Hovedinnhold

Gutt (10) funnet død – mor siktet for grov omsorgssvikt

<p>FENGSLINGSMØTE: En Oslo-kvinne er varetektsfengslet for omsorgssvikt av sønnen. Her er politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby på vei inn i fengslingsmøtet som fant sted i Oslo tingrett i går.<br/></p>

FENGSLINGSMØTE: En Oslo-kvinne er varetektsfengslet for omsorgssvikt av sønnen. Her er politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby på vei inn i fengslingsmøtet som fant sted i Oslo tingrett i går.

Foto: Karin Beate Nøsterud, VG
I slutten av august ble en ti år gammel gutt funnet død i Oslo. I går ble hans mor varetektsfengslet.

Denne saken handler om:

Tips oss

– En ti år gammel gutt er død, og hans mor er siktet for grov omsorgssvikt etter paragraf 219, annet ledd, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til VG.

Kvinnen i 30-årene ble mandag formiddag pågrepet og fremstilt for fengsling i Oslo tingrett kort tid etter. Klokken 13.00 kom hun inn sal 152.

Politiet vil ikke kommentere dødsårsaken, men moren er ikke siktet for drap.

Fryktet siktede skulle rømme landet

– Vi avventer den endelige obduksjonsrapporten i saken. Den vil bli en viktig del av etterforskningen, sier Kraby.

Rundt klokken 14.00 i går var det klart at barnemoren ble varetektsfengslet i fire uker.

Da 10-åringen ble funnet død, valgte politiet å ikke pågripe kvinnen, men mandag ble hun pågrepet fordi de fryktet at hun ville forlate landet. VG er kjent med at kvinnen har hatt status som siktet i lengre en periode før varetektsfengslingen i går.

– Fengslingen er begrunnet i unndragelsesfare, bekrefter Kraby, som ber om ro rundt saken.

Ifølge VGs opplysninger befinner ikke barnefaren seg i Norge og han er heller ikke siktet eller mistenkt i saken. Politiet arbeider for å få avhørt ham.

Nekter straffskyld

Av kjennelsen fremgår det at fengslet som skal ha henne i varetekt vil føre «maksimalt tilsyn» med kvinnen på grunn av hennes helsesituasjon.

– Vi har etterforsket i flere uker, og holder fortsatt på. Vi jobber med avhør i miljøet rundt avdøde; klassekamerater, skole, helsevesen og naboer, sier Kraby.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen, sier kvinnens forsvarsadvokat Bjørn Rudjord til VG.

Skolen: Våre tanker går til gutten

Ifølge kjennelsen er det oppnevnt sakkyndige som skal gjennomføre en rettspsykiatrisk undersøkelse av kvinnen.

– Vi mottok i går beskjed om at politiet har fremstilt mor til en tidligere elev hos oss for fengsling. Våre tanker går både til ham, hans familie og andre nære. Vårt hovedfokus nå er å ta vare på skolens elever og ansatte i en tung tid, skriver rektor ved guttens skole til VG i en epost.

Barnevernet i bydelen kaller saken tragisk.

– Det er tragisk når barn dør. I denne saken kjenner jeg ikke dødsårsaken eller noe mer enn det som er beskrevet i mediene. Som barnevernsansatte blir vi oppriktig lei oss når sånt som dette skjer, og for familien er dette en tragedie. Utover dette ønsker jeg ikke å kommentere enkeltsaker, sier barnevernssjefen i den aktuelle bydelen til VG.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks