), tidligere Fengselsskolen, tror ikke at hetsing av tidligere straffedømte er et utbredt fenomen i Norge.

– Ut fra den informasjonen vi har tilgjengelig og fordi det ikke er gjort noen systematisk undersøkelse av dette, er det ikke noe som tyder på at det er et stort problem. Hvis noen blir plaget, tror jeg de ville stått fram på en eller annen måte, sier Kristoffersen.  

Det er personvernhensyn som gjør det vanskelig å gjøre undersøkelser hvor man henvender seg til tidligere straffedømt.

 Man hører ikke så ofte om slike saker. Jeg tror de fleste nordmenn har den holdningen at når folk har gjort opp for seg, har de krav på en viss fred. Det er en ganske ålreit holdning, sier Kristoffersen.

Han får støtte fra advokat Mette Yvonne Larsen, som blant annet var forsvarer for Rune Øygard i ordførersaken i Vågå.

Overgrepsdømte uønsket: Øygard kastet ut av Facebook

– Jeg har inntrykk av at nordmenn har stor respekt for at folk har sonet ferdig en dom. Det er mye verre i England, der det er vanskelig å komme seg videre i livet, sier hun.

– Verdt å se på

Forsvarergruppen, en faggruppe for forsvarere, har ikke fått innrapportert noe om omfanget av dette problemet. Gruppens leder, Marius Dietrichson, mener problemet bør frem i lyset.

– Det er noe som er verdt å se på. Alle individer har krav på vern mot trakassering og uønsket pågang, også tidligere straffedømte, sier han.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks