Hovedinnhold

Dømt for incest - fikk 2,5 millioner i erstatning

Uskyldig fengselet i 2,5 år

Aktor og forsvarer i saken mot 52 åringen. Per Morten Schjetne (t.h.) og Christian Wiig. Da de incest-dømte hadde sonet I 2,5 år ble de falske forklaringene kjent, og Schjetne ba om frifinnelse da saken ble gjenopptatt.
Aktor og forsvarer i saken mot 52 åringen. Per Morten Schjetne (t.h.) og Christian Wiig. Da de incest-dømte hadde sonet I 2,5 år ble de falske forklaringene kjent, og Schjetne ba om frifinnelse da saken ble gjenopptatt. Foto: Thor Nielsen, VG
I nesten to og et halvt år satt en mann fra Nord-Trøndelag uskyldig fengslet, etter å ha blitt dømt for grove seksuelle overgrep mot sin mindreårige datter. Nå er mannen tilkjent 2,5 millioner kroner i erstatning.

Denne saken handler om:

52-åringen fra Nord-Trøndelag ble dømt i to rettsinstanser, og var utsatt for alvorlige trusler fra medfanger mens han satt uskyldig fengslet.
Først etter at mannen var løslatt på prøve høsten 2013, ble mannen renvasket. Det skjedde etter at datteren hans, som nå var blitt myndig, selv hadde oppsøkt politiet for å fortelle at faren var uskyldig, og at hun var blitt presset til å lyve om overgrepene.
Kommisjonen for gjenopptagelse av straffesaker var enstemmig i sin avgjørelse om at mannen måtte få tatt saken sin opp på nytt. Høsten 2014 ble mannen frikjent i lagmannsretten.

Drapstruet

– Tiden jeg satt i fengsel var veldig tøff. Jeg opplevde trusler om drap og mye mer, sier 52-åringen i et intervju i VG+ og i denne ukens utgave av VG Helg.
Høsten 2015 ble trebarnsfaren fra Nord-Trøndelag tilkjent en erstatning på 2,5 millioner kroner fra Statens sivilrettsforvaltning, for å ha sonet feilaktig i 2,5 år.

Advokat Tore Øydne fastslår at den uskyldige dømte mannen hadde en veldig tøff soning.
Advokat Tore Øydne fastslår at den uskyldige dømte mannen hadde en veldig tøff soning. Foto: Jan Petter Lynau, VG

«Forholdene kravstiller ble domfelt for må antas å være noe av det mest stigmatiserende og sosialt ødeleggende man kan beskyldes for», heter det i avgjørelsen.
At soningen varte så lenge, to år og fem måneder, ble tillagt vekt i avgjørelsen.

Fostermoren sto bak

Etterforskningen i saken har avdekket at fostermoren som jenta og hennes søster bodde hos, var den som sto bak påstandene om seksuelt misbruk.
Mannen ble i 2010 dømt i Inderøy tingrett til fire års fengsel. Året etter ble han dømt i Frostating lagmannsrett, hvor straffen ble fastsatt til 3 år og åtte måneder. Samtidig ble han dømt til å betale datteren 150 000 kroner i fengsel.
Overgrepene skulle ha skjedd mens døtrene hadde helgesamvær med faren, etter at de var blitt plassert i fosterhjem flere år tidligere.
Høsten 2012 ble det oppdaget at jentas sparekonto var tappet for penger, deriblant erstatningen fra faren, og fostermoren ble mistenkt for å ha underslått dem.

Fosterfar ble drept

Underslaget ble politianmeldt, og fostermoren ble innkalt til avhør. To dager senere ble jentenes fosterfar funnet død hjemme, i det som først ble oppfattet som et naturlig dødsfall.
Under obduksjonen ble det avslørt at mannen i virkeligheten var blitt drept, og mistanken falt på enken. Natten etter at hun var pågrepet, tok hun sitt eget liv i varetektscellen i Steinkjer.
Den bredt anlagte etterforskningen konkluderte med at det var fostermoren som hadde tatt livet av sin mann. Han ble drept med en hammer.
Justismordet ble avslørt da den eldste fosterdatteren i ettertid gikk til politiet og fortalte at det hele var en løgn. I avhør med politiet og gjenopptagelseskommisjonen forklarte jenta at fostermoren manipulerte henne til å lyve, og at hun fikk detaljerte beskjeder om hva hun skulle si i retten om farens overgrep.
Advokat Tore Øydne, som representerte den uskyldsdømte mannen i to av rettsrundene, krevde på vegne av sin klient fire millioner kroner i oppreisning for justismordet.
Sluttsummen endte på 2,5 millioner kroner for den uføretrygdede mannen.

LES HELE HISTORIEN OM JUSTISMORDET I VG HELG OG VG+

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks