Hovedinnhold

Grilldrapet: Enken tiltalt for overlagt drap

<p/>
<p>DREPT: Helge Irgens (61) ble forgiftet av sin filippinske kone i deres hjem i Sund kommune på Sotra utenfor Bergen sommeren 2014.</p>

DREPT: Helge Irgens (61) ble forgiftet av sin filippinske kone i deres hjem i Sund kommune på Sotra utenfor Bergen sommeren 2014.

Foto: Privat
Rubyrosa Verano Irgens (31) er tiltalt for overlagt drap på sin tidligere ektemann Helge Irgens, ved hjelp av en engangsgrill.

Denne saken handler om:

Det melder Bergens Tidende.

25. juni 2014 ble Helge Irgens (61) funnet død, forgiftet av kullos på soverommet i hjemmet sitt på Sotra i Hordaland. Hans filippinske kone har i avhør innrømmet drapet.

Ifølge tiltalen drepte hun Irgens etter «forutgående overveielser». «Etter å ha lurt i ham sovemedisinen Vallergan, og mens han sov, plasserte hun en brennende engangsgrill ved sengen hans inne på soverommet», skriver statsadvokat Benedicte Hordnes i tiltalen.

Enken hevder at drapet ikke skjedde med overlegg. Dette har betydning for utmålingen av straff. Ved overlagt risikerer kvinnen i utgangspunktet lovens strengeste straff, 21 års fengsel.

Kvinnens forsvarer, Jannicke Keller-Fløystad, sier til VG at kvinnen føler en lettelse etter tiltalen.

– Hun er lettet for at hun ble avslørt, fordi det var tungt for henne å bære på det hun hadde gjort. Samtidig fastholder hun at drapet skjedde i affekt, sier Keller-Fløystad.

Kvinnes advokat mener det foreligger flere formildende omstendigheter i saken.

– Det er mange formildende omstendigheter. Det vil bli bevisførsel rundt disse, som blant annet dreier seg om oppveksten hennes og ekteskapet hun hadde med avdøde, sier hun.

Brukte engangsgrill

I et avhør med politiet i fjor forklarte den filippinske kvinnen at hun gjorde det ved hjelp av en engangsgrill som ble plassert på soverommet hvor ektemannen sov.

Grillen ble plassert i en ildfast form, og røyken ble samlet i det lille soverommet. Selv lukket hun døren, og gikk inn i stuen, der hun sier at hun sovnet.

Har du sett?: Helges døtre jaktet spor på egenhånd etter pappas død

Helge Irgens ble funnet med dynen over seg, og i en legerapport står det at munnen hans hadde stivnet fast, noe som kan indikere at det ikke har blitt forsøkt å gjenopplive ham.

Ektemannen hadde en samlet konsentrasjon av kullos i blodet på 64 prosent da han ble funnet død. En konsentrasjon på 40 prosent ville vært dødelig.

Googlet seg frem til drapet

Politiet gjorde store øyne da de fikk ut den omfattende søkehistorikken på kvinnens datamaskiner, da de ble beslaglagt i fjor høst.

Stemoren stilte opp i løgntest: Slik ville døtrene avsløre stemorens drap på faren

Side opp og side ned med godt over 200 spesifikke søk på ulike drapsmetoder har politiet avdekket.Søkene politiet mener kvinnen skal ha gjort er omfattende.

Blant annet har hun søkt spesifikt på hvordan man kan ta liv ved hjelp av kullos, og hvordan kroppen reagerer dersom man over tid blir eksponert for kullos.

Hun har også søkt på giftige planter, rottegift, saltsyre, insektgift og andre gifter.

Videre har hun søkt på følgende oppskrifter:

– Enkle måter å forgifte på

– Kan rottegift drepe et menneske?

– Hvordan forgifte et menneske?

– Enkle måter å lage hjemmelaget gift

– Hvordan forgifte en person uten å bli tatt?

– Historier å fortelle etter at du har drept

Tiltalte har forklart at hun flere ganger hadde tanker om å ta livet av seg selv og at søk på internet også er tatt i den forbindelse. Vitner har bekreftet at tiltalte også har hatt tanker om å ta sitt eget liv før drapet, sier kvinnens forsvarer Jannicke Keller-Fløystad til VG.

<p>GOOGLET SEG FREM: Helge Ove Irgens sin kone , Rubyrosa Verano Irgens, har erkjent å ha drept sin ektemann ved hjelp av kullos.<br/></p>

GOOGLET SEG FREM: Helge Ove Irgens sin kone , Rubyrosa Verano Irgens, har erkjent å ha drept sin ektemann ved hjelp av kullos.

Foto: Privat

Det var kona hans som ringte og meldte fra om at hun ikke fikk liv i ektemannen sin.

En uke etter dødsfallet ble det meldt fra Gades Institutt i Bergen, at 61-åringen trolig hadde en høy kulloskonsentrasjon i blodet. Noen uker senere ble det slått fast at konsentrasjonen var på hele 64 prosent.

Døtrene til Helge Irgens, Emilie og Regina, ble raskt mistenksomme mot farens kone.

Selv om de alltid hadde hatt et godt forhold til henne, opplevde de at det var noe som ikke stemte ved hennes forklaring rundt farens dødsfall.

Dette var bakgrunnen for at de denne oktoberdagen i fjor hadde fått stemoren sin med seg til leiligheten hvor løgndetektortesten ble gjennomført.

Døtrene har tidligere uttalt i VG at de har opplevd som om de nærmest har måttet etterforske saken selv. Deres bistandsadvokat, Bjarte Aarlie har også kritisert politiet for å ha jobbet for sakte.

– Det tok veldig lang tid fra faren vår døde, til vi opplevde at politiet tok saken på alvor. Det var først da Kripos kom inn, at vi følte saken var i trygge hender, sa Regina Irgens til VG i fjor.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks