Hovedinnhold

Breivik mener han må skaffe våpen mot andre fanger

SKIEN (VG) Anders Behring Breivik mener han må legge seg i hardtrening dersom han blir plassert sammen med andre fanger.

Denne saken handler om:

Det kommer frem i en av de siste risikovurderingene til psykiater Randi Rosenqvist, som mener at fengselet bør vurdere å la ham møte andre fanger under streng kontroll.

– Breivik mener selv at dersom han kommer over på vanlig avdeling, vil han måtte trene seg sterk og skaffe seg våpen, sier regjeringsadvokat Fredrik Sejersted.

Fra andre rapporter som er lagt frem for retten, har det kommet frem at Breivik har vært svært opptatt av TV-serier om fengsel og fengselsgjenger, og at han mener det ikke er noe problem å lage provisoriske våpen av gjenstander i fengselet.

BAKGRUNN: Derfor anket både staten og Breivik på dommen

Liten fare for vold

Rosenqvist mener det fortsatt er liten risiko for at Breivik skal utføre voldshandlinger  i fengselet, så lenge han får studere og er opptatt av sitt politiske prosjekt.

Hun mener derimot at han må observeres tett i tiden etter at den pågående rettssaken er over, siden han da må regne med flere år uten vesentlig pressedekning.

– Jeg mener det siste årets forløp har vist at han oppfører seg kontrollert og relativt eksemplarisk, skriver Rosenqvist i sin risikovurdering fra desember 2016, leste regjeringsadvokaten.

Les også: Disse ekstremistene har Breivik sendt brev til

Sendte brev til etterlatte

Regjeringsadvokaten leste også opp noen små deler av et brev fra Breivik til de etterlatte etter 22. juli-terroren, som ble sendt i mai 2016.

– Selv i dette brevet, hvor han kommer med en slags forsøk på en unnskyldning til den enkelte rammede, kommer han med en ideologisk forklaring av hvorfor han måtte gjøre som han måtte, sier Sejersted.

Han fortsetter sitt innledningsforedrag onsdag morgen, før hans advokat Øystein Storrvik overtar etter lunsj.

– Valgte å bruke deres kjære

Regjeringsadvokaten mener at Breiviks ideologi og verdenssyn stort sett er det samme, selv om han har «konvertert» til nasjonalsosialisme. I brevet til de etterlatte forklarer han at han ikke angrer på terrorhandlingene.

– Han skriver hvorfor han måtte gjøre som han gjorde, og trekker frem konflikten mellom nasjonalister og marxistiske sosialister. Han skriver at han 22. juli valgte å bruke deres kjære som et verktøy for en altruistisk gjerning, og at han så på Utøya som et marxistisk mål, sier Sejersted.

Breivik skriver også at nasjonalistiske terrorister er bundet av å måtte angripe politiske mål, i motsetning til jihadister.

Psykiater om Breivik: – Han kommer med vås og gjør seg til

Brukte kontaktannonse

Regjeringsadvokaten gikk også inn på hvordan Breivik bruker ulike metoder for å komme unna den omfattende brevkontrollen.

– Breivik har lest avgjørelser fra domstolen i Strasbourg, og sett at kontaktannonser er tillatt. Da har han i stedet bygget opp en ideologisk tekst i form av en kontaktannonse, sier regjeringsadvokaten.

I kontaktannonsen skriver Breivik at det viktigste i livet hans er å tjene nasjonalsosialismen på best mulig måte. Han ønsker å publisere sine tre bøker, og det kreves at vedkommende som skal gifte seg med ham har både vilje og evne til å gjennomføre dette.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks