Hovedinnhold

Ekspert: - Ekstremt sjelden med selvmord blant barn

FUNNET DØD I 2011: Monika (8) (bildet) ble funnet død hjemme i leiligheten på Sotra under mystiske omstendigheter for tre år siden.
FUNNET DØD I 2011: Monika (8) (bildet) ble funnet død hjemme i leiligheten på Sotra under mystiske omstendigheter for tre år siden. Foto: HALLGEIR VÅGENES, VG
Fra 1986 til 2012 ble det bare registrert tre selvmord blant barn under ti år i Norge. En av disse var Monika Sviglinskaja (8) i 2011.

Denne saken handler om:

Tips oss

Tirsdag ble de hennes eks-stefar (32) siktet for å ha drept den unge jenta. Det skjer over to år etter at saken ble formelt henlagt, fordi politiet konkluderte med at Monika hadde tatt sitt eget liv da hun ble funnet død hjemme i huset hun bodde i sammen med sin mor på Sotra i Hordaland.

Først etter kraftig press fra morens bistandsadvokat ble saken tatt opp på nytt.

Det går mange år mellom hver gang en registrerer selvmord blant barn under ti år i Norge.

– Derfor karakteriserer vi dette som ekstremt sjelden. Det ser vi også i andre land, sier Lars Mehlum, leder for Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging, som er tilknyttet Universitetet i Oslo.

BAKGRUNN: Hvem drepte min Monika?

– Politiet må være sikre

Nettopp det at det skjer så sjelden mener Mehlum gjør at politiet må forsikre seg om at andre alternative årsaker til dødsfallet kan utelates før man konkluderer med selvmord hos et så ungt barn.

– Det er ikke bare i kriminalromaner at selvmord iblant blir brukt som kamuflasje for drap. Dette må politiet ta med i betraktning ved dødsfall i alle aldersgrupper. Men statistikken over selvmord blant barn gjør det jo ekstra viktig at andre og mindre usannsynlige dødsårsaker, slik som ulykke, drap eller sykdom blir eliminert først.

<p>EKSPERT: Professor Lars Mehlum ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging.<br/></p>

EKSPERT: Professor Lars Mehlum ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging.

Foto: Ingunn Saltbones Leine, VG

Professoren vil likevel ikke utelukke at barn under ti år virkelig kan ta sitt eget liv.

– Men jo ynger barnet er, jo mindre sannsynlig blir det, påpeker han.

I Monika-saken ble hun funnet med et belte rundt halsen. En etterforsker som på eget initiativ så på saken etter den ble henlagt, mente det var usannsynlig at en åtteåring ville ha klart å knyte en hard knute på skinnbeltet jenta tilsynelatende hadde brukt. Ifølge Bergens Tidende ble politimannen bedt om å holde seg unna etterforskningen.

Vanskelig å si årsak

En beskyttelsesmekanisme som finnes for så unge mennesker er at de i utgangspunktet ikke har kunnskaper om hvordan man kan ta sitt eget liv. Med dagens mediebilde vil dette likevel være noe alle barn kan finne informasjon om på for eksempel internett.

– Men det må selvsagt mer enn en tanke til om hvordan dette kan gjøres for faktisk å gjøre det, sier Mehlum.

Hvorfor barn under 10 år i så fall faktisk gjør det er det vanskelig å si noe sikkert om siden eksemplene er så få. Basert på de ytterst få tilfellene kan årsaker ifølge Mehlum være depresjon eller andre følelsesmessige problemer eller reaksjoner i kjølvannet av konflikter og kriser.

-Så kan vi selvsagt ikke se bort ifra at barnet ikke har hatt full oversikt over konsekvensen av handlingen. Derfor kan man noen ganger lure på om det var en ulykke. At barnet ikke ønsket å dø, men eksperimenterte, eller ville skade seg selv og undervurderte hvor farlig handlingen var, sier Mehlum, og legger til:

– Derfor kan det tenkes at vi faktisk overregistrerer selvmord blant de yngste, fordi noen var ulykker. Men jeg understreker at vi har veldig lite data her.

Konfliktsituasjoner

<p>FORSKER: Anne Freuchen har skrevet doktoravhandling om selvmord blant barn.<br/></p>

FORSKER: Anne Freuchen har skrevet doktoravhandling om selvmord blant barn.

Foto: Petter Emil Wikøren, VG

Anne Freuchen, lege og forsker ved Sørlandet sykehus, tok i fjor doktorgrad på selvmord begått av barn. I sin studie, så hun nærmere på 42 tilfeller av barn mellom 11 og 15 år, men eldre studier viser ifølge henne at barn gjerne forstår endeligheten av døden en gang mellom de er syv og ti år gamle.

Også hun sier det er svært vanskelig å si hvorfor barn tar livet sitt. Det er neppe en årsak, men et sammensatt bilde. Studien hennes, som altså er av barn noe eldre enn åtteåringen Monika Sviglinskaja, viser at de ofte har vært i en konfliktfylt situasjon relativt kort tid før selvmordet.

– Dette var konfliktsituasjoner som sett med voksne øyner var småting. For eksempel nasking for en liten sum, eller en krangel med noen på skolen der de hadde blitt beskyldt for å ha gjort noe de ikke hadde gjort. Ting som dersom en hadde snakket med en voksen kunne vært løst enkelt, sier forskeren, og legger til:

– De var ikke spesielt deprimert. De var like som andre. De hadde heller ikke vært i kontakt med barnepsykiatrien.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks