Hovedinnhold

Helsepersonell som rykket ut reagerte: Død 13-åring var svært tynn

Moren siktet for grov omsorgsvikt

<p>VOKTER ÅSTEDET: En sivil politibil sto søndag kveld parkert på hyttetunet hvor den 13 år gamle jenta ble erklært død på nyttårsaften.</p>

VOKTER ÅSTEDET: En sivil politibil sto søndag kveld parkert på hyttetunet hvor den 13 år gamle jenta ble erklært død på nyttårsaften.

Foto: HELGE MIKALSEN, VG
GJØVIK/VALDRES (VG) 13-åringen, som politiet mener ble utsatt for dødelig omsorgssvikt av moren, skal ha vært så tynn da hun døde at personell fra luftambulansen reagerte og varslet politiet.

Denne saken handler om:

Tips oss

Norsk Luftambulanse rykket ut sammen med lokal ambulanse da moren ringte nødnummeret 113 på nyttårsaften. Da nødetatene kom frem til hytta i Valdres, ble det klart at jenta var død. Livet sto ikke til å redde og 13-åringen ble erklært død på stedet.

– Vi ble varslet av luftambulansen som hadde folk på stedet da og mente dette var et mistenkelig dødsfall, forteller politiadvokat Julie Dalsveen.

Etter det VG får opplyst skal de ha reagert på at den 13 år gamle jenta var svært tynn. Bekjente av jenta forteller at hun har slitt med spiseforstyrrelser i lengre tid. Moren har opplyst til bekjente at spiseforstyrrelsene skal ha ført til at datteren i fjor ble innlagt på sykehus.

13-åringen har bodd alene med moren, som er i 40-årene, i Bærum. Jenta hadde ingen søsken. I slutten av september i fjor flyttet de opp til familiehytta i Valdres.

Hun var da elev ved Mølladammen skole i Bærum. Skolen fikk beskjed om at hun skulle skrives ut ved inngangen til høstferien og overføres til en annen kommune. Det var en ordinær flytteforespørsel. Jenta har vært registrert som elev ved to forskjellige barneskoler i Bærum.

Rektor: - Tror hun hadde det bra

Rektor Gretha Storevik ved Mølladammen husker henne godt.

– Hun gikk her bare i noen få uker. Jeg tror hun hadde det bra her. Jeg har ingen grunn til å tro noe annet, sier Storevik til VG.

Jentas tid på skolen vil bli nøye gjennomgått, for å finne ut om hun har vært involvert i noe som kan ha påvirket hennes hverdag på skolen, opplyser skolesjef i Bærum Siv Herikstad.

Prest: - Hun hadde vanskeligheter som kanskje ikke ble møtt

Ifølge politiet startet hun aldri på skole i Valdres. Det skal imidlertid ha blitt levert en søknad om hjemmeundervisning.

Barnevernet, som skal ha vært involvert i forbindelse med 13-åringens situasjon i lengre tid, tok kontakt med politiet 26. november.

– Det hadde kommet en bekymringsmelding. Barnevernet ba politiet om å sjekke om det var folk på en gitt adresse, opplyser Dalsveen.

Politiet hadde fått beskjed om ikke å gi seg til kjenne, og dro derfor til adressen i en sivil bil. De så ingen og returnerte. Adressen som ble sjekket ut, tilhører hyttetunet hvor 13-åringen senere døde.

Moren lagt inn på sykehus

Politiet har tatt flere vitneavhør i saken. 13-åringens far bor i utlandet og han skal ikke ha hatt noen kontakt med datteren eller barnets mor, etter det VG får opplyst. Besteforeldrene, som også bodde i Bærum, har foreløpig ikke ønsket å la seg avhøre av politiet.

– Det er en rettighet de har når siktede er nær familie, sier politiadvokat Julie Dalsveen.

<p>SIKTET MOREN: Politiadvokat Julie Dalsveen mener det er grunn til å mistenke 13-åringens mor for grov omsorgssvikt.</p>

SIKTET MOREN: Politiadvokat Julie Dalsveen mener det er grunn til å mistenke 13-åringens mor for grov omsorgssvikt.

Foto: Jarle Grivi Brenna, VG

Politiet har heller ikke fått mulighet til avhøre den siktede moren. Det ble gjort et forsøk lørdag, men hennes psykiske tilstand var så dårlig at det ikke var forsvarlig. Hun er nå innlagt på psykiatrisk sykehus.

– Vi har lest opp siktelsen for henne, og vårt inntrykk er at hun forsto den, forteller Dalsveen.

Moren er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge og for å ha unnlatt å hjelpe datteren. Hun er siktet både etter den gamle og nye straffeloven, som trådte i kraft i oktober. Det betyr at politiet mener forholdet har pågått over noe tid.

Hun er ikke formelt pågrepet, men det vil bli vurdert dersom hun utskrives fra sykehus. Advokat Håvard Fremstad er bedt om å påta seg forsvareroppdraget, men siden hun er innlagt på sykehus har han ikke vært i kontakt med den siktede moren selv ennå.

En sentral del av etterforskningen vil handle om hvorvidt moren har bedt om hjelp fra det offentlige, og i hvilken grad hun har fått hjelp. På grunn av jul- og nyttårshøytiden har det vært vanskelig for politiet å få svar på disse spørsmålene.

– Vi ønsker å få avklart om andre offentlige etater har vært involvert. Enten når det gjelder siktede, 13-åringen som er død eller eventuelt begge to. Vi håper det kan gi oss noe som forklarer bakgrunnen for at 13-åringen er død, sier Dalsveen.

Da VG i går kveld var utenfor hytta hvor jenta ble funnet død nyttårsaften, ble åstedet fortsatt voktet av politiet. Innlandet politidistrikt har fått tekniske bistand fra Kripos i etterforskningen, og ifølge de lokale tjenestemennene som voktet sperringene skal det gjennomføres nye kriminaltekniske undersøkelser mandag.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks