Hovedinnhold

Politiet ber om publikums hjelp:

Er «Anka» død - eller lever hun?

<p>LEVER HUN? Politiet har ingen registeropplysninger eller observasjoner av Ann Karin Nilsen siden 1993. Hvis hun lever i dag, så er hun 60 år.</p>

LEVER HUN? Politiet har ingen registeropplysninger eller observasjoner av Ann Karin Nilsen siden 1993. Hvis hun lever i dag, så er hun 60 år.

Foto: POLITIET
Ann Karin Nilsen forsvant sporløst i 1993. En mann har meldt seg til politiet og fortalt at han drepte henne, men snakker han sant?

Denne saken handler om:

Tips oss

6. november i fjor valgte mannen å opplyse til en politipatrulje på Våler i Hedmark at han drepte samboeren for over 20 år siden.

Innrømmelsen kom etter at han besøkte morens grav på kirkegården. Før moren døde hadde han fortalt henne om drapet. Da han sto ved graven opplevde han at moren ga klar beskjed om å tilstå den grusomme drapshandlingen.

Nå orket han ikke lenger å bære på hemmeligheten og bestemte seg for at tiden var inne for å legge kortene på bordet.

62-åringen ble pågrepet av politiet og siktet for drap. I ettertid er det gjennomført en omfattende etterforskning uten at kvinnen er funnet, og politiet ber nå om publikums hjelp til å oppklare saken.

Ikke meldt savnet

Kvinnen som mannen hevder å ha drept er Ann Karin Nilsen. Hun hadde ingen nær familie og bodde alene sammen med samboeren i en leilighet på Grünerløkka i Oslo. Ingen har meldt henne savnet.

I 1993 var hun 38 år. Hun gikk under kallenavnet «Anka», var 171 centimeter høy og lam i høyre arm. Både hun og samboeren var en del av hovedstadens rusmiljø.

Politiets etterforskning har avdekket at Nilsen ikke har etterlatt seg spor i offentlige registre etter 1993. Det finnes heller ingen sikre observasjoner av henne etter det tidspunktet.

Bakgrunn: Mystisk drapstilståelse

<p>ÅSTED: Siktede har forklart at han drepte samboeren i leiligheten hvor de bodde sammen på Grünerløkka i Oslo.</p>

ÅSTED: Siktede har forklart at han drepte samboeren i leiligheten hvor de bodde sammen på Grünerløkka i Oslo.

Foto: Helge Mikalsen, VG

Kvinnens samboer har forklart at han drepte henne under en krangel i leiligheten. Etterpå fraktet han liket til Finnskogen og gjemte henne ved en skogsbilvei langs riksvei 201 ved innsjøen Røgden. Ifølge den drapssiktede 62-åringen hadde han på seg dongeribukse og et halskjede da han dumpet liket.

Politiet har gjort søk i området, blant annet med hund, en rekke ganger, men det er ikke gjort noe funn. Derfor kan ikke politiet med hundre prosent sikkerhet fastslå at Ann Karin Nilsen er død.

– Kjernen i forklaringen til siktede er troverdig siden hun ikke har etterlatt seg spor etter 1993. Men så er det også flere selvmotsigelser i forklaringen hans, blant annet når det gjelder hvordan han drepte henne, forteller politiadvokat Sturla Henriksbø til VG.

Det har også vært litt uklarhet rundt når drapet skjedde. 62-åringen fortalte først at han drepte samboeren i 1992, men så oppdaget politiet at Ann Karin Nilsen var i retten i mars 1993. Da var hun opplagt i live. Siktede knytter imidlertid drapet til at han skulle sone fengselsstraff noen dager senere og det passer med 1993.

62-åringen har heller ikke klart å finne igjen stedet hvor han hevder liket ble dumpet. Han har angitt et område og opplyst at den døde kroppen ble gjemt langs en skogsbilvei. I området er det imidlertid flere skogsbilveier og vegetasjonen har endret seg mye i løpet av 23 år.

Les også: Tilsto drapet til mor

<p>DUMPET LIKET: Den drapssiktede 62-åringen har forklart at han gjemte liket ved en skogsbilvei på Finnskogen i Hedmark, nær svenskegrensa .</p>

DUMPET LIKET: Den drapssiktede 62-åringen har forklart at han gjemte liket ved en skogsbilvei på Finnskogen i Hedmark, nær svenskegrensa .

Foto: FRODE HANSEN, VG

Politiet ønsker at alle som har gjort observasjoner på Finnskogen som kan bidra til at de finner spor etter Nilsen tar kontakt. De ønsker også kontakt med personer som kjente drapsofferet.

– Vi håper at det kan være noen som kanskje har sett klær, smykker, bein eller annet. Det kan hjelpe oss med å avgrense hvilke områder det skal letes i, sier Henriksbø.

Selv om mannen har tilstått drapet er det uklart om han kan straffes, dersom ikke politiet finner sikre bevis for at Ann Karin Nilsen er død.

– Det er vanskelig å bevise utover enhver rimelig tvil at noen har begått drap hvis det er store variasjoner i forklaringen – og forklaringen er det eneste som knytter vedkommende til drapet, påpeker politiadvokat Sturla Henriksbø.

Les også: Kroppen og åstedet er det viktigste i en drapssak

Politiet har gjennomført en rettspsykiatrisk undersøkelse som konkluderer med at 62-åringen er tilregnelig. Mannens forsvarer Espen Wangberg sier at de støtter opp om politiets undersøkelser.

– Det er viktig at de gjør alt de kan for å finne ut hva som har skjedd med kvinnen, sier Wangberg til VG.

Ifølge forsvareren er det også uklart om siktede forsto at hans handlinger ville føre til at samboeren døde.

– Han er siktet for forsettlig drap, men man kan stille spørsmål om hvorvidt det er en drapshandling han har beskrevet i avhør, sier Espen Wangberg.

VG har tidligere snakket med en venn av 62-åringen, som hevder at mannen før morens død innrømmet å ha tatt livet av sin samboer.

– Han virket helt hysterisk. Han skrek og gråt samtidig som han sa at han var glad i meg, fortalte hun til VG etter pågripelsen i 2014.

– Han hadde ikke vært på graven siden hun døde for tre år siden. Han sa at han ikke orket å være i Oslo mer og at han måtte bort fra byen, forklarte kvinnen om samtalen som skjedde mens mannen satt på bussen ut til Våler hvor hans mor er gravlagt.

Politiet ber om tips i saken på telefon 22 66 96 00 eller e-post: kriminalvakten.oslo@politiet.no

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks