Hovedinnhold

Et av Norges eldste tidsvitner er død

<p>MINNER: Tidligere fange i Auschwitz, Alf Mondrad Knudsen, under minnemarkeringen for 60-årsdagen for frigjøringen av konsentrasjonsleiren. Knudsen døde lørdag.</p>

MINNER: Tidligere fange i Auschwitz, Alf Mondrad Knudsen, under minnemarkeringen for 60-årsdagen for frigjøringen av konsentrasjonsleiren. Knudsen døde lørdag.

Foto: Terje Bringedal, VG
Et av Norges siste tidsvitner, Alf Monrad Knudsen fra Son i Akershus, døde lørdag, 93 år gammel.

Denne saken handler om:

Han overlevde opphold i fem konsentrasjonsleirer under 2. verdenskrig og har fått Kongens fortjenstmedalje for sin innsats som tidsvitne, skriver Moss Avis.

– Knudsen fikk Kongens fortjenstmedalje først og fremst for all innsatsen sin mot ungdommene. Han har vært med en rekke skoleklasser som tidsvitne på turer til nedlagte konsentrasjonsleirer i Polen og Tyskland, i regi av Stiftelsen Hvite Busser. Han har også holdt foredrag om dette på mange skoler, sier Andreas Brevig som var pådriver, sammen med Stiftelsen Hvite Busser, for at Knudsen skulle få Kongens fortjenstmedalje for sin innsats.

<p/> <p>TILBAKE: Alf Monrad Knudsen tilbake i Auschwitz. Som eneste nordmann bodde han på brakke nummer 5.</p>

TILBAKE: Alf Monrad Knudsen tilbake i Auschwitz. Som eneste nordmann bodde han på brakke nummer 5.

Foto: Øystein Frank-Nielsen, ntb scanpix

Les også: Her er de norske ofrene for annen verdenskrig

Sendt til Auschwitz som 19-åring

I 1942, da Knudsen var 19 år gammel, ble han tatt av tyske soldater på svenskegrensen. Han ble sendt til Auschwitz, og senere til Sachsenhausen, Birkenau, Buchenwald og Majdanek.

Han fortrengte opplevelsene fra tiden i konsentrasjonsleirene i mange år etter krigen, men brøt tausheten i 1995. Da ble han med som tidsvitne cirka fire ganger i året på Stiftelsen Hvite Bussers turer til de tidligere konsentrasjonsleirene i Polen og Tyskland.

Da han fylte 90 år, slakket han litt ned på farten men fortsatte som tidsvitne nesten helt til det siste.

17. mai i år ble Alf Monrad Knudsen også hedret med Regjeringens minnemedalje.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks