Hovedinnhold

Krever nærmere 7,2 mill i erstatning fra musikklærer:

Bistandsadvokat om ofrene: – Mange har fått store skader

<p>OMFATTENDE: Onsdag er den to måneder lange rettsaken mot musikklæreren over.</p>

OMFATTENDE: Onsdag er den to måneder lange rettsaken mot musikklæreren over.

Foto: Heiko Junge, NTB scanpix
GJØVIK TINGRETT (VG) Selvmordstanker, spiseproblemer, angst og skyldfølelse. Det er bare noen av skadene flere av de 108 ofrene sliter med etter å ha blitt utsatt for overgrep fra den 50 år gamle musikklæreren.

Denne saken handler om:

– Alt i alt må man dessverre si at for mange av de fornærmede i denne saken, så ser ikke fremtiden veldig lys ut.

Slik åpnet bistandsadvokat Bendik Støen Thoresen sluttprosedyren for de totalt 24 bistandsadvokatene i den omfattende overgrepssaken mot musikklæreren.

Saken har vært ført for Gjøvik tingrett de siste to månedene, og avsluttes onsdag med sluttprosedyre fra forsvarer Per Espen Eid, som vil argumentere mot påtalemyndighetens påstand om forvaringsstraff i 13 år.

Dette er saken

En 50 år gammel musikklærer er tiltalt for å ha begått overgrep mot 108 barn og unge. Han ble pågrepet i oktober 2014.

De aller fleste av forholdene er overgrep begått i nettbaserte snakkekanaler som MSN og Skype, men tre jenter har blitt utsatt for fysiske overgrep.


Mannen har erkjent de fleste av de 225 tiltalepunktene, og har erklært seg som pedofil med behov for behandling.


I begynnelsen av mars ble det fremforhandlet et forlik som beløper seg på nærmere 7,2 millioner, som mannen må betale til ofrene til sammen.


Rettsaken mot mannen startet i Gjøvik tingrett i januar, den ti uker lange rettsaken ble avsluttet 9. mars.


Aktoratet har lagt ned påstand om 13 års forvaring med en minstetid på ni år.

Flere av de 108 fornærmede sliter i dag med store skader etter at musikklæreren utsatte dem for seksuelle overgrep.

Majoriteten av ofrene er jenter som var mellom 10 og 12 år da den 50 år gamle musikklæreren forgrep seg på dem, de aller yngste var kun ni år gamle. 

Flere av dem var allerede svært sårbare barn som hadde blitt utsatt for mobbing og slet med dårlig selvtillit, og koordinerende bistandsadvokat Inger Marie Støen er klar på at mannen kynisk plukket ut de han anså som lette bytter.

Les også: Sendte 63.900 meldinger med samme jente

– Mange av de fornærmede har hatt store utfordringer både før og etter de møtte tiltalte, og dette var han kjent med, sier hun til VG.

Begikk fysisk overgrep foran webkamera

I et av de mest alvorlige forholdene har den fornærmede jenta fått store skader etter at 50-åringen utsatte henne for både fysiske og nettrelaterte overgrep. Musikklæreren møtte jenta da hun var 13 år, han opparbeidet seg raskt tillit hos henne, hun fortalte om livet sitt og om problemer hun slet med.

Les også: Brukte lurenavn for å begå overgrep

– Hun var et lett bytte for tiltalte, sa koordinerende bistandsadvokat Inger Marie Støen i sin sluttprosedyre.

<p>ALVORLIG SAK: Inger Marie Støen er koordinerende bistandsadvokat i den omfattende overgrepssaken mot en 50 år gammel musikklærer.<br/></p>

ALVORLIG SAK: Inger Marie Støen er koordinerende bistandsadvokat i den omfattende overgrepssaken mot en 50 år gammel musikklærer.

Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

Støen legger vekt på at musikklæreren var klar over at jenta var ekstra sårbar uten at han lot seg stoppe av det. Overgrepene fortsatte til etter at jenta hadde fylt 16 år. Samtidig som musikklæreren jevnlig hadde seksuell omgang med jenta, utga han seg også for å være jevngamle jenter på snakketjenesten MSN. Han utsatte henne også for fysiske overgrep mens andre så på over webkamera.

Sakkyndiges vurdering: – Stor fare for gjentakelse

Jenta sliter i dag blant annet med selvmordstanker, PTSD, angst og depresjon.

– Det er veldig spesielt å tenke på de store, store skadevirkningene han har påført henne, hele ungdomstiden hennes er ødelagt på grunn av tiltaltes eget ønske om tilfredsstillelse.

Frykt for spredning av bilder og video

Støen er ovenfor VG klar på at noen av de fornærmede har mange års behandling foran seg på grunn av det de har blitt utsatt for.

Les også: Meget målbevisst og manipulativ i jakten på seksuell omgang

– Det er et stort antall fornærmede, og det er ulikt hvordan overgrepene har påvirket dem. Generelt synes alle at det er ekkelt og flaut, men av dem han har manipulert og brukt helt fandenivoldsk, har mange har fått store skader og må gå i langvarig behandling, sier hun.

En rekke av ofrene har blitt lurt til å vise seg nakne foran webkamera, og til å utføre seksuelle handlinger med seg selv og andre, mens mannen har utgitt seg for å være en jevngammel jente eller gutt.

Musikklæreren har i flere av tilfellene lagret dette uten at barna har visst om det. Han har også delt flere av filene videre, både med andre fornærmede, men også til ukjente over nettet. Flere av ofrene sliter i dag med konstant frykt for at materialet skal bli kjent.

Kripos: – Én person kan forgripe seg på hundrevis

– Dette er for mange fornærmede en stor belastning, og man kan ikke utelukke ytterligere spredning. Dette er noe som bekymrer mange. Dessverre er dette en uvisshet som mange av de fornærmede må bære med seg resten av livet, prosederte bistandsadvokat Bendik Støen Thoresen tirsdag.

Har beklaget personlig

De totalt 24 bistandsadvokatene har fremsatt krav om et samlet erstatningsbeløp på nærmere 7,2 millioner kroner, og de brukte tirsdag til å gjennom kravene om erstatning til totalt 102 av de 108 ofrene. Kravene strekker seg fra 15.000 til 250.000 kroner for de mest alvorlige forholdene. 

Redd Barna: – Ingen steder på internett er helt trygt for barn

Kravet er forhandlet frem av partene parallelt med rettsaken, og det er akseptert av ekslæreren. Det er likevel opp til retten og dommerne å avgjøre hvor stor oppreisning som skal tilkjennes i hvert enkelt tilfelle.

– Min klient har gitt uttrykk for at han angrer, og han innser at han har påført mange av de fornærmede traumer. Det er grunn til å understreke at han tar ansvar for dette, sier hans forsvarer Per Espen Eid til VG.

<p>MENER HAN ANGRER: Forsvarer Per Espen Eid forteller at 50-åringen gir uttrykk for at han angrer på det han har gjort.<br/></p>

MENER HAN ANGRER: Forsvarer Per Espen Eid forteller at 50-åringen gir uttrykk for at han angrer på det han har gjort.

Foto: CHRISTINA QUIST, VG


Eid forteller at tiltalte i de mest alvorlige sakene har rettet personlige henvendelser hvor han har beklaget det han har utsatt de fornærmede for.

Isabell (24) ble utsatt for «sextortion»: – Følte jeg ikke hadde noe valg

– Noen bebreider seg selv, og han har med godkjenning henvendt seg direkte til fornærmede i retten for å understreke at han har ansvaret. Min oppfatning er at han har vist medfølelse, og det kan se ut til at han har empati med dem også, mener Eid.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks