Hovedinnhold

Disse 17 vitner i Ndure-saken

• Tiltalt for familievold – nekter straffskyld

<p>MØTER: Sprinttrener Olav Magne Tveitå, sprintkollega Ezinne Okparaebo (27) og generalsekretær Kjetil Hildeskår i Norges friidrettsforbund skal vitne i straffesaken mot voldstiltalte Jaysuma Saidy Ndure (32).</p>

MØTER: Sprinttrener Olav Magne Tveitå, sprintkollega Ezinne Okparaebo (27) og generalsekretær Kjetil Hildeskår i Norges friidrettsforbund skal vitne i straffesaken mot voldstiltalte Jaysuma Saidy Ndure (32).

Foto: BJØRN S. DELEBEKK, HELGE MIKALSEN, MATTIS SANDBLAD, NTB SCANPIX
Den voldstiltalte idrettskjendisen Jaysuma Saidy Ndure (32) møter flere kjente ansikter fra friidrettsmiljøet under rettssaken mot ham.

Denne saken handler om:

Tips oss

Straffesaken mot sprinteren Jaysuma Saidy Ndure starter i Nedre Romerike tingrett mandag.

Norges raskeste mann er tiltalt for familievold mot eks-samboeren i 20-årene over en periode på 11 måneder i 2014. I tillegg er 32-åringen tiltalt for brudd på  besøksforbud fordi han sendte en SnapChat-melding etter at han var ilagt forbud mot å kontakte henne.

Friidrettsstjernen har hele veien nektet straffskyld.

Ifølge Ndures forsvarer, Mette Yvonne Larsen, utøvde begge partene vold i krangelen som endte at Ndure ble pågrepet og voldssiktet.

– Det er trist at to voksne mennesker som har vært i håndgemeng ikke får mulighet til å løse saken mellom seg utenom rettssalen. Dette er en sak man kunne ha løst i konfliktrådet, sier Larsen til VG.

Les også: Vitner hevder de så vold via mobiltelefon

Ndure-trener: Ingen kommentar

I løpet av den fire dager lange rettssaken skal totalt 13 vitner innta vitneboksen, deriblant flere politibetjenter, venninner av fornærmede, en kjent norsk artist i 20-årene, sprinttrener Olav Magne Tveitå, sprintkollega Ezinne Okparaebo (27) og generalsekretær Kjetil Hildeskår i Norges friidrettsforbund.

Disse vitnene vil først forklare seg etter at eks-samboeren og Ndure selv har avgitt forklaring.

– Jeg ønsker ikke å kommentere saken, sier Tveitå til VG.

Okparaebo, som ba om å få med seg Ndure som sin personlige «støttespiller» til VM i fjor sommer, har ikke besvart VGs henvendelse angående den kommende rettssaken.

Les også: – Jeg er kjempelei meg for å ha blitt beskyldt for dette

Vil vise bilder av skader

I tillegg til vitnene, vil det også bli lagt frem en rekke bildebevis og legerapporter:

• Bilder av eks-samboerens skader, både fra kvelden hvor hun skal ha blitt angrepet og fem dager senere.

• Bilder av sprintprofilens klær og hender fra den påståtte voldskvelden.

• Dessuten vil det bli dokumentert en rekke meldinger som sprintprofilen har sendt til eks-samboeren og flere av vitnene i saken. Disse meldingene skal ha blitt sendt etter at Ndure ble pågrepet og siktet i saken. Politiet har sikret bevisene fra e-post, mobiler og Facebook, ifølge VGs opplysninger.

• Legeundersøkelser av sprintesset som ble gjort på Ahus kort tid etter den påståtte voldsepisoden.

Les også: Vitner hevder de så vold via mobiltelefon

Politiadvokat Camilla Ek Sørensen ved Øst politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken i forkant av rettsforhandlingene. Det gjør heller ikke artisten i 20-årene som er et sentralt vitne i saken.

«Hvis du hever stemmen din, så er det ikke noe problem for meg å begrave deg i hagen.»

Tiltalen mot Ndure innholder seks konkrete punker om vold og trusler:

• I januar 2014 skal han ha slått og spyttet fornærmede i ansiktet.

• På en reise til USA samme år skal han, ifølge tiltalen, ha tatt kvelertak på fornærmede og slått hodet hennes flere ganger i veggen.

• På samme tur skal han angivelig ha sagt: «Hvis du hever stemmen din så er det ikke noe problem for meg å begrave deg i hagen».

• I november i 2014 skal han ha dyttet fornærmede, slik at hun falt i gulvet.

• I en annen episode samme måned skal han, ifølge tiltalen, dyttet, sparket og slått fornærmede. Han skal angivelig også ha tatt kvelertak på henne og dyttet henne inntil en vegg. Det er i etterkant av denne kvelden politiet har sikret bilder av eks-samboerens skader.

• Det siste tiltalepunktet beskriver drapstrusler rettet mot fornærmede og hennes familie. I tillegg er Ndure tiltalt for brudd på besøksforbud.

Les også: Politiet etterforsker flere voldsepisoder

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks