Hovedinnhold

Hafjell-drapet: Bjarte Hansen (58) døde etter stikkskader

Drapssiktet stesønn (23) meldte seg selv til politiet

<p>MELDTE SEG HER: Ved hovedpolitistasjonen i Rotterdam i Nederland dukket drapssiktede Kim Andreas Kristiansen (23) opp ved 13-tiden mandag.<br/></p>

MELDTE SEG HER: Ved hovedpolitistasjonen i Rotterdam i Nederland dukket drapssiktede Kim Andreas Kristiansen (23) opp ved 13-tiden mandag.

Foto: Jarle Brenna / Politiet
LILLEHAMMER/ROTTERDAM (VG) Politiet mener Kim Andreas Kristiansen (23) drepte stefaren sin med et stikkvåpen i sokkelleiligheten i Øyer.

Denne saken handler om:

Tips oss

23-åringen gikk tidligere i dag inn på en politistasjon i den nederlandske byen Rotterdam og meldte seg for politiet. Han fortalte at han var etterlyst av norsk politi.

Politiet har siktet Kim Andreas Kristiansen for drapet på stefaren Bjarte Hansen (58), som ble funnet forsøkt brent opp i et bål i Hafjell 14. august.

Selv om det var liket var kraftig forbrent da det ble funnet, mener politiet å vite hvordan 58-åringen ble tatt av dage.

Etter det VG erfarer, har etterforskningen avdekket at han ble påført stikkskader og døde som følge av dette. Drapet skal ha blitt begått i sokkelleiligheten i huset som ligger langs E6 i Øyer kommune.

Drapssiktede og stefaren bodde sammen i denne leiligheten.

<p>DREPT HER: Politiet mener åstedet for selve drapet er i sokkelleiligheten i Øyer kommune. Siktede og avdøde bodde sammen.<br/></p>

DREPT HER: Politiet mener åstedet for selve drapet er i sokkelleiligheten i Øyer kommune. Siktede og avdøde bodde sammen.

Foto: Geir Olsen, VG

Det er ikke kjent om politiet har beslaglagt det de mener er drapsvåpenet.

I forrige uke ble det gjennomført omfattende søk etter «gjenstander» i elven Sagåa, et par kilometer unna leiligheten.

Etter drapet ble avdøde fraktet opp til skogsområdet ved Hundsetervegen i Hafjell.

Trolig rask utlevering

Frem til den nederlandske justisdepartementet har vurdert saken sitter Kim Andreas Kristiansen i en celle på politihuset i Rotterdam. Politiets hovedkvarter i den nederlandske havnebyen strekker seg over et helt kvartal.

Det var hit Kristiansen kom og meldte seg i vakta mandag ettermiddag. Han fortalte hvem han var og om drapssaken i Norge.

Da nederlandsk politi sjekket navnet hans i datasystemet, fikk de bekreftet at han var etterlyst og de varslet Norges politisambandsmann i Europols hovedkvarter i Den Haag.

– Politiet har ikke noe med utleveringen til Norge å gjøre. Vi bare holder ham til saken er avgjort, forteller pressetalsmann Tina de Junge i politiet i Rotterdam.

Siden han var etterlyst via politisamarbeidet Europol er det ikke nødvendig at han fremstilles for retten i Rotterdam før utlevering. Normalt er utleveringen derfor kun en formalitet som må behandles i det nederlandske justisdepartementet –og det gå kan raskt.

– Jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta til Norge, men når vi pågriper etterlyste fra Belgia, kan overførselen skje allerede samme dag, forteller de Junge.

Bil med blod

Ved 12-tiden 14. august meldte en person fra om røykutvikling i det aktuelle skogområdet. Liket av 58-åringen ble funnet i et bål i en firkantet grop. Ved siden av skal det ha vært flere tomme beholdere av brennbar væske.

Politiet har beslaglagt en bil hvor det er funnet blodrester i bagasjerommet som kan stamme fra avdøde. Denne bilen disponerte 23-åringens kamerat, en mann i 20-årene som nå er siktet for falsk forklaring.

Overvåkingsbilder

Lørdag 16. august fikk politiet identiteten til Bjarte Hansen bekreftet gjennom DNA. Samme dag var han meldt savnet til politiet.

<p>DREPT: Bjarte Hansen (58).<br/></p>

DREPT: Bjarte Hansen (58).

Foto: Privat

Mistanken ble raskt rettet mot stesønnen Kim Andreas Kristiansen, som var forsvunnet. I tolv dager har politiet jaktet på ham. For én uke siden ble han etterlyst med fullt navn og bilde.

Overvåkningsbilder fra tiden etter drapet styrket politiet underveis i troen på at 23-åringen var i live.

VG kjenner til at det er sikret overvåkningsbilder av Kristiansen fra et sted i Norge.

Bestemte selv

På et tidspunkt i forrige uke ble Nederland interessant for etterforskerne med base på Lillehammer.

– Vi hadde holdepunkter for at han kunne befinne seg i dette landet, sier politistasjonssjef Bjørn Bergundhaugen i Lillehammer.

Han ønsker ikke å si hva som er bakgrunnen for at politiet rettet blikket mot Nederland. I noen dager skal politiet hatt et samarbeid gående med nederlandsk politi.

Ifølge VGs opplysninger var ikke etterforskerne klar over at 23-åringen ville melde seg for politiet i Rotterdam før de brått fikk melding om det. Den intense jakten på ham fortsatte helt til det siste.

Meldte seg selv

VG har fått avkreftet at det har vært noen direkte kontakt mellom politiet og drapssiktede i forkant av at han meldte seg. Politiet ønsker ikke å kommentere om det har vært kontakt via andre kanaler eller personer.

– Det at han meldte seg i Rotterdam er noe han må ha funnet ut av og bestemt seg for på egenhånd, sier Bergundhaugen.

Det var ved 13-tiden drapssiktede meldte seg for politiet i Rotterdam. Kripos fikk deretter melding om at han var tatt.

– Kripos er norsk politis knutepunkt mot utlandet. Informasjonen i denne saken har gått mye mellom vår sambandsmann i Haag og Kripos. Vi fikk informasjon fra ham i dag om at siktede hadde meldt seg, sier presseansvarlig Ida Dahl Nilssen i Kripos.

- Komplett historie

Familien til 23-åringen er lettet over at han nå er kommet til rette.

– Familien er lettet. Det er en lettelse over at han har kommet til rette, tilsynelatende har det bra og at han har meldt seg til politiet, sier bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal.

Hun representerer familien til avdøde, blant andre halvsøsknene til Kim Andreas Kristiansen.

Også forsvareren til 23-åringens siktede kamerat er glad for den siste utviklingen i saken.

– Nå vil det være mulig å få alle bitene og en komplett historie på plass. Det er bra for min klient, sier forsvarer Lorentz Stavrum.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks