Hovedinnhold

Ektemannen kvalte Hanan (30) og la henne i fryseren:

Hemsedal-drapet: Undersøker om kona ble «for vestlig»

** Politiet mistenker at ektemannen kan ha planlagt å drepe kona

<p>DRAP: Hanan Majid Mohammed (30) ble mandag 15. desember funnet i en fryser. Ektemannen ble samme dag siktet for drap. Her bæres fryseren ut av politiets krimteknikere dagen etter drapet.</p><p><br/></p>

DRAP: Hanan Majid Mohammed (30) ble mandag 15. desember funnet i en fryser. Ektemannen ble samme dag siktet for drap. Her bæres fryseren ut av politiets krimteknikere dagen etter drapet.


Foto: Trond Solberg
Hanan Majid Mohammed (34) ble funnet drept i familiens fryseboks. Ektemannen (44) flyktet til Irak, før han meldte seg og erkjente å ha drept henne.

Denne saken handler om:


Etterforskningen av Hemsedal-drapet fra desember i fjor nærmer seg slutten. Det gjenstår kun rettssakkyndig vurdering av den drapssiktede, og noen gjenstående avhør av ham. 

Det er foreløpig ingenting som tyder på at 44-åringen ikke er strafferettslig tilregnelig, etter det VG får opplyst.

Den 30 år gamle juristen og ansatte ved asylmottaket i Hemsedal, ble 15. desember i fjor funnet drept i familiens hjem.

<p>DREPT:  Hanan Majid Mohammed (34) ble drept av ektemannen sin i Hemsedal i desember 2014. Hun og ektemannen hadde to barn.<br/></p>

DREPT:  Hanan Majid Mohammed (34) ble drept av ektemannen sin i Hemsedal i desember 2014. Hun og ektemannen hadde to barn.

Foto: Privat

Les også: Fant drept kvinne i fryseren

Flyktet ut av landet

Politiets kriminalteknikere jobbet i dagene etter funnet med å sikre spor på åstedet – sokkelleiligheten på Ulsåk i Hemsedal, hvor 34-åringen bodde sammen med ektemannen og deres to mindreårige barn.

Dagen etter kvinnen ble funnet drept, fraktet politiet ut en fryseboks som kvinnen ble funnet i.

Først 21. desember meldte ektemannen seg for drapet, og ble pågrepet etter å ha kommet tilbake fra Irak, dit han flyktet etter drapet.

Han har forklart at han drepte henne i starten av uken før kvinnen ble funnet, og at han dro ut av Norge søndag 14. desember. Barna ble plassert hos venner.

Politiet har jobbet med å kartlegge motivet for hvorfor ektemannen tok livet av sin kone, og er ennå ikke ferdig med dette. Spørsmålet er om drapet skjedde i affekt, eller om det var en planlagt handling, noe som vil få alvorligere konsekvenser for den siktede i en rettssak.

Integrert og vestlig

Etterforskningen har basert seg på hva han sa til politiet på telefon da han var i Irak, og hva han har sagt i ettertid. Politiet har også avhørt andre personer som har uttalt seg om forholdet til de to. Det er på det rene at kvinnen ønsket å skille seg fra sin ektemann.

<p>FUNNET DREPT: Her i sokkelleiligheten i denne eneboligen i Hemsedal ble kvinnen funnet død mandag 15. desember. Politiet skjønte raskt at de sto overfor et drap.</p><p><br/></p><p><br/></p>

FUNNET DREPT: Her i sokkelleiligheten i denne eneboligen i Hemsedal ble kvinnen funnet død mandag 15. desember. Politiet skjønte raskt at de sto overfor et drap.Foto: TROND SOLBERG/VG

Mannen har erkjent drapet, men har etter han kom tilbake fra Irak sagt at det skjedde i affekt, og var en impulshandling.

VG får opplyst at politiet nå jobber med å undersøke om det kan ha vært planlagt, fordi han forklarte seg i en retning av dette i de første samtalene.

Han skal da ha forklart seg i retning av at «hun ble for vestlig», etter det VG får opplyst. Politiet har også avhørt andre vitner, som har forklart seg i denne retningen. 

– Vi har ennå noen avhør igjen av siktede, og kan ikke si noe om motivet til media ennå, sier politiadvokat Per Thomas Omholt til VG.

– Hun var en ledestjerne

VG har tidligere skrevet at avdøde hadde to deltidsjobber, på Hemsedal asylmottakog som advokatsekretær på Advokatkontoret Olaf Holm i Gol.

I tillegg hadde hun involvert seg i lokalpolitikken, og sto på listen til Arbeiderpartiet til kommunestyret i Hemsedal.

Torsdag uken før hun ble funnet død møtte hun ikke opp til jobb på advokatkontoret.

Fredag skulle hun på jobb på asylmottaket, men denne morgenen skal ektemannen ha ringt inn og fortalt at hun var syk.

Den 30 år gamle kvinnen ble beskrevet som en ledestjerne for de andre ved asylmottaket, både blant de ansatte og blant asylsøkerne.

<p>LEDESTJERNE: Hun har lært oss så mye. Hun spurte om alt hun ønsket å lære om det norske samfunnet, og hun våget å sette det ut i livet. Hun var vår ledestjerne, skrev mottaksleder Gry Herland i minneordet om Hanan. Her fra et intervju med henne dagen etter kvinnen ble funnet. </p>

LEDESTJERNE: Hun har lært oss så mye. Hun spurte om alt hun ønsket å lære om det norske samfunnet, og hun våget å sette det ut i livet. Hun var vår ledestjerne, skrev mottaksleder Gry Herland i minneordet om Hanan. Her fra et intervju med henne dagen etter kvinnen ble funnet. 

Foto: Trond Solberg, VG

– Hanan ønsket ikke bare å bo i trygge Norge. Hun ønsket å bli en del av Norge. Hun var stolt av sin bakgrunn, og samtidig ønsket hun å bli norsk. Dette krevde både mot og styrke. Hanan hadde mot og styrke. Hun var sterk og mild på samme tid, skrev mottaksleder i Gry Herland i minneordet i kvinnens begravelse.

Forsvarer: Han er lei seg

Knut-Ole Bakke Hansen er forsvarer for den drapssiktede ektemannen.

– Min klient har erkjent at han har drept sin kone, men sier at det skjedde i affekt og som en impulshandling. Jeg vil ikke komme så mye inn på omstendighetene nå, annet enn at han er dypt fortvilet og svært lei seg for det som har skjedd, sier Bakke Hansen til VG.

Politiet ønsker å levere fra seg etterforskningen til statsadvokaten i løpet av mai måned.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks