Hovedinnhold

Forsvareren i krigsforbrytersaken:

- Hevnbehovet er stort

KRITISK: - Mange fornærmede fikk høre i ettertid at den som hadde begått overgrep mot dem måtte være min klient. Dermed er det rom for feilidentifisering, mener tiltaltes forsvarer Heidi Bache-Wiig. Foto: Lars Erik Skrefsrud
KRITISK: - Mange fornærmede fikk høre i ettertid at den som hadde begått overgrep mot dem måtte være min klient. Dermed er det rom for feilidentifisering, mener tiltaltes forsvarer Heidi Bache-Wiig. Foto: Lars Erik Skrefsrud
(VG Nett) - Det er fremdeles stor splid mellom folkegruppene i Bosnia. Dette er første gang fangene i Dretelj har mulighet til å stille noen til ansvar for lidelsene sine, og det er ikke rart de benytter seg av den, sier forsvareren til den krigsforbrytertiltalte bosnieren i Oslo.

Denne saken handler om:

- Vi har 15-20 vitner. De vil delvis vitne i Oslo, delvis via telefon eller videolink fra Sarajevo. Dette er stort sett vitner som vil forklare seg om forhold som har tilknytning til saken. Våre vitner er både folk som har vært ansatt i Dretelj-leiren og folk som har vært med i HOS, samt andre sivile som kan bekrefte hvordan tiltalte har hjulpet dem til ikke å bli pågrepet, sier advokat Heidi Bache-Wiig, som skal forsvare den krigsforbrytertiltalte 41-åringen.

- Det er et problem at mange ikke ønsker å gå igjennom denne grufulle tiden på nytt og derfor ikke vil vitne. På den annen side er det mange som vil beskytte seg selv og sine handlinger og derfor ikke vil vitne. Således blir det vanskelig å få frem tilstrekkelig kunnskap om saken, mener hun.

LES OGSÅ:Krigsforbryterofre vegrer seg for å vitne

- Tilfeldig sak

41-åringens forsvarer forteller at han har innrømmet å ha vært med på å hente seks-sju personer til Dretelj.

- Om det var en krigsforbrytelse eller ikke, vil retten ta stilling til. Det er imidlertid titusener i Bosnia som ikke blir stilt for retten, og som har vært med på liknende handlinger. Hadde han vært i Bosnia, ville han neppe blitt anklaget. Dette er et tankekors. Men det var tilfeldigvis denne saken norske myndigheter kom over, mener hun.

Tiltalte er helt klar på at han ikke har begått tortur eller voldtekt, noe han også er tiltalt for.

Folkerettsjurist Morten Bergsmo svarer om krigsforbrytelser tirsdag klokken 11.00.Send inn spørsmål allerede nå!

- Fare for feilidentifisering

Mange fornærmede fikk høre i ettertid at den som hadde begått overgrep mot dem, måtte være min klient. Dermed er det rom for feilidentifisering, mener Heidi Bache-Wiig.

- Det er store problemer med identifisering i og med at ofrene først i ettertid ble kjent med hvem den påståtte overgriperen var. Min klient mener å ikke en gang ha vært tilstede under de påståtte overgrepene.

Stort hevnbehov

- Hevnbehovet er stort i denne saken. Det er fremdeles stor splid mellom de etniske folkegruppene i Bosnia. Dette gjør det vanskelig å få objektive opplysninger.

- Dette er første gang fangene i Dretelj har mulighet til å stille noen til ansvar for lidelsene sine, og det er ikke rart de benytter seg av den. På toppen av alt tilbyr Norge bistandsadvokat og erstatning, og det er ikke rart at mange vil benytte seg av dette, mener dvokat Heidi Bache-Wiig.

- Grunnlovsstridig

Den nye krigsforbryterloven har fått tilbakevirkende kraft. Dette strider mot et absolutt prinsipp i grunnloven vår, mener 41-åringens forsvarer.

- Vi mener derfor at det ville være grunnlovsstridig om en ny lov i dag skulle gjelde for handlinger tiltalte gjorde for 16 år siden, sier hun.

Det er satt av åtte uker til saken, som starter onsdag i neste uke.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks